Arestaţi pentru proteste. Vezi ce cauze susţin acum vedetele!

.

Dacă până în anii trecuţi trendul le cerea vedetelor de la Hollywood să se ocupe de tot felul de cauze nobile cum ar fi stoparea experimentelor pe animale sau interzicerea hainelor din blană, acum starurile se bat, uneori la propriu, pentru cauzele sociale în care cred. Interesul s-a mutat spre protestele împotriva regimurilor opresive sau împotriva marilor companii ce poluează planeta, iar starurile ajung nu de puţine ori la închisoare.
În 2012, actorul George Clooney a participat la un protest care a avut loc în faţa Ambasadei Sudanului din Washington DC, pentru a atrage atenţia asupra violeţei continue din această ţară africană şi a protesta faţă de crimele de război comise, în opinia sa, de administraţia de la Khartoum în partea de sud a acestei ţări.  A fost arestat însă, alături de tatăl lui de 78 de ani, care a participat şi el la manifestaţie. Cei doi au fost eliberaţi mai târziu, în aceeaşi zi, pe cauţiune, şi au plătit o amendă de 100 de dolari. „Treaba noastră în acest moment este să încercăm sa atragem atenţia asupra problemelor din Sudan, iar un mod de a face acest lucru a fost de a ne lăsa arestaţi”, a spus Clooney. În 2006, actorul şi tatăl lui, Nick, care este jurnalist, au mers in regiunea Darfur din Sudan pentru a se documenta asupra crizei umanitare de acolo, care afectează sute de mii de oameni. Şocaţi de cele văzute, la întoarcere ei pus şi bazele unei organizaţii non-profit, numită „Not on Our Watch”, susţinuţi de Brad Pitt şi Matt Damon, şi s-a întors în Sudan de mai multe ori pentru a atrage atenţia asupra crizei din această ţară.

Actriţa Susan Surandon, care a câştigat un premiu Oscar pentru rolul din filmul „Dead Man Walking” („Culoarul morţii”), a sprijinit de-a lungul timpului mai multe cauze. În 1999, spre exemplu, ea a protestat faţă de gestul unui poliţist de a împuşca un imigrant vest-african neînarmat – Amadou Diallo, în cartierul Bronx din New York. Sarandon, alături de alţi 218 protestatari, a fost arestată de agenţi ai NYPD, dar gestul ei a atras atenţia asupra brutalităţii şi rasismului unor politişti din New York. Castigatoarea a premiului Oscar, actrita Susan Sarandon a fost arestata in trecut sub acuzatii de nerespectare a ordinii publice. În perioada liceului, Susan Sarandon a fost arestată pentru că a protestat faţă de războiul din Vietnam, iar în 2012, vedeta s-a alăturat protestatarilor din cadrul mişcării Occupy Wall Street, dar de data aceasta nu a mai fost arestată.

Lucy Lawless, vedeta din „Xena, prinţesa războinică”, a fost arestată în 2012 în Noua Zeelandă. Actriţa, devenită activist Greenpeace, a fost reţinută împreună cu alţi cinci activişti, după un protest care a durat patru zile, desfăşurat la bordul navei de foraj Bonle Discoverer, ancorat în Portul Taranaki. Ei s-au urcat pe turnul de control al navei în încercarea de a atrage atenţia asupra pericolelor pe care le reprezintă forajul după petrol efectuat în Oceanul Arctic, dar şi pentru a întârzia plecarea navei. „Am trei copii. Singurul meu motiv bilogic de a exista pe această planetă este să mă asigur că ei pot să se dezvolte şi nu pot face asta într-un mediu murdar şi degradat”, şi-a motivat Lawless acţiunea. „Trebuie să luăm o poziţie cât timp putem”.

Actriţa Daryl Hannah a fost arestată anul trecut, în statul Texas, unde a participat la un protest ecologist, în timpul căria a refuzat să se mute din faţa unui excavator care curăţa un teren pe care urmează să fie amplasată o conductă de petrol (proiectul Keystone XL).  Daryl Hannah a fost eliberată apoi pe cauţiune şi şi-a anunţat fanii pe Twitter: „Tocmai am fost eliberată din închisoare şi merg să îl vizitez pe eroul meu Lester Brown (un proeminent analist pe probleme legate de mediul înconjurător)”. Aceasta a fost cea de-a treia arestare a actriţei americane în cadrul acţiunilor de protest la care a participat faţă de acest proiect controversat. Daryl Hannah a fost arestată în Texas în octombrie 2012 şi anterior, în august 2011, după ce a participat la lupte de stradă cu poliţiştii americani, în faţa Casei Albe.

Jurnalistul Oreste Teodorescu a fost reţinut şi el în 2013 de forţele de ordine în timpul protestelor din comuna Pungeşti, unde a participat în semn de solidaritate cu vasluienii care se opun explorării gazelor de şist. Oreste a mers ulterior la sediul Poliţiei Vaslui pentru a depune o plângere penală împotriva Şefului Detaşamentului de Poliţie pentru Intervenţie Rapidă (DPIR) pe care l-a acuzat că se afla în stare de ebrietate şi că i-a agresat verbal pe protestatarii aflaţi în faţa sediului IPJ. Manifestanţii anti-gaze de şist din comuna vasluiană Pungești s-au luat la bătaie cu jandarmii care nu permiteau accesul în curtea amenajată de Chevron în perimetrul unde gigantul vrea să înceapă explorarea gazelor de șist. Peste 500 de locuitori ai comunei şi persoane din alte judeţe ale ţării protestează împotriva deciziei companiei americane de a începe căutarea resurselor neconvenţionale.

(Sursa foto: Hepta, Northfoto, Facebook)

Ultima modificare martie 7, 2022 3:47 pm

Page: 1 2

PE ACELAȘI SUBIECT
    
Vedete din Romania Vedete internationale