Cum îţi gestionezi viaţa profesională pe Facebook

.

Dacă nu vrei să păţeşti ca o tânără din Anglia care a fost concediată pe Facebook, ai grijă cum îmbini viaţa profesională şi activitatea pe reţeaua de socializare.
„OMG, şeful meu este un onanist pervers care mă pune să fac lucruri stupide doar ca să mă enerveze. Onanistule!”, este traducerea „delicată” a mesajului postat de fată pe Facebook.

Imediat a apărut şi răspunsul şefului: „Buna. Probabil ai uitat că m-ai adăugat ca prieten pe Facebook. În primul rând, te flatezi singură. În al doilea rând, lucrezi aici de cinci luni şi nu ţi-ai dat seama că sunt gay? […] În al treilea rând, acele «lucruri stupide» se numesc «muncă» şi te plătesc pentru ele. […] Şi în sfârşit, probabil ai uitat că mai sunt două săptămâni din perioada ta de probă de şase luni. Aşa că nu te obosi să mai vii mâine. […] Şi da, vorbesc foarte serios.”

Pentru noi, cazul este haios, dar cu sigurană tânără cu pricina a învăţat ceva din experienţa aceasta: că viaţa profesională şi cea personală nu trebuie amestecate pe Facebook. Desigur, dacă ai un IQ care tinde spre medie ştii că nu e bine să îţi numesti şeful „onanist” pe Facebook, însă există greşeli pe care oricine le poate face. Ajunge să postezi un mesaj de genul „aş vrea să fiu oriunde, dar nu la muncă” pentru ca un şef mai sensibil să se simtă jignit.

Aşa că oricine ai fi şi oriunde ai lucra, când vine vorba de Facebook şi de viaţa ta profesională, ţine cont de câteva lucruri simple.

Fără colegi pe Facebook

Ideal ar fi să nu-ţi transformi colegii în prieteni pe Facebook. Pare un lucru inofensiv care nu face decât să vă apropie, dar de fapt este un pericol pentru locul tău de muncă.

În primul rând, dacă accepţi cererea de prietenie a unuia din colegi, va trebui să le accepţi pe toate, altfel vor fi persoane care se vor supăra. Este chiar posibil să primeşti o cerere de prietenie de la un şef şi desigur, va trebui să o accepţi, după care nu vei mai putea scrie nimic legat de munca ta, nici măcar un „vreau acasă”, pentru că şeful ar putea trage concluzii care nu îţi priesc.

Şi chiar dacă nu ajungi prietenă cu şeful tău, unul din colegi ar utea fi mai „pârâcios” decât crezi. Nu mai spunem ca toţi colegii vor vedea dacă te joci Farmville sau Mafia Wars în timpul zilei de lucru sau că vor avea acces la pozele tale şi la detaliile vieţii tale intime.

Din aceleaşi motive, evită să le trimiţi cereri de prietenie celor care îţi sunt subordonaţi. Nici tu n-ai vrea să afle ei detalii picante despre viaţa ta, şi nici nu se vor simţi în largul lor să se ştie urmăriţi de şefă.

Cont separat pentru afaceri

Facebook este o invenţie minunată nu numai pentru oameni, ci şi pentru afaceri, fiind adesea folosit ca unealtă de PR şi marketing, aşa că este posibil să ai nevoie de un cont în viaţa profesională. Daca este necesar să ţii legătura pe Facebook cu clienţi sau parteneri de afaceri atunci e clar că îţi trebuie un cont separat, numai pentru asta, un cont profesional, serios, pe care postezi numai lucruri ce ţin de munca ta.

Nu te-ar ajuta deloc ca un client important, eventual vreo doamnă în vârstă, să vadă pozele de la ultima ta beţie.
 
Citeşte în pagina următoare ce importanţă au imaginile postate de Facebook!

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton