Riscurile postului îndelungat doar cu apă, practicat de vedete. Avertizarea medicului: „Evitați-l cu orice preț!”

.

Mai mulți medici au spus care sunt riscurile postului îndelungat doar cu apă, o practică din ce în ce mai populară printre vedetele din România. Damian Drăghici, Marius Manole și Elwira Petre sunt câteva dintre persoanele publice care au lăudat această practică în mediul online.

În ultimii ani, tot mai multe cercetări științifice au explorat efectele diferitelor forme de post asupra organismului. Acestea au descoperit că postul poate ajuta la stimularea sistemului imunitar, la combaterea prediabetului și chiar, momentan doar la șoareci, la încetinirea îmbătrânirii.

Care sunt riscurile postului îndelungat doar cu apă, practicat de vedete ca Damian Drăghici, Marius Manole și Elwira Petre

În ciuda beneficiilor de mai sus, în lipsa mineralelor esențiale precum sodiul, magneziul și potasiul, oamenii care țin post îndelungat doar cu apă riscă insuficiență cardiacă. În plus, postul prelungit poate, de asemenea, să crească susceptibilitatea la infecții și să afecteze funcția renală, relatează Libertatea.ro.

Cercetările arată că postul intermitent, respectiv în intervale de la 6 la 16 ore de-a lungul zilei, este mult mai sigur pentru organism. Cele mai populare metode de post intermitent sunt de 14 cu 10 și 16 cu 8 ore. Adică postul durează între 14 și 16 ore, iar mesele sunt integrate într-o fereastră de 10 sau 8 ore. Ferestrele de post pot fi modificate în funcție de recomandările medicului.

În decembrie 2022, Damian Drăghici anunța pe rețelele sociale că a ținut post negru timp de 7 zile. A băut numai apă și a slăbit 5,5 kilograme. Și dansatoarea Elwira Petre a scris despre beneficiile de regenerare ale acestei practici după ce a ținut post 72 de ore. Cel mai recent, actorul Marius Manole a anunțat o încercare similară. Problema postului negru ca dietă ori ca metodă de detoxifiere sau regenerare este că poate deveni periculos, avertizează medicii.

În lipsă de alimente solide, suntem determinați să creștem consumul de apă. Iar consumul excesiv de apă poate afecta mai multe organe, inclusiv creierul, inima și ficatul.

Citește și: Mihaela Bilic: „Teoria cu cele 3 mese pe zi a venit la pachet cu obezitatea”. Ce spune despre postul intermitent / Exclusiv

„Pur și simplu nu merită riscurile asociate și te-ar putea costa viața”

„Acest lucru poate fi foarte periculos, deoarece poate apărea hiponatremia, adică niveluri periculos de scăzute de sodiu în sânge”, a explicat Farhad Modarai, citat de Libertatea.ro. Farhad Modarai este doctor în medicină, director clinic al departamentului de sănătate a populației de la Strive Health din Denver, specializat în îngrijirea rinichilor.

Poate să apară și un nivel scăzut de calciu și magneziu în sânge, ceea ce este periculos, deoarece acești electroliți sunt vitali pentru funcția nervoasă și musculară. Dr. Modarai subliniază, de asemenea, că și consumul unor cantități mari de apă în perioade scurte de timp poate supraîncărca rinichii și poate provoca umflarea celulelor.

„După ce am lucrat la Urgențe timp de peste două decenii, având grijă de persoane angajate în postul de apă, sfatul meu este simplu: evitați-l cu orice preț. Pur și simplu nu merită riscurile asociate și te-ar putea costa viața”, a declarat Robert Glatter, medic și profesor de medicină de urgență la spitalul Lenox Hill Northwell Health, citat de Mens Health UK.

Un nivel scăzut de sodiu seric, explică dr. Glatter, „poate duce la convulsii, dar și la umflarea creierului, hernie cerebrală și, în cele din urmă, la deces, dacă nu este recunoscut și tratat de urgență. Nivelul scăzut de potasiu în sânge, un alt risc al postului cu apă, ar putea afecta negativ funcțiile nervoase, musculare și cardiace”.

Citește și: Cori Grămescu avertizează: „Femeile cu dezechilibre hormonale nu ar trebui să țină post intermitent”/ Exclusiv

Riscuri dovedite științific ale postului pe bază de apă

Un studiu publicat în revista BMC Complementary Medicine Therapies a arătat că cele mai frecvente reacții adverse ale postului cu apă includ:

  • Probleme legate de calitatea vieții, cum ar fi oboseala
  • Probleme cardiace precum tensiunea arterială ridicată
  • Probleme musculo-scheletice precum artrita
  • Probleme gastrointestinale precum colita, gastrita și constipația
  • Probleme endocrine, cum ar fi probleme tiroidiene sau diabet
  • Probleme neurologice, cum ar fi dureri de cap, neuropatie și amețeli
  • Probleme urologice și renale
  • Probleme psihiatrice, cum ar fi depresia și anxietatea
  • Probleme pulmonare, cum ar fi inflamațiile, respirația dificilă și infecțiile

Un alt studiu din 2021, publicat în Global Advances in Health Medicine, a analizat efectele postului timp de 8 zile cu apă cu minerale pe 12 bărbați fără probleme anterioare de sănătate.

Rezultate pozitive:

  • Reducere semnificativă a nivelului de stres perceput
  • Pierdere în greutate

Rezultate negative:

  • Deshidratare
  • Cetogeneză crescută, respectiv procesul biochimic prin care organismele produc corpi cetonici. Acest proces conferă energie anumitor organe, în special creierului, inimii și mușchilor scheletici, dar doar în anumite situații.
  • Hiperuricemie, respectiv creșterea valorilor acidului uric din sânge. Hiperuricemia crește riscul apariției unor afecțiuni precum litiaza renală (pietre la rinichi), sindromul metabolic, diabetul zaharat, bolile cardiovasculare și bolile renale cronice.
  • Scăderea concentrației serice de glucoză. Glucoza serică reprezintă cel mai important monozaharid din sânge. Aceasta este rezultatul digestiei carbohidraților și al conversiei hepatice a glicogenului în glucoză.
  • Hiponatremie, respectiv un nivel foarte redus de sodiu în organism. Hiponatremia este o complicație clinică serioasă care poate fi fatală și trebuie tratată și diagnosticată corect.

Foto: Instagram

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton