Emil Rengle a acceptat invitația redacției Unica să ne împărtășească în ce mod a fost bullied în adolescență și care crede el că ar fi soluțiile pentru combaterea fenomenului.
Care este experiența ta cu bullyingul?
Emil Rengle: Ca să încep cu un exemplu, de fapt prima dată și prima dată când am fost eu bullied a fost atunci când am intrat la școală în clasa a cincea într-o clasă maghiară. Eu sunt din Oradea și am studiat primii ani de școală în limba maghiară. Cred că nu este necunoscut faptul că minoritățile de orice fel suferă mai mult pe tema aceasta de bullying. Așa s-a întâmplat și cu noi. Țin minte efectiv, foarte foarte mulți ani am mâncat mucii colegilor mei sau nu știu dacă aș putea să spun asta puțin mai frumos. Ce se întâmpla era că atunci când ieșeam în pauză, îmi lăsam mereu mâncarea și sandwich-ul în bancă și pe când veneam, sandwich-ul meu era umplut cu tot felul de lucruri lăsate de ceilalți colegi care nu erau foarte apropiați cu cei care făceau parte din altă etnie sau mă rog, erau o minoritate. Și, cumva așa, își arătau nemulțumirea față de noi. Eu cred acum, după ce am crescut și m-am maturizat că aceste nemulțumiri și aceste gânduri în primul rând vin din educație. Acei copii de fapt nu sunt vinovați, n-am fost nici eu, nici ei vinovați, ci pur și simplu aceasta a fost ceea ce ei au știut și au învățat de acasă.
După ce am crescut și mi-am dat seama că sexualitatea mea este diferită de cea pe care lumea o consideră normală, am dat încă o dată de acest val de bullying. Singurul mod de hate pe care eu îl primesc pe internet este că sunt făcut gay. Cred că, din nou, pot doar să mă repet, oamenii încă nu cunosc, sunt speriați până la urmă de acest cuvânt, de homosexualitate, de cuvântul gay, de transexualitate, de pansexualitate, de lesbiene, de niște lucruri care sunt absolut normale. Sunt cuvinte pe care noi nu le folosim, ne ascundem de ele, ne este rușine, nu ne uităm, nu vorbim, nu auzim la școală despre așa ceva, însă aceste lucruri sunt absolut normale. Totuși, cunosc foarte mulți oameni și am foarte mulți prieteni care s-au luptat cu probleme foarte foarte foarte foarte mari. Din ce cauză, doar din cauză că unii îi consideră pe ceilalți diferiți. Diferiți pentru că iubesc în mod diferit, diferiți pentru că vorbesc o altă limbă, diferiți pentru că poate arată altfel.
Cum crezi tu că putem combate bullying-ul?
Emil Rengle: Mă bucur foarte tare că din ce în ce mai mult vorbim și din ce în ce mai des vorbim despre aceste subiecte pentru că ele nu ar trebui să reprezinte niciodată tabu, sunt lucruri care ne fac pe noi ca și umanitate să fim speciali, originali, oameni, umani și aceste lucruri ar trebui să ne unească mai mult ca orice altceva, în niciun caz să ne separe. Iar ca și sfat, pentru cei care treceți prin orice fel de bullying sau duceți o luptă grea cu acei oameni care nu vă acceptă, nu vă înțeleg, încă, în momentul de față, tot ceea ce pot să vă spun este să vă focusați pe voi, să vă iubiți, să vă înconjurați de oameni care sunt deschiși la minte sau cel puțin gândesc la fel ca voi, să vă bucurați de acei oameni și să-i înțelegeți pe acești ceilalți care încă nu vă înțeleg, pentru că în primul și-n primul rând ei duc o luptă interioară cu ei înșiși. Și pot să vă recomand, așa cum petrecem foarte mult timp pe youtube să ne distrăm, să râdem, să ascultăm muzică, putem să găsim și materiale foarte mișto în legătură cu aceste subiecte. Documentați-vă și nu uitați că nu sunteți niciodată singuri în toată treaba asta.
Sursă foto: PR
Citește și:
Video: Cum a fost bullied Andreea Bălan în adolescență: Colegii strigau în urma mea ”Liberă la mare”
Video: Un bărbat transgender ne povestește despre bullying din experiență proprie
Ultima modificare decembrie 12, 2018 11:02 am