Victor Melian: „Românii oferă bacșiș, indiferent de servire și calitatea mâncării”

.

Unde sunt cei mai pretențioși clienți?
Hai să punctăm mai bine faptul că românii sunt cel mai puțin pretențioși clienți de restaurant, mai ales în România. Surprinși? Românul stă cuminte și așteaptă la nesfârșit până vine un ospătar să-i ia comanda, acceptă atitudinea obraznică a sus-numitului, mănâncă ce i se dă, mâncare rece, bere caldă, pe deasupra găsind scuze de genul „E lume multă, săracu’ nu apucă să-și facă treaba“. Oferă bacșiș indiferent de servire și calitatea mâncării. Pe deasupra, se reîntorc cuminți la un restaurant unde au fost tratați cu indiferență și mâncare proastă. De ce? Presupun că sunt sechelele anilor comuniști, când la restaurant primeai orice și erai fericit.

Dacă mâine ai avea ocazia să-ți deschizi un restaurant oriunde în lume, unde ar fi și cum ar arăta?
București. Cum ar arăta nu știu exact, dar știu că ar fi cea mai bună mâncare și servire din oraș.

emisiune Victor Melian

Există vreo combinație greșită de ingrediente în prepararea unei mâncari sau totul e chimie?
Evident ca totul e chimie, căci totul e compus din ce regăsim în tabelul lui Mendeleev. Acum mulți ani mi s-a oferit o friptură de porc împănată cu prune afumate și cu un piure de mere. Recunosc că mi-a fost imposibil mental să accept această combinație, am gustat și încet, încet am început să înțeleg și să trec peste cuvinte și să mă las în voia gustului. Pruna afumată dădea un gust și o aromă plină de efect, balansând grăsimea porcului cu asprimea ei. Piureul de mere verzi tăia din dulceața prunei și îmbrăca bucata de carne, crocantă la exterior și moale la interior. Un vis. Cred că ar trebui să încercăm și să experimentăm, să vedem ce este „greșit“ si ce nu. Fiecare după gustul lui . Greșit e doar să nu încerci.

Care e diferența dintre un chef și un bucătar?
Un bucătar gătește/prepară feluri de mâncare. Un chef inventează, creează, încearcă, adaptează un produs culinar. Un chef caută materia primă ideală, sursa de unde s-o cumpere la un preț favorabil, construiește un meniu în baza profilului restaurantului, pe baze de rentabilitate economică. Un chef implementează un meniu în asa fel încât toată echipa știe să-l reproducă întocmai, oricând. Un chef își alege și își creează o echipă. Un chef este ca un mareșal care își conduce trupele către victorie. Un chef bun ar trebui să aibă cunoștințe excelente de gastronomie, economie, psihologie, marketing și să fie la curent cu ce se întâmplă în lume.

Foto: PR

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton