Simona Halep (31 de ani) este de o săptămână în atenția presei mondene, după ce a anunțat, în mediul online, că a fost depistată pozitiv la un test anti-doping, la US Open.
Înainte de acest anunț, sportiva a suferit o intervenție chirurgicală la nas, iar analizele care i s-au făcut pentru acea operație au ieșit perfecte. Medicul Dana Safta, care cunoaște istoricul medical al sportivei, a dezvăluit că Halep ia zilnic un tratament pentru problemele pe care le are cu glanda tiroidă. Medicul este de părere că dacă Simona ar fi luat Roxadustat, substanța care i s-a descoperit în sânge la testul anti-doping, acest lucru ar fi ieșit la iveală când și-a făcut analizele pentru operația la nas.
Am însoţit-o la o parte dintre competiţii. Fratele Simonei mi-a spus că, în decurs de şase ani, Simona a făcut 106 teste anti-doping. Pe 21 septembrie a mai făcut un test în România, care a ieşit negativ. Pe 7 octombrie i s-a făcut alt test, tot negativ.
A venit în ţară, a făcut analize, a avut consultul cu medicul anestezist. Declaraţia în faţa medicului anestezist (n.r. – pentru operaţia la nas) a fost cu tot ce ia drept tratament cronic. Am acceptul Simonei să vă dezvălui tratamentul ei cronic, că ea lua zilnic pastilă de Euthyrox 50mcg (n.r. – medicament folosit pentru echilibrarea nivelurilor de hormoni tiroidieni) şi o tabletă anticoncepţională, ştiute, fără alte probleme pentru comisia de la WTA.
Îşi face analizele (n.r. – pentru operaţia la nas), care ies perfecte, îşi face probele de coagulare care ies perfecte. Dacă ar fi luat Roxadustat involuntar într-o cantitate care să rămână în corp, să aibă o remanenţă… O persoană care ia tabletă de tiroidă şi anticoncepţionale, atunci probele ei de coagulare ar fi fost modificate. Riscul de tulburare vasculară, sângerare, tromboză era inevitabil. Te poate ucide! Exclus să fie vorba despre tratament (n.r. – la testul pozitiv antidoping)!
Am întrebat-o pe Simona ce face cu sticlele de apă în vestiar. A zis că întotdeauna le închide şi le pune în sacul ei. Acesta nu e introdus în vreo cuşetă, dar nici nu ar putea să facă cineva aşa ceva… să-i pună ceva în sticlă – a dezvăluit Dana Safta la Antena 3 CNN.
Un alt expert în medicină, doctorul olandez Babette Pluim, a declarat că Roxadustat se află pe lista substanțelor interzise din categoria EPO de ani buni. În plus, acest medicament nu contribuie la creșterea performanțelor în cazul jucătorilor de tenis.
Această substanță, Roxadustat, are un efect, în principal, pentru sportivii care trebuie să depună constant eforturi mari. La jucătorii de tenis, consumul maxim de oxigen e de 55 până la 60%. Pentru cicliști, aceasta e, uneori, de 90 până la 100 la sută. Jucătorii de tenis care stau o oră și jumătate pe teren nu beneficiază de efectele acestei substanțe interzise. În plus, alte substanțe, inclusiv EPO, sunt mai greu de detectat decât acest Roxadustat – a precizat medicul olandez citat de Eurosport.
Reprezentanții Federației Române de Tenis (FRT) au declarat că, momentan, nu o vor suspenda pe Simona Halep în urma testului pozitiv.
Departe de mine gândul că Simona ar putea face aşa ceva, mai ales că a avut o carieră strălucită şi bazată pe muncă. În perioada în care Simona a început ascensiunea şi bătea toate vedetele care dominau tenisul mondial, era verificată cam de 20 de ori pe an. Deci puţin probabil ca cineva să gândească că la rangul ei ar putea să se dopeze. Ea întotdeauna a fost o sportivă care a jucat şi a câştigat corect. Eu exclud varianta dopajului”, a declarat George Cosac, președintele FRT, pentru radioconstanța.ro.