Plăcinta cu mere este unul dintre cele mai iubite deserturi ale românilor. Iar în momentul în care vine toamna și se coc delicioasele fructe, gospodinele încep să își răsfețe familiile cu ea. Dacă nu ai încă o rețetă cu care să îi cucerești pe cei dragi, trebuie să o încerci pe cea a lui Radu Anton Roman.
Regretatul bucătar a dezvăluit, în cartea sa de bucate, care este secretul unei plăcinte cu mere aromate, fragede și parfumate.
Potrivit rețetei lui Radu Anton Roman, scrisă în cartea „Bucate, vinuri și obiceiuri românești”, aluatul se face din făină cu apă rece şi foarte puţină sare. După frâmântare se lasă să se odihnească. Se întinde, se pune untul în aluat şi se înveleşte bucata de unt cu aluatul. Se întinde iar. Operaţia aceasta se face de patru ori (de două ori se strânge aluatul în trei şi de două ori în patru).
Între fiecare întinsoare, repaus de un sfert de oră. Când e gata, adică după ultima întinsoare, se coace jumătate din aluat în tavă şi se împrăștie pesmet fin. Când e pe jumătate copt, se pun merele peste aluat şi apoi jumătatea rămasă. Se pune tava iar la copt, la foc potrivit. Când s-a rumenit, se dă cu zahăr pudră şi se mai pune (un pic) la cuptor. Apoi, se taie după normele obişnuite.
Secretul acestei rețete sunt merele folosite. Radu Anton Roman spunea că „merele domnești sunt indicate”.
Se curăţă de coajă şi se trec prin răzătoare care le taie în felii foarte subţiri. Când sunt gata tăiate, se pune cantitatea de zahăr după plac şi se ţin la marginea maşinii de gătit, până ce se încorporează zahărul în fructe.