Recunoscut ca inima și sediul oficial al monarhiei britanice, Palatul Buckingham a devenit reședința oficială din Londra a regelui Charles al III-lea după moartea Reginei Elisabeta a II-a, în 2022.
Palatul este o adevărată capodoperă în istoria designului britanic, iar multe dintre decorurile originale alese în anii 1830 au rămas nemodificate astăzi.
Cum arată Palatul Buckingham în interior
Înainte ca George al IV-lea să urce pe tron în 1820, Buckingham House, așa cum era cunoscută anterior, era o casă confortabilă, dar nu deosebit de mare. Transformarea Casei Buckingham în marele monument pe care îl cunoaștem astăzi a fost opera lui George al IV-lea și a arhitecților John Nash și Edward Blore.
Palatul modern Buckingham are 775 de camere, printre care 19 saloane, 52 de dormitoare regale și de oaspeți, 188 de dormitoare pentru personal, 92 de birouri și 78 de băi. De asemenea, are o poștă, o cinema, piscină, un cabinet medical și un atelier de bijuterii. Grădina palatului este cea mai mare grădină verde privată din Londra, iar pe ea se regăsește un teren de tenis, un lac și un heliport.
Salonul alb este cel mai bine cunoscut ca fiind locul în care regretata Regina Elisabeta rostea discursurile de Crăciun, deși este și locația faimoasei ușii secrete camuflate de o oglindă.
Încăperea servește drept sală de recepție unde Regele și membrii Familiei Regale se pot aduna înainte de ocaziile oficiale sau unde oaspeții cheie vor fi prezentați Regelui, înainte de a se îndrepta într-un alt salon unde au loc diverse discuții oficiale.
Vezi în GALERIA FOTO imagini spectaculoase din interiorul Palatului Buckingham.
Este cel mai mare dintre toate saloanele și conține mobilier englezesc și francez magnific, tapițerie luxoasă din brocart galben, pereți vopsiți în alb și decorați cu elemente aurii și candelabre uriașe din cristal.
„Folosirea galbenului creează impresia unei încăperi călduroase, dar elegante, în același timp. Ne duce cu gâdul la zilele lungi, leneșe, pline de soare din Marea Mediterană și ne poate însenina în zilele mohorâte. Funcționează genial cu albastru, turcoaz, verde și roșu. Iar pentru un plus prospețime, merge de minune cu albul”, spune Martin Waller, fondatorul brandului de design interior Andrew Martin.
Salonul verde
Salonul verde își datorează numele datorită pereților care sunt acoperiți cu mătase verde și aurie, design ales în 1834 la sugestia reginei Adelaide, care a fost impresionată de situația dificilă a lucrătorilor de mătase din Irlanda de la acea vreme.
Salonul Verde este primul dintre saloanele care au fost proiectate în Palatul Buckingham și are o lungime impresionantă de 16 metri lungime, 12 metri în lățime și 10 metri înălțime.
„Utilizarea inteligentă a culorii ne poate trimite cu gândul la locuri îndepărtate, dar și la caracteristici de design moștenite. Dacă doriți să creați un spațiu intim și confortabil, verdele smarald este culoarea ideală, deși, de cele mai multe ori, este o nuanță subestimată. Te poate transporta spre podelele răcoroase din gresie din Marrakech sau în salonul tradițional al unui conac georgian de la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Verdele samarald este folosit din ce în ce mai mult în interioare astăzi” – a mai spus Martin.
Salonul de muzică
Salonul de muzică este recunoscut după coloanele sale impunătoare într-o nuanță pronunțată de albastru regal strălucitor. Designul său a rămas în mare parte același de la finalizarea sa în 1831. Aceasta este camera în care oaspeții sunt prezentați înainte de o cină sau un banchet. Și este folosită și pentru botezurile regale – Regele Carol a fost botezat aici în apă adusă din râul Iordan.
Despre coloanele albastre, create pentru a imita piatra semiprețioasă lapis lazuli, se spune că au costat 900 de lire sterline în 1828 (o valoare ce poate fi aproximată în zilele noastre la peste 100.000 de lire sterline). Mobilierul este franțuzesc și este acoperit cu damasc (broderie din mătase pe bumbac) grena. Deși, în prezent, pereții sunt vopsiți în alb, în varianta originală erau acoperiți cu mătase galbenă . O altă caracteristică spectaculoasă a acestui salon este parchetul din lemn satinat, lemn de trandafir, lemn de lalele, mahon și ilfin.
„Tonurile profunde și bogate de bleumarin și albastru de Prusia arată cu adevărat uimitor atât în camerele amenajate în stil contemporan, cât și în cele cu design tradițional” – a explicat Georgia Metcalfe, co-fondator al The French Bedroom Company.
„Albastrul închis, verdele și griurile funcționează foarte bine cu marmură, cu alamă și cu nucul. Fundalul bogat de albastru regal, verde elegant și roz închis scoate în evidență aceste elemente naturale și adaugă lux camerei”, a completat Martin.
Sala Tronului
În centrul somptuoasei Sală a Tronului, complet roșie, există o pereche de scaune, cunoscută sub numele de Scaunele Încoronării, unul folosit de Majestatea Sa Regina în timpul încoronării sale în 1953 și celălalt făcut pentru Ducele de Edinburgh.
Fabricate din lemn de fag sculptat și aurit și acoperite cu damasc roșu intens, pe spatele lor sunt brodate acronimul „EIIR”, de la Regina Elisabeta a II-a și litera „P”, de la Prințul Philip.
În Sala Tronului se află, de asemenea, un portret în lungime completă ce o înfățișează pe Elisabeta a II-a cu câinii ei Willow, Vulcan, Candy și Holly.
Pasajul secret camuflat de oglinda din Salonul Alb
Într-o clădire atât de veche și importantă din punct de vedere istoric cum este Palatul Buckingham, existența pasajelor secrete între camere nu ar trebui să suprindă pe nimeni.
În Salonul Alb, una dintre cele mai faimoase locații din Palatul Buckingham, ascunsă în spatele unei oglinzi mari se află o ușă care dă spre un coridor. Acest pasaj o ducea pe regretatea Elisabeta a II-a direct la apartamentele ei private. Scopul acestor coridoare este de a permite Majestății Sale să călătorească cu ușurință de la reședința ei privată spre saloane.
Cu câțiva ani în urmă, jurnaliștilor de la Good Morning Britain, de la ITV, li s-a acordat acces exclusiv în Salonul Alb și au văzut cu ochii lor pasajul secret. Reporterul Kate Garraway a spus: „Acesta este Salonul Alb. Arată frumos, nu-i așa? Este un frumos dulap aici, o vază minunată și sfeșnice de aur acolo. Absolut minunat!”
Prezentatoarea TV a apucat apoi de oglinda mare, spunând: „Dar dacă trag ușor de asta, veți vedea… Vă spun că este nevoie de ceva mușchi, Regina trebuie să fie mai puternică decât ați putea crede. Dacă deschizi asta, poți vedea că, de fapt, în spatele acesteia există un pasaj secret care duce la apartamentele private ale Reginei.”
Anna Reynolds, reprezentantul Royal Collection Trust, a fost apoi întrebată de Kate Garraway de ce Regina ar avea nevoie de o ușă ascunsă.
„Acesta este drumul către apartamentele Reginei. Adesea, când regina se întâlnea cu oaspeții, aceștia erau aliniați pentru ea aici, în Sala de muzică. Îi permitea să intre direct aici, fără a trebui să treacă prin toate camerele palatului.” – a explicat Reynolds.
Foto – Profimedia / Hepta / Facebook / Captură video