Ceaiuri sănătoase cu care să te încălzeşti iarna aceasta

.

Ceaiurile sunt băuturi ideale pentru iarnă, te ajută să te încălzeşti, să te hidratezi şi, dacă ştii să le alegi, au multe alte beneficii. Pe lângă proprietățile lor de bază, acestea țin la distanță răceala sau gripă, luptă împotriva anxietății și a depresiei, care se resimt mult mai puternic în sezonul rece, întăresc sistemul imunitar. Descoperă ce ceaiuri ți se potrivesc iarna asta.

Ceaiul de armurariu

Chiar dacă nu ai auzit niciodată de planta numită armurariu, sigur ai auzit de silimarină, o substanţă care se extrage din ea şi care este benefică pentru ficat. Ceaiul de armurariu are acelaşi efect hepatoprotector, care este foarte util iarna, având în vedere că mâncăm mai puţine salate şi mai multe alimente grele, procesate sau dulciuri.

Ceaiul de muşeţel

Foarte cunoscut la noi, muşeţelul este un sedativ blând, util persoanelor foarte stresate. Iar în perioada sărbătorilor toţi suntem stresaţi din cauza pregătirilor, cadourilor, etc. Bea o cană de ceai de muşeţel înainte de culcare ca să dormi adormi mai repede! Băut după masă previne indigestia, dar este util şi în afecţiunile respiratorii sau răceală. E contraindicat însă celor care iau medicamente antivoagulante.

Ceaiul de mentă

Menta este, după cum ştim deja, foarte utilă în afecţiunile digestive, inclusiv pietrele la fiere sau sindromul colonui iritabil. Totuşi nu e bine să-l bei dacă ai arsuri la stomac pentru că le poate înrăutăţi. În schimb, poţi să-l încerci dacă suferi de flatulenţă, balonare, greaţă şi chiar răceală – dacă îl bei când ai febră are aceelaşi efect ca o aspirină.

Ceaiul de sunătoare

Depresia este des întâlnită în sezonul rece şi mai ales în apropierea sărbătorilor. Iar cel ami bun tratament naturist pentru depresie este sunătoarea. În unele ţări este prescrisă celor cu depresie uşoară, în special copiilor şi adolescenţilor, pentru că nu are niciun efect secundar. Oferă-i un ceai de sunatoare copilului tău înainte de culcare ca să nu aibă coşmaruri.

Ceaiul de măceşe

Trebuie neapărat să-l bei dacă vrei să previi răceala şi gripa. Măceşele sunt printre cele mai bune surse de vitamina C, utilă pentru creşterea imunităţii. Ceaiul de macese este acrişor şi foarte plăcut la gust. Adaugă în el puţină miere ca să fie şi mai sănătos.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton