Varsta: 48 ani Pasiunea pentru gătit a moștenit-o de la unchiul ei, pe care îl ajuta încă din copilărie la decoratul mesei de Crăciun. Și-a transformat plăcerea de a găti într-o meserie urmând cursurile liceului de profil din București.
A trecut prin bucătăria hotelului Palace și apoi a ales să gătească pentru turiștii de pe navele de croazieră Princes Cruises, Regent și Silver Șea. Acum s-a întors în România și gătește în bucătăria restaurantului Maxim din București. Este specializată în bucătărie internațională și instrumentul cu care se descurcă cel mai bine este cuțitul.
14. Marius Marincas
Varsta: 33 ani Bucătarul cu cea mai mică experiență în domeniul culinar dintre cei prezenți la Top Chef a ajuns într-o bucătărie profesională din pură întâmplare. După ce Chef-ul angajat pentru un eveniment nu s-a prezentat la serviciu, managerul restaurantului – o bună prietenă de-a lui Marius – i-a cerut ajutorul în organizarea unei meșe pentru 40 de persoane.
După ce invitații au început să vină în bucătărie să îl felicite pentru ce a gătit, a ales să rămână în domeniul culinar mai mult de o seară. Specializat în bucătăria vegetală, Marius gătește foarte rar acasă, dar prepară bunătăți în fiecare săptămâna la Casă Margarit din București.
15. Mihai Neacsu
Varsta: 31 ani Când toți copiii spuneau că vor să se facă doctori sau învățători, Mihai susținea că își dorește să fie „bucătar pe vapor”. A intrat într-o bucătărie profesională pe post de ajutor și după un an și jumătate a fost numit bucătar șef.
A lucrat peste 9 ani în Marea Britanie și a avut ocazia să gătească pentru bucătarul reginei Elisabeta a ÎI-a, Malcolm Emery. O altă personalitate pentru care și-ar dori să gătească este Chef Gordon Ramsey. Mihai face parte din Beretele Roșii Vrancea – o asociație sportivă de airsoft, sport pentru care și colecționează replici de arme.
16. Mihai Zamfira
Varsta: 35 ani Visează la un restaurant cu nu mai mult de 8 meșe în care să nu existe meniuri; el vrea să gătească celor care îi trec pragul orice poftesc.
Mihai are 12 ani de experiență și este specializat pe bucătărie internațională. Și-a început carieră curățând cartofi într-un restaurant de mână a două, iar acum este Executive Chef la un restaurant de 4 stele. La Top Chef a venit pentru a se autoevalua și crede că atuurile lui sunt spontaneitatea și inventivitatea.
Varsta: 33 ani Mihăiță a știut dintotdeauna că o să lucreze într-o bucătărie. În armată, când lipsea bucătarul, gătea pentru toată unitatea. După terminarea stagiului, în fiecare săptămâna a depus un CV la Hotel Marriott, până când a fost angajat că spălător de vase. A trecut prin fiecare departament și după doi ani a fost numit bucătar.
A condus restaurante de renume de 4 și 5 stele atât din România cât și din Marea Britanie. A fost felicitat de Jean Michel Jarre și angajat chiar de juratul Joseph Hadad la restaurantul Grandeur. În 2010 era cel mai tânăr bucătar șef din România într-un hotel de 5 stele. În prezent lucrează între 12 și 16 ore pe zi la Studio 80 – restaurantul pe care îl consideră „copilul lui”.
18. Nico Lontras
Varsta: 38 ani I-a plăcut de mic să stea în bucătărie, dar s-a făcut… optician. După o schimbare radicală, a devenit brutar și a simțit bucuria de a prepară mâncare. E exigent și crede că un bucătar profesionist trebuie să stăpânească toate instrumentele din bucătărie, fără scuze!
Cea mai mare realizare e să vadă clienții fericiți, după ce au mâncat preparatele gătite de el. Visează nu doar să aibă propriul restaurant, ci să ajungă și profesor la o școală, ca să îi pregătească pe următorii bucătari de top.
Se consideră un norocos pe plan personal, pentru că împărtășește pasiunea pentru gastronomie atât cu fetița sa, cât și cu soția. Fiind bucătar patiser, ea înțelege mai bine ca oricine ce înseamnă munca, oboseala, stresul și orele petrecute în bucătărie.
Varsta: 30 ani A ajuns să lucreze într-o bucătărie fiind atras de emisiunea culinara a lui Petrișor. A plecat să lucreze în Spania, începând de jos (curățând scoici), iar în doi ani avea să ajungă bucătar-șef. A făcut un stagiu de pregătire la cel mai bun restaurant din lume, condus de Ferran Adria, unul dintre cei mai buni bucătari din lume.
Pentru a mânca la acest restaurant trebuie să îți faci programare cu doi ani înainte. Acolo a învățat artă bucătăriei moleculare. Este pasionat de agriculturã (are o grădină la 60 de km de București) și de mașinile de teren, de ATV squad.
20. Robert Cîrstea
Varsta: 24 ani Angajat pentru prima oară la vârstă de 16 ani, a preluat atribuțiile bucătarului șef acum trei ani. Schimbarea a fost una de succes, reușind să dubleze vânzările restaurantului.
Gătitul i se pare o artă care îi satisface toate simțurile. Spune despre șine că este un om simplu, modest, care încă încearcă să strângă bani pentru o trusă profesională de cuțite. În bucătărie, cel mai mult îi place să folosească tigăile.
21. Robert Gheorghe
Varsta: 36 ani S-a angajat ca bucatar la varsta de 20 de ani, dar pentru a deveni bucãtar sef a trebuit sã se întoarcã pe bãncile şcolii. Acum este elev în clasa a XI-a şi vrea sã urmeze în continuare şi Facultatea de Management.
Tatãl a fost cel care l-a ajutat în carierã, angajându-l într-o cafenea şi apoi într-o carmangerie. A gatit in cele mai indepartate colturi ale lumii: Alaska, Miami, Bahamas, Riviera Mexicana, China, Thailanda.
22. Iosif Stefanescu
Varsta: 39 ani A gătit pentru Madonna şi Cuba Gooding Jr. Tratează fiecare client că pe un VIP. Pentru el, un client necunoscut este la fel de important ca o vedetă.
În România a fost angajat la Sofitel și la Radisson unde a câștigat împreună cu echipa sa titlul mondial „Hotelul anului”. Spune că cel mai important premiu pentru el este „strângerea de mână a clientului care pleacă mulțumit din restaurant”.
23. Ionut Susala
Varsta: 33 ani Bucătăria este o tradiție de familie, transmisă de 3 generații încoace: bunica, mama și frații săi având aceeași meserie. A practicat arte marțiale timp de șapte ani, făcând parte din Lotul României la Juniori. A renunțat fiind nevoit să se angajeze, pentru a-și ajuta familia.
Este specializat în bucătăria franțuzească. Instrumentul care îi este indispensabil în bucătărie este pixul, care nu trebuie să lipsească niciunui Chef care vrea să se perfecționeze. Din buzunar nu îi lipsesc pastilele antialergice deoarece este alergic la crustacee.
24. Nicolae Vasile
Varsta: 31 ani Lucrează de 12 ani și a acumulat experiență în bucătăria românească, italiană, asiatică și franțuzească. În urma unei vizite la un restaurant cu specific chinezesc, Nicolae a realizat că acesta este drumul pe care îl va urma în viață. A câștigat locul 5 pe București și locul 4 pe țarã la concursul „Arena bucătarilor”. Are diplomă de merit pentru organizarea unui eveniment „Chaine des Rotisseurs”.