Chef Sorin Gonțea (49 de ani) și soția sa, Daiana Anghel (40 de ani), au câștigat primul sezon al show-ului Power couple 2024, după șase săptămâni în care cuplul, împreună cu alte perechi de vedete, au trecut prin probe de foc și provocări incredibile. În cursul emisiunii, Sorin Gonțea a vorbit despre problemele de sănătate pe care le are, mărturisind că în urmă cu câțiva ani a suferit de Sindromul Cluster. Ce este și cum se manifestă această afecțiune?
Cuprins
Cuprins
Sorin Gonțea, afectat de Sindromul Cluster
În cea de-a doua ediție de Power couple România, ce a putut fi vizionată pe micile ecrane pe 6 februarie 2024, bărbații din emisiune au fost supuși unei provocări dificile, fiind nevoiți să facă ”testul nașterii” prin conectarea la un aparat ce simulează contractile unui travaliu și să suporte durerile.
Emoționată de moment și văzând că soțul ei nu arată vreo reacție la durerea provocată de aparat, Daiana Anghel a mărturisit că Sorin a experimentat în trecut dureri mai mari, din cauza problemelor de sănătate pe care le are.
Citeşte şi: Daiana Anghel și soțul ei, chef Sorin Gonțea, au câștigat primul sezon Power Couple România
Citeşte şi: Cum arată casa Daianei Anghel și a lui Sorin Gonțea. Cuplul locuiește într-o casă luxoasă din Brașov
Citeşte şi: Cine este Sorin Gonțea de la Power Couple. Soțul Daianei Anghel a trecut prin momente dificile în viață
„Sorin a trecut prin Sindromul Cluster. Este ceva ce așa cum apare, și dispare. Este vorba despre o durere foarte, foarte accentuată de cap și care este echivalată ca și intensitate și nivel de durere cu amputarea pe viu”, a afirmat Daiana Anghel.
Sorin Gonțea a explicat, la rândul său, că nu există calmante pentru durerile care apar în cazul acestei afecțiuni, iar crizele sunt infernale.
„Nu există tratament, nu există calmante și trebuie să înveți să fii prieten cu durerea, nu ai încontro. Se manifestă la bărbații între 30 și 40 de ani. Apare de niciunde și este o inflamare a nervului trigemen, de fapt. Problema e că durerea în lunile astea trei, când apare, în cursul anului, în luna de mijloc este la apogeu. Ai 14, 15, 16 crize de genul ăsta pe zi, de dureri de cap. Nu poți să dormi deloc, pentru că în momentul în care încerci să adormi vine următoarea criză. Vin așa în lanț. E durere în ciorchine – așa se numește Sindromul Cluster și e ceva rău” – a precizat Sorin Gonțea, soțul Daianei Anghel.
Ce este și cum se manifestă Sindromul Cluster?
Sindromul Cluster, cunoscut în lumea medical drept cefalee cluster, apare mai ales în rândul bărbaților și se caracterizează prin dureri de cap severe, extrem de ascuțite unilaterale ce apar în zona ochiului și a tâmplei. Durerea se poate extinde în alte zone ale feței, capului și gâtului. În timpul unui episod de cluster, durerea apare pe o singură parte a capului, dar se poate muta în partea opusă la episoul următor.
Termenul ”cluster” descrie o acumulare, un ”ciorchine” de dureri de cap, ce apar în mod regulat și frecvent, timp de câteva săptămâni sau chiar lunii. Episoadele de durere durează între 15 minute și trei ore și pot apărea și în timpul somnului. Afecțiunea este întâlnită, de obicei, în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani.
De ce apar durerile de cap tip cluster?
Afectând în special bărbații, cefaleea de tip cluster este de cele mai multe ori episodică, sugerând o disfuncție a hipotalamusului.
Cauza acestei afecțiuni nu a fost, încă, determinată, dar medicii spun că pare a fi legată de eliberarea bruscă a histaminei sau a serotoninei în organism. Afecțiunea poate fi declanșată de factori precum stres, alcool, nicotină, de stimuli de lumină sau de unele alimente – pește, produse lactate.
Care sunt simptomele asociate Sindromului Cluster
Durerile de cap tip cluster apar, adesea, însoțite de următoarele simptome:
- umezirea și înroșirea ochiului pe partea dureroasă
- pleoapă căzută pe partea afectată
- umflarea feței pe partea afectată
- nas înfundat sau cu hipersecteție
- agitație
Nu există un tratament pentru durerile de cap cluster
În prezent, nu există un remediu pentru a trata această afecțiune. Dar severitatea și frecvența episoadelor de durere pot fi reduse cu ajutorul medicației prescrise de doctor. Tot la recomandarea medicului și sub supravegherea acestuia, durerea pacientului poate fi micșorată prin inhalarea oxigenului pur. Există și pacienți care nu răspund tratamentelor medicamentoase.
Foto – Facebook
Ultima modificare martie 15, 2024 5:11 pm