Victimele violenţei domestice vor putea cere ordin de protecţie provizoriu pe loc, direct de la poliţistul care constată agresiunea. Această reglementare a fost introdusă printr-un proiect de lege privind modificarea și
completarea Legii nr. 217/2003, pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, votat săptămâna aceasta de Camera Deputaților.
Ordinul de protecţie provizoriu este un instrument complementar Ordinului de protecţie și va putea fi emis de către poliţist pe loc, pentru o perioadă de 5 zile, cu posibilitate de prelungire, până la emiterea Ordinului de protecţie de către un judecător. Modificările aduse legii oferă poliţistului dreptul şi obligaţia să se deplaseze la domiciliul victimei, să intre în domiciliu, chiar şi cu forţa, şi să emită un ordin de protecțíe prin care să înlăture agresorul din spațiul în care locuiește victima, chiar dacă acesta este proprietarul imobilului.
„Ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie puse în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc“, se arată în proiectul de lege.
Totodată, proiectul de lege aprobat va obliga agresorul să poarte permanent o brățară electronică, în următoarele două situații: dacă agresorul este obligat să păstreze o distanţă minimă faţă de victimă, faţă de copiii acesteia sau faţă de rude ale acesteia, ori faţă de reşedinţa, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate și, dacă agresorului îi este interzisă deplasarea în anumite localităţi sau zone pe care persoana protejată le frecventează ori le vizitează periodic.
Deputata independentă Oana Bîzgan, inițiatoarea proiectului de lege pentru introducerea ordinului de protecție provizoriu, spune că ”Ordinul de protecție provizoriu este esențial pentru o intervenție rapidă și eficientă în sprijinul victimei violenței domestice – înlăturarea agresorului din domiciliul comun și din preajma victimei este o măsură ce va salva sute de vieți anual, dacă va fi aplicată corect.”
”Să nu uităm că în ianuarie 2018 toată România a fost îngrozită de crima de la o grădiniță din București: un bărbat și-a înjunghiat mortal fosta soție, care avea deja ordin de protecție emis împotriva fostului partener, care-o agresase în mod repetat. De-atunci, alte zeci de femei au căzut victime ale violenței partenerilor sau foștilor parteneri – un deces la fiecare 5 zile”, amintește deputata independentă Bîzgan.
Legea face parte din armonizarea legislativă obligatorie cu Convenția de la Istanbul (Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice) pe care România a ratificat-o încă de la 1 septembrie 2016.
În România, numărul victimelor violenței domestice și sexuale este în creștere de la an la an, iar sancționarea agresorilor este ineficinetă. Deși durata emiterii unui ordin de protecție a scăzut semnificativ (72 de ore), nu toate victimele știu că pot să-l obțină și cum, iar autoritățile nu puteau, până acum, să prevină încălcarea ordinului de către agresor. De aceea, odată intrate în vigoare, prevederile proiectului de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie vor fi un real sprijin pentru victime.