„White Christmas”. Povestea tristă din spatele celui mai cunoscut cântec de Crăciun

.
Cu peste 50 de milioane de exemplare vândute, în interpretarea artistului american Bing Crosby, „White Christmas” nu este doar unul dintre cele mai frumoase cântece pentru Crăciun, ci și cel mai vândut single din toate timpurile. Recordul figurează chiar în prima ediţie a Cărţii Recordurilor, din 1955, şi a rămas neînvins până în prezent.

Cântecul a fost auzit în premieră la radio pe 25 decembrie 1941, iar Bing Crosby l-a dedicat atunci victimelor de la Pearl Harbor, care fusese atacat cu doar câteva săptămâni înainte.

Dar dincolo de aceste versuri festive și pline de speranță, se ascunde o poveste tristă. A fost scrisă de Irving Berlin (același compozitor din spatele unor melodii celebre precum „Cheek to Cheek” sau „God Bless America”), un imigrant născut în Rusia, care nu a sărbătorit niciodată Crăciunul, fiind evreu.


Fiul lui Berlin a murit când avea doar trei săptămâni, în 1928, chiar în prima zi de Crăciun, motiv pentru care compozitorul și soția lui mergeau în fiecare an, pe 25 decembrie, la mormântul fiului lor.

 „Visez la un Crăciun cu zăpadă/ Exact aşa cum erau cele pe care le ştiam/ Acolo unde vârfurile copacilor strălucesc și copiii ascultă/ Pentru a auzi zurgălăii de la sanie prin zăpadă”. Acestea sunt versurile celebrei melodii, prin care Berlin aduce un omagiu fiului său mort, în viziunea lui Jody Rosin, autorul cărții „White Christmas: The Story of an American Song”.

A scris „White Christmas” pentru un musical care în cele din urmă s-a transformat în filmul „Holiday Inn” și a ajuns să câștige un premiu Oscar pentru această piesă. În aul 1954, cântecul a fost ales pentru coloana sonoră a filmului omonim.

„Visez la un Crăciun cu zăpadă/ Cu fiecare felicitare de Crăciun pe care o scriu/ Fie ca zilele voastre să fie fericite și luminoase/ Și fie ca toate Crăciunurile să fie cu zăpadă!”.

În mod evident, aceste versuri ne trimit cu gândul la un Crăciun petrecut acasă, în sânul familiei. De atunci, „White Christmas” a fost reinterpretat de o mulțime de artiști din toate generațiile, de la Elvis Presley, la Karen Carpenter și până la Lady Gaga, dar mesajul său atemporal rămâne același.


Citește și – Povestea lui „My Way” – cântecul care i-a salvat cariera lui Frank Sinatra, dar pe care artistul ura să îl cânte

Citește și – Cui i-a dedicat Freddie Mercury melodia „Love of My Life”

Foto – Northfoto

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton