10 lucruri mai puțin cunoscute despre murături

.
Le mâncăm în fiecare sezon rece și nu numai... însă te-ai gândit vreodată la originea murăturilor? Iată 10 lucruri mai puțin cunoscute despre legumele conservate prin murare!

Murăturile și-ar avea originea în Mesopotamia

Conform nyfoodmuseum.org, murăturile au o istorie foarte bogată. Specialiștii cred că mesopotamienii au fost primii care au conservat legumele prin murare, iar în Antichitate se pare că celebra Cleopatra ar fi mâncat castraveți murați, aduși din India, atât în scopuri terapeutice, cât și pentru frumusețe.

În trecut, murăturile erau considerate un aliment-minune

Dacă Aristotel credea că murăturile, și în special castraveții murați, au proprietăți miraculoase pentru sănătate, Iulius Cezar se pare că le dădea castraveți murați bărbaților din armata lui, pentru a avea mai multă forță și pentru a se concentra mai bine.

Ce beneficii are zeama de muraturi – lucruri pe care nu le stiai!

Cristofor Columb ar fi fost cel care ar fi adus murăturile în Lumea Nouă

Exploratorul italiano-spaniol Cristofor Columb ar fi fost prima persoană care ar fi murat castraveți în Lumea Nouă. Se crede că pe locul actualului New York el ar fi cultivat mari cantități de castraveți, cu acest scop.

Napoleon Bonaparte ar fi popularizat cu adevărat murăturile

Conform nyfoodmuseum.org, la începutul anilor 1800, Napoleon devenise fascinat de murături și credea că sunt un aliment miraculos pentru armata sa, așa că și-a arătat disponibilitatea de a oferi o recompensă de 12 mii de franci oricui descoperea o rețetă care să păstreze pentru mai mult timp castraveții murați.

Bărbatul care a câștigat această recompensă a fost Nicholas Appert, un cofetar intrat mai apoi în istoria gastronomiei drept autorul procedeului de conservare a alimentelor prin sterilizare termică.

Capacele metalice pentru murături au apărut în 1881

Pentru că murăturile deveneau din ce în ce mai populare, la sfârșitul anilor 1800 oamenii căutau diverse modalități pentru a păstra legumele conservate cât mai mult timp. Abia în 1881 Alfred Bernardin, un inventator francez, a descoperit capacele metalice pe care și noi le folosim în ziua de azi, și care asigură murăturilor un termen de valabilitate îndelungat.

Află următoarele curiozități despre murături, din filmulețul de mai jos:

CONȚINUT VIDEO UNICA

Dacă vă plac murăturile, încercați și aceste rețete de gogosari in otet

Citește șiCum se face saramura perfectă pentru murături

Citește șiDe ce este bine să consumăm murături?

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton