Virgil Ianțu lansează o carte pentru copii

.
Virgil Ianțu va lansa, chiar de 1 iunie, o carte dedicată copiilor, intitulată „Copiii spun... emoțiile sunt bune“.

Volumul își propune să-i ajute pe cei mici în situațiile în care se pregătesc pentru apariții publice, pe scenă. Virgil Ianțu lansează cartea în contextul în care are experiență în lucrul cu copiii, atât prin emisiunile de divertisment pe care le-a făcut de-a lungul timpului, cât și datorită cursurilor de dezvoltare personală adresate celor mici, susținute de el în ultima perioadă. Iar vedeta de televiziune nu se oprește aici cu scrisul. Virgil intenționează să lanseze încă un volum, la iarnă, adresat, cel mai probabil, adulților care vor sa susțină discursuri publice.

carte copiii spun emotiile sunt bune

Lansezi „Copiii spun… emoțiile sunt bune“ chiar de 1 iunie. Despre ce e vorba în cartea ta?

Da, în sfârșit se materializează acest vechi gând al meu. Cartea se numește „Copiii spun… emoțiile sunt bune“ și va apărea curând la Pandora M. Este o continuare firească a cursurilor de dezvoltare personală pentru copii pe care le fac de ceva timp. Povestea este centrată pe emoțiile ce încearcă personajul principal în timpul pregătirii pentru o apariție publică. Această carte vrea să arate nu numai copiilor, ci și adulților, că emoțiile sunt bune și pot fi transformate în momente de fericire și dragoste pentru ceea ce faci.

Căror vârste te adresezi în cartea ta?

E pentru copii între 6 și 10 ani. Și e gândită să fie citită de către părinți copiilor, fiindcă ce e mai important decât timpul de calitate petrecut în familie? Și cu siguranță și adulții vor trage niște învățăminte din ea. Toți ne lovim de aceleași probleme, indiferent de vârstă. Trecem prin aceleași stări, de multe ori…

Cum s-a conturat ideea scrierii unei cărți pentru copii? Cine, ce te-a inspirat?

Toți copiii pe care i-am întâlnit sau cu care am lucrat de-a lungul timpului și copiii minunați care vin la cursurile “Copiii spun”, unde lucrăm exact pe gestionarea emoțiilor, ei toți m-au inspirat să scriu această carte. Sper să le fie o călăuză bună. Și nu în ultimul rând, propria-mi experiență de tată m-a determinat să vorbesc despre acest subiect și să-l pun într-o poveste.

Ai o comunicare foarte bună cu copiii, iar exemplul cel mai grăitor e cel cu fiica ta. Care e canalul prin care ajungi cel mai repede la cei mici?

Nu știu de ce ne înțelegem atât de bine, dar cred că faptul că dialogul se poartă pe picior de egalitate este foarte important. Îi tratez ca pe niște adulți și să știți că de multe ori, ei sunt mai maturi și mai limpezi în gândire decât noi.

virgil iantu

Ce crezi că trec adulții cu vederea cel mai des în comunicarea cu copiii?

Ascultarea. Nu avem răbdare să îi ascultăm și avem senzația că doar noi deținem adevărul suprem. Și nu e deloc așa. Ascultându-ne copiii învățam să fim părinți. Să nu uitați asta.

Trei „DoS“ în comunicarea cu copiii și 3 „Don’ts“?

Cum spuneam, e important să îi ascultăm și să îi tratăm ca egalii noștri. Și să le arătăm că emoțiile sunt bune. Și nu în ultimul rând, să avem încredere în ei.

Cât despre “așa nu”, pe mine experiența m-a învățat că nu trebuie să-i învățăm cu pedeapsa. Veți vedea că un copil care nu e certat (mai ales pentru fiecare lucru mic) crește cu o mentalitate complet diferită. Dacă le oferim argumente în loc de dojană, vor crește încrezători și curajoși. Tot la “așa nu” este faptul că nu le cerem părerea. Aș încuraja cât mai mult părinții ca în loc de soluții oferite de propriile experiențe, să le ceară celor mici părerea, să-i consulte și să le ofere ocazia de a învăța să ia propriile decizii.

Care erau cărțile tale preferate în copilărie?

“Schițele” lui Caragiale, “Tinerețe fără bătrânețe și viața fără de moarte”, tot ce înseamnă Ion Creangă.

Dar acum? Ce citești?

Îmi place să mă cufund în cărți de dezvoltare personală. E o perioadă în care mă preocupă acest lucru. Dar îmi plac și biografiile marilor oameni ce mă inspiră și-mi dau un sentiment foarte bun. Mai departe de lectură în sine este poate unul dintre cele mai frumoase și calde momente petrecute alături de copil. Este momentul în care el îți ascultă vocea, se simte protejat, liniștit și iubit.

Alte idei de cărți ți s-au conturat în minte? Poate pentru cei mari?

Da. Am idei și am început să le pun și în practică. Deja pun ceva nou la cale pentru iarnă. Mulți dintre noi lucrează în corporații și printre acțiunile zilnice se află și prezentările în public. Aici pot fi de ajutor în tot ce înseamnă pregătirea unui discurs. Sunt detalii foarte importante ce pot transforma un speaker de ocazie într-unul de succes. Aveți încredere în voi, bucurați-vă de frumusețea voastră, pentru că noi vă iubim orice ar fi!

Trei recomandări de cărți pentru cititoarele Unica.

„TED Talks“. Ghidul oficial TED pentru vorbit în public. „Open. O Autobiografie“, de Andre Agassi și „Viața mea“, de Charles Chaplin.

Citește și – Cărțile preferate ale vedetelor din România

Citește și – Trei cărți devenite filme de Oscar, pe care nu le putem uita

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton