Florin Piersic a fost supus unei operaţii de extragere a sondelor unui stimulator cardiac, duminică, pe data de 5 mai. Intervenţia chirurgicală a avut loc la Institutul Inimii Nicolae Stăncioiu din Cluj-Napoca, ulterior fiind transferat la spitalul Matei Balş din Bucureşti. Acum, unul dintre medicii din Cluj, care l-au operat, a oferit primele declaraţii despre starea de sănătate a actorului.
Cuprins
Cuprins
Noi informaţii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic
Florin Piersic a ajuns la spital, după ce i s-a făcut rău la sfârşitul unui spectacol unde a performat, la Cluj Napoca. Cadrele medicale au constatat că actorul are o infecţie localizată la nivelul unuia dintre genunchi. În primă fază, acesta a fost tratat cu antibiotice, evoluţia lui fiind lent favorabilă.
Citeşte şi:Florin Piersic a fost transferat la Institutul Matei Balș din București. Cum se simte actorul
Într-o conferinţă de presă dedicată stării de sănătate a lui Florin Piersic, unul dintre medicii care l-au operat a explicat faptul că Florin Piersic a fost văzut în această perioadă de mai mulţi specialişti, printre care ortopezi, cardiologi, infecţionişti şi medici de la Terapie Intensivă.
Ulterior, starea de sănătate a actorului a degenerat şi a fost internat în spital cu septicemie. Doctorii de la Institutul Inimii Nicolae Stăncioiu din Cluj-Napoca au luat decizia de a îndepărta proteza de genunchi şi stimulatorul cardiac – ambele elemente reprezentând focare secundare de infecţie.
„Situaţia era a unui pacient cu septicemie, cu o infecţie generalizată în sânge, cu un tratament antibiotic complex, dar care avea două particularităţi, şi anume două zone protetice: proteză de genunchi şi material protetic în inimă, adică stimulatorul cardiac cu cele două sonde ale lui. Este un principiu cunoscut în medicină că materialele protetice nu se pot apăra, nu au o imunitate suficientă în faţa unei infecţii severe, altfel spus, în acele zone germenii bacterieni se colonizează şi se sustrag tratamentului antibiotic astfel încât un principiu general spune aşa că ar trebui extrase toate materialele protetice pentru a da posibilitatea tratamentului antibiotic să acţioneze împotriva germenilor care determină infecţia septicemică. Ar fi trebuit extrasă proteza de genunchi. Sigur, este o acţiune pe care nu ne-o putem noi asuma, nu aparţine specialităţii noastre, dar în acelaşi timp, din nefericire, cum sigur putea să fie de aşteptat, s-au infectat şi sondele stimulatorului cardiac, sonde care sunt direct în inimă”, a declarat Horia Roşianu, miercuri, într-o conferinţă de presă, potrivit antena3.ro.
Florin Piersic a fost operat de 11 cadre medicale
În continuare, medicii care l-au operat au oferit informaţii despre cum s-au desfăşurat intervenţiile la inimă şi genunchi. În sala de operaţii, alături de „Maestru”, aşa cum l-au supranumit cadrele medicale, s-a aflat o echipă de 11 persoane. Mobilizarea pentru ameliorarea stării de sănătate a îndrăgitului actor a fost incredibilă, dat fiind că a avut loc chiar în ziua de Paşte.
Citeşte şi: Ce diferență de vârstă există între Florin Piersic și soția sa, Anna Torok. Actorul împlinește 88 de ani
„Am reuşit să strângem până duminică dimineaţa o echipă formată din 11 colegi. Practic toţi au dat curs acestei invitaţii parcă de-a dreptul cu drag venind în sfântă zi de duminica Paştilor, dimineaţa, pentru a organiza această operaţie. Au fost colegi din terapie intensivă, au fost colegi de chirurgie cardiovasculară care au rămas în stand-by pentru că dacă se întâmpla o complicaţie majoră trebuia intrat de urgenţă în sala de operaţie, au fost asistente dedicate, au fost alţi colegi cardiologi care au concurat cu toţii la bunul mers al acestei proceduri.”, a mai spus Horia Roşianu, în cadrul conferinţei de presă.
Mai mult decât atât, potrivit spuselor lui Horea Roşianu, timpul de extragere din inimă a sondelor a fost de aproximativ trei minute, reprezentând un timp record pentru o astfel de procedură, fără nicio complicaţie.
Doctorul Adrian Şef a declarat, în cadrul conferinţei de presă, că Florin Piersic a fost monitorizat în Terapie Intensivă 48 de ore. Potrivit spuselor lui, atât cadrele medicale de la infecţioase, de la ortopedie, cei de la cardiologie şi radiologie au asigurat o evaluarea şi un tratament de specializare adecvat.
Viaţa lui Florin Piersic, în pericol din cauza septicemiei
Adrian Molnar, directorul medical al Institutului Inimii, a vorbit despre cum s-a decis transferul lui Florin Piersic la Bucureşti. Acesta a declarat că marele actor a fost transferat la Bucureşti pentru a fi executată procedura ortopedică, însă transferul la Spitalul Matei Balş a fost făcut pentru o evaluarea din punct de vedere infecţios.
Tot Adrian Molnar a afirmat că infecţia pe care Florin Piersic o are îi poate pune viaţa în pericol.
”Este o situaţie destul de severă”, a fost răspunsul directorului medical al Institutului Inimii, după ce a fost întrebat despre cât de gravă este infecţia, pentru sursa menţionată anterior.
Sursa foto: Facebook
Ultima modificare mai 9, 2024 5:59 pm