1 Aprilie – istorie şi tradiţii de Ziua Păcălelilor

.
Ziua Păcălelilor este un motiv să te răzbuni într-un mod discret pe cei care te-au enervat peste an sau un prilej să dovedeşti prietenilor umorul tău deosebit. 1 Aprilie este și cea mai surprinzătoare zi din an... când trebuie să îţi sporeşti atenţia. Anul acesta, în contextul pandemiei de #coronavirus, când nimeni nu are chef de glume, putem marca această zi măcar cu un zâmbet. Nu uitați că starea pozitivă, optimismul, râsul sunt instrumente care ne ajută nu doar mintea, ci și sistemul imunitar. 

Despre sărbătoarea de 1 aprilie se cunosc multe legende, toate fiind în mod firesc la fel de haiose, pe măsura semnificaţiei ei.

Se speculează că Ziua Păcălelilor datează din anii 1600, când marii astrologi citeau în stele moartea personalităţilor politice antipatice.

Francezii se consideră mai spirituali decât toţi, susţinând că sărbătoarea a apărut cel mai devreme la ei, când Carol al 9 -lea stabilise ca din 1564, prima zi a anului să aibă la pe 1 ianuarie şi nu pe 1 aprilie, conform calendarului iulian.

Conştienţi de noua legiferare, francezii au continuat să trimită tot la 1 Aprilie felicitări de Anul Nou, în glumă. Tot atunci, este inventat şi simbolul peştelui, trimis prima dată sub formă de dulciuri, din zahăr sau ciocolată.

Şi mai departe de Carol, sărbătoarea este atestată în Persia în jurul anului 536 î. Hr., când vechii perşi obişnuiau să îşi joace unii altora feste la început de an şi în semn de fertilitate.

O altă ipoteză este legată de Noe, care se pare că şi-a trimis porumbelul să caute pământ uscat după ce potopul s-a retras de pe uscat pe 1 aprilie.

La noi, sărbătoarea se află sub semnul fertilităţii. Un obicei de Ziua Păcălelilor era păstrat de bărbaţii care se deghizau în această zi şi se străduiau să le impresioneze pe fete. Potrivit credinţei, fetele care îşi aleg soţii în această zi vor avea parte de noroc şi fericire în viaţă.

Ziua Păcălelilor în lume

Ziua de 1 Aprilie este sărbătorită în Statele Unite, Marea Britanie, Spania, Italia, Portugalia, Suedia, Norvegia, Germania şi Franţa, iar unii dintre ei au au dat şi porecle victimelor din această zi.

În Anglia, păcăliţii sunt automat „nătângi”, după englezescul „noddy”, iar francezii păcăleliţi sunt numiţi „poisson d’Avril”, adică „peşte de aprilie”. în acelaşi spirit al sărbătorii, aici se oferă cadouri în această zi, precum felicitări sau bomboane de ciocolată în formă de peşte. Iar unul dintre obiceiurile care se păstrează şi astăzi este de a prinde pe spatele celui păcălit un peşte de hârtie.

O poreclă şi mai ilară au scoţienii, unde victimele lui 1 Aprilie se numesc „april qowk” sau „april cuckoo”,  în traducere, „cuc de aprilie”.

Spiritul umorului s-a răspândit şi în ţările latine, numai că sărbătoarea se celebrează la date diferite. În Peru şi Columbia, Ziua Păcălelilor are loc pe 28 decembrie şi poartă numele de „Ziua celor naivi” (Dia de los inocentes).

În Marea Britanie, cei care rămâneau pe calendarul vechi erau numiţi „april fools” (prostănacii de aprilie), iar sărbătoarea a luat numele de „April fool’s Day”.

Superstiţii de 1 aprilie

Dacă nu ştiai, farsele de 1 aprilie nu se fac aşa, la orice oră, ci trebuie să respecţi un program strict. Tradiţia spune că păcălelile trebuie făcute până în ora 12.00, altfel aduc ghinion celui care păcăleşte. Nici căsătoria nu este de bun augur dacă se oficiază astăzi, însă doar în cazul bărbaţilor. Conform superstiţiei, aceştia se vor afla „sub papuc” toată viaţa, dacă aleg să îşi spună pirostriile în această zi.

Ziua Păcălelilor în plină pandemie de coronavirus

În Thailanda, în 2020 glumele pot fi pedepsite cu închisoarea. Cei care nu-și pot stăpâni simțul umorului pot plăti scump umorul lor în contextul pandemiei de coronavirus. Aceștia ar putea face închisoare, de până la 5 ani, dacă fac glume despre noul coronavirus.

„Este împotriva legii ca oamenii să pretindă că au Covid-19 cu ocazia Zilei Păcălelilor, sărbătorită pe 1 aprilie”, a afirmat Departamentul de Relații Publice al Guvernului de la Bangkok.

Foto: NorthFoto, Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton