Ghiveci de legume cu orez – rețeta simplă și gustoasă

.

Vă propunem o rețetă simplă și delicioasă de ghiveci de legume cu orez de preparat în zilele reci de toamnă. Acest preparat este bogat în legume și se poate adapta cu ușurință la preferințele personale.

Ghiveciul este o tocăniță / mâncare de legume ce se prepară preponderent în zona Balcanilor. Ghiveciul de legume este cunoscut ca gyuveche în Bulgaria, güveç în turcia, đuveč în Bosnia etc.

Ghiveci de legume cu orez – rețeta simplă

Numele de ghiveci vine de la oala de lut în care se prepara și în care se servea preparatul. Acest tip de mâncare se prepară de obicei doar cu legume, dar există și variante cu carne de vită sau porc, pește sau pui. În Balcanii de Vest se adaugă și orez. Conform Wikipedia, The Washington Post a declarat, în 1985, ghiveciul ca fiind „una dintre cele mai bune melange-uri de legume din lume”.

Ghiveciul se prepară și se consumă mai ales toamna. Uneori se folosesc până la 40 de tipuri de legume pentru a prepara această mâncare. Ghiveciul se servește cald sau rece, ca atare sau făcut piure, alături de verdețuri tocate, smântână sau iaurt.

Criticul Miriam „Mimi” Sheraton a inclus ghiveciul în cartea sa „1000 de preparate de mâncat înainte de a muri” alături de musaca și ratatouille.

Ce ingrediente ai nevoie pentru ghiveciul de legume cu orez

  • 1 litru de supă de legume sau apă
  • 200 g orez
  • 1 ceapă medie, tocată mărunt
  • 2 căței de usturoi, mărunțiți
  • 2 morcovi, tăiați cubulețe
  • 2 cartofi, tăiați cubulețe
  • 1 ardei gras, tăiat cubulețe
  • 200 g dovlecei, tăiați cubulețe
  • 200 g fasole verde, tăiată bucăți potrivite
  • 400 g roșii tăiate cubulețe (sau o conservă de roșii)
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 1 linguriță de ierburi uscate (cimbru sau busuioc)
  • sare
  • piper

Cum se prepară ghiveciul de legume cu orez

1. Într-o cratiță mare, încălziți uleiul de măsline la foc mediu. Adăugați ceapa și usturoiul și căliți-le până când devin aurii și se înmoaie.

2. Adăugați morcovii, cartofii și ardeiul gras și căliți-le timp de aproximativ 5 minute, amestecând din când în când.

3. Adăugați dovleceii și fasolea verde și continuați să căliți timp de încă 2-3 minute.

4. Adăugați roșiile cubulețe și condimentele. Amestecați bine și lăsați amestecul să fiarbă timp de 5 minute.

5. Clătiți orezul sub apă rece și adăugați-l în cratiță. Amestecați.

6. Adăugați supa de legume sau apa și amestecați din nou. Lăsați amestecul să dea în clocot, apoi reduceți focul la minim.

7. Acoperiți cratița cu un capac și lăsați ghiveciul să fiarbă la foc mic timp de aproximativ 20-25 de minute sau până când orezul și legumele sunt gata. Amestecați din când în când pentru a evita lipirea.

8. Gustați și ajustați gustul cu sare și piper după preferință.

9. Serviți ghiveciul de legume cu orez cald. Poate fi decorat cu frunze proaspete de pătrunjel sau mărar pentru un plus de prospețime.

Această rețetă de ghiveci de legume cu orez este plină de arome și culori, iar combinația de legume și orez o face o opțiune hrănitoare și echilibrată din punct de vedere nutritiv. Poate fi servită ca fel principal sau ca garnitură pentru alte preparate, iar prepararea nu durează mai mult de o oră.

Alte rețete asemănătoare

TOCHITURĂ DE PORC

TOCANĂ DE VITĂ ŞI CARTOFI NOI

GHIVECI CU CÂRNAŢI

TOCANĂ CU FASOLE, DOVLECEL ŞI BULGUR

CAPONATA ALLA SICILIANA – GHIVECI DE LEGUME SICILIAN

GHIVECI MACEDONESC

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton