Ioana Ginghină a spus care este secretul ei pentru un zâmbet sănătos la 46 de ani. Beneficiile dovedite ale oil pulling-ului

.

Ioana Ginghină a dezvăluit secretul ei pentru un zâmbet sănătos la 46 de ani. Actrița este adepta unui remediu indian antic, numit oil pulling, respectiv clătirea gurii cu ulei, preferabil ulei extravirgin de cocos. Se crede că practica aceasta albește dinții, îmbunătățește sănătatea danturii și gingiilor și detoxifiază. Citește în continuare pentru a vedea care sunt beneficiile dovedite ale oil pulling-ului.

Ioana Ginghină a spus care este secretul ei pentru un zâmbet sănătos la 46 de ani

Ioana Ginghină a împărtășit comunității sale online secretul ei pentru un zâmbet sănătos. Actrița în vârstă de 46 de ani este adepta unui remediu din antichitate, respectiv oil pulling, și anume clătirea gurii cu ulei timp de 15-20 de minute. Potrivit actriței din „Numai Iubirea”, beneficiile acestei practici includ îmbunătățirea sănătății orale, împrospătarea respirației, albirea dinților și eliminarea toxinelor din organism. Doar câteva dintre aceste beneficii au fost însă dovedite științific.

„Cum v-ați trezit, luați o gură de ulei, nu înghițiți, faceți gargară timp de 10, 20 de minute, dacă aveți timp, și încercați să faceți asta cât mai des. E bine să faceți asta zilnic, timp de o lună. O să vedeți că dinții se vor albi, veți avea cavitatea bucală mult mai curată, chiar și tartrul se duce. Vă aștept cu feedback. Poate inspirăm și alte domnișoare, doamne sau pe domni să facă acest oil pulling în fiecare dimineață”, a spus Ioana Ginghină pe Instagram.

Principalul beneficiu al oil pulling-ului este că reduce cantitatea de bacterii dăunătoare din cavitatea bucală. Puțină placă bacteriană este perfect normal să avem. Există însă un prag care, odată trecut, poate cauza probleme precum respirația urât mirositoare, inflamarea gingiilor, cum ar fi gingivita, carii sau alte afecțiuni ale gingiilor.

Citește și: Ioana Ginghină a criticat dur vedetele și influencerii care afișează vieți perfecte în online: „Este fake totul. Înnebunesc” / Video

Beneficiile dovedite ale oil pulling-ului

Poate reduce bacteriile din cavitatea bucală

Un studiu din 2016, realizat asupra a 60 de adulți, a arătat că oil pulling-ul timp de 10 minute zilnic a redus semnificativ numărul de Streptococcus mutans din salivă în două săptămâni, comparativ cu apa distilată. Streptococcus mutans este una dintre principalele bacterii din cavitatea bucală și un factor-cheie în acumularea plăcii bacteriene și apariția cariilor dentare.

Un alt studiu mai vechi, efectuat pe copii, a concluzionat că uleiul de cocos a fost la fel de eficient în reducerea Streptococcus mutans ca o apă de gură standard cu clorhexidină.

Citește și: Remedii pentru arsuri solare

Poate reduce placa bacteriană și preveni gingivita

Un studiu din 2020, realizat pe 20 de adulți, a determinat că oil pulling-ul cu ulei de cocos a fost eficient în reducerea acumulării de placă bacteriană, prevenind astfel gingivita. Gingivita este cauzată de inflamarea gingiilor și apare atunci când sistemul imunitar începe să atace bacteriile din placă. Autorii studiului au notat însă că mai sunt necesare cercetări în această direcție.

Poate preveni respirația urât mirositoare

Respirația urât mirositoare, cunoscută și drept halenă sau halitoză, are mai multe cauze:

  • O igienă orală generală deficitară;
  • Gingivită;
  • Carii;
  • Infecții;
  • Unele afecțiuni digestive.

Fiind dovedit că reduce placa bacteriană, respectiv cauza unora dintre cele menționate mai sus, este foarte probabil ca oil pulling-ul să și prevină respirația urât mirositoare. Cu toate acestea, încă nu există studii concrete care au demonstrat că oil pulling-ul împrospătează respirația.

Citește și: Cele mai bune soluții pentru un zâmbet sănătos și strălucitor

Beneficiile nedovedite ale oil pulling-ului

Până în prezent, nu există dovezi care să susțină afirmațiile conform cărora oil pulling-ul albește dinții sau elimină toxinele din organism.

Cum faci oil pulling

Uleiul favorit pentru oil pulling este cel de cocos, având un gust ceva mai plăcut, dar și un conținut bogat în acizi grași și acid lauric, care are proprietăți antimicrobiene.

Oil pulling pas cu pas:

  1. Clătește gura cu aproximativ o lingură de ulei de cocos timp de 15-20 de minute, sau oricât reușești în primă instanță;
  2. Scuipă uleiul, apoi spală-te pe dinți.

Indicat ar fi să scuipați uleiul într-un șervețel și să îl aruncați la coșul de gunoi, deoarece, în timp, uleiul v-ar putea afecta țevile.

Foto: Instagram/@ioanaginghina

Sursă: Healthline.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton