5 efecte nocive ale stresului pentru inimă

.

Inima ta este afectată de alimentele pe care le consumi, de lipsa de activitate fizică şi de alţi factori, mai greu de depistat şi anihilat, cum ar fi stresul. Vezi ce efecte nocive are stresul asupra inimii tale, cum poţi să identifici situaţiile stresante pentru tine şi cum se reduce stresul, pentru o inimă mai sănătoasă.

1. Stresul scade speranța de viață prin inflamaţie

Stresul scade cu 20% speranța de viață, susțin statisticile Organizației Mondiale a Sănătății.
În condiții de stres, organismul activează un reflex de apărare de tip „luptă sau fugă”, care constă în trimiterea unui flux de adrenalină către inimă, pentru a-i permite corpului să se apere atunci când percepe o amenințare.
Dar în același timp, stresul emite semnale și asupra sistemului imunitar, care crește producția de globule albe (leucocite), implicate în apărarea organismului.
Din păcate, acest flux constant de leucocite provoacă inflamația arterelor. În cazul în care arterele sunt deja afectate de ateroscleroză, adică sunt îngustate sau obturate, atunci procesul inflamator poate declanșa eliberarea unor cheaguri de sânge. Astfel apare un infarct sau un accident vascular cerebral pe fond de stres.

2. Stresul scade şi imunitatea

Expunerea cronică la stres este un factor de risc pentru numeroase boli: scade apărarea imunitară a organismului făcându-ne vulnerabili în fața infecțiilor, agravează reacțiile alergice, provoacă tulburări digestive, deteriorează memoria și celelalte funcții cognitive, favorizează instalarea depresiei, anxietății, insomniilor sau a altor tulburări psihice, cauzează crize cardiace și atacuri cerebrale.

3. Stresul face inima să bată mult şi repede

Stresul cauzează producţia de hormoni complecşi, care conving organismul că este atatcat, urmărit, sau, mai pe înţelesul tuturor, îţi dă senzaţia că trebuie să fugi de un rău iminent.
Toate aceste semnale de agitaţie şi substanţe care curg prin vasele tale şi inima ta o fac să bată mai repede, mai tare, sau pur şi simplu neregulat.
Creierul reacţionează la stres şi trimite semnale inimii că se întâmplă ceva rău, inima bate ca tu să poţi fugi de acel rău. Dar ce te faci când răul nu durează câteva minute, nu este trecător, ci zilnic şi ani de-a rândul?

4. Stresul măreşte inima

O inimă stresată este o inimă care bate prea des, prea tare, sau pur şi simplu bate mult şi dezordonat. Astfel, fiind vorba de un muşchi puternic, inima ajunge să crească în volum.
Cardiomegalia (inima mărită) înseamnă şi că pereţii interiori ai inimii se subţiază, se îngroaşă, sau îşi pierd din elasticitate. Astfel, în timp, o inimă mărită nu va mai putea să bată cum trebuie şi rezultatele pot fi catastrofale.

5. Remedii antistres pentru o inimă sănătoasă

Pentru a ne proteja de efectele nocive ale stresului asupra inimii este esențial să avem un somn sănătos, să alungăm gândurile negative, nervozitatea și agitația.
Dacă stresul devine cronic şi organismul se va simţi slăbit, iar inima va avea de suferit.
Plantele antistres recomandate pentru calmarea nervilor şi trecerea cu mai mare uşurinţă peste perioade stresante sunt:
Roinița – ajută la îmbunătățirea stării de spirit, are efect sedativ și antidepresiv și constituie o sursă naturală de vitamina C.
Valeriana – este renumită pentru proprietatea de a relaxa sistemul nervos central, ajută la o adormire rapidă și la un somn profund în timpul nopții.
Talpa-gâștei – susține activitatea sistemului nervos, stabilizează emoțiile reducând neliniștea, teama, nervozitatea, are acțiune analgezică și antispasmolitică.
Păducelul – contribuie la scăderea tensiunii arteriale și a palpitațiilor, protejează inima și sistemul cardiovascular în situații de stres, este dovedit ca tonic cardiac, susține circulația sangvină la nivelul creierului.
Hameiul – ajută la dobândirea unui somn odihnitor, are acțiune calmantă, analgezică și constituie o bună sursă de vitamine din grupul B și E.

Sursă foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton