Gestul făcut de Traian Băsescu la priveghiul Mioarei Roman. Fosta soție a lui Petre Roman a fost evacuată din casă de politician / Foto

.

Traian Băsescu (72 de ani) nu a fost prezent la priveghiul Mioarei Roman, însă a făcut un gest care nu a trecut neobservat. În urmă cu mai mulți ani, fostul președinte al României a evacuat-o pe Mioara Roman din casa de protocol din Primăverii, atribuită fostului ei soț, Petre Roman, pe când era premier.

Ce gest a făcut Traian Băsescu la priveghiul Mioarei Roman

Mioara Roman a murit în noaptea dintre 22 și 23 februarie, la 83 de ani, în urma unui stop cardio-respirator. Fosta soție a lui Petre Roman era internată de mai mult timp într-un azil pentru vârstnici din Snagov. Mai multe persoane s-au prezentat la priveghiul ei pentru a-i aduce un ultim omagiu. Deși nu a fost prezent fizic, Traian Băsescu a făcut un gest neașteptat.

La priveghiul Mioarei Roman, Traian Băsescu a trimis o coroană de zambile albe cu mesajul: „Cu respect, Traian Băsescu”. În 2015, Mioara Roman a fost evacuată de fostul președinte al României din casa de protocol din Primăverii în care locuia din 1990.

Citește și: Petre Roman, la priveghiul fostei soții, Mioara Roman. Cum au reacționat Catinca și Oana Roman când l-au văzut

De ce a fost evacuată Mioara Roman din vila de protocol din Primăverii

Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) a cerut evacuarea Mioarei Roman în 2011. Din 2008, Mioara Roman nu a mai putut achita chiria imobilului, care a fost mărită de RAAPPS de la 250 de euro la 6.000 de euro. La acea vreme, Mioara Roman spunea că suma era imposibil de plătit dintr-o pensie de 1.800 de lei.

„Pe mine m-a dat afară din casă tovarășul Băsescu, care, mă rog, s-a plâns că nu are loc. Eu am îndrăznit să spun de domnul Băsescu că nu are legătură cu funcția de președinte, ceea ce nu cred că am greșit. Și eu sunt un cetățean oarecare, ce contează votul meu pro sau contra? Mai nou, eu nu mai am votat din 2000. O să spuneți că nu e patriotic, dar am obosit”, declara Mioara Roman, în urmă cu câțiva ani, într-un interviu.

Citește și: Cum arăta Mioara Roman în tinerețe. Ce profesie a avut și cu cine a fost căsătorită înainte de Petre Roman / Galerie foto

Biografie Mioara Roman. Ce profesii au avut părinții ei

Mioara Roman s-a născut pe 19 aprilie 1940, în România. Tatăl ei a fost Ion Georgescu, „copil de ță­ran, dar cu studii înalte”, care a deschis ambasade la Cai­ro, Teheran, Bagdad și Alger. În 1946, Ion Georgescu și familia lui au plecat în Varșovia, unde el a fost ambasador.

Mioara Roman a studiat limba arabă sub coordonarea profesorului Yves Nathan Goldenberg. Fosta soție a lui Petre Roman a îndrăgit această limbă și a iubit cultura arabă. Nu a fost doar profesoară de limba arabă, ci a lucrat 17 ani la Radio București Internațional, până în 1981, ca șefă a secției arabă. Astfel, a avut ocazia să le ia interviuri președintelui egiptean Hosni Mubarak și fostului rege Hussein al Iordaniei. Totodată, la un moment dat, Elena Ceaușescu i-a solicitat să-i translator, însă a refuzat-o.

Citește și: Oana Roman vrea ca Mioara Roman să aibă o înmormântare fastuoasă. „Un munte de flori albe, patru preoți!”

Câți copii a avut Mioara Roman și cu cine a fost căsătorită

Mioara Roman a fost căsătorită de două ori. Timp de 12 ani, Mioara a fost căsătorită cu fostul sportiv de performanță și antrenor de scrimă Iosif Zilahy, care s-a stins din viață în septembrie 2022, la 90 de ani. Alături de Zilahy, Mioara a avut o fiică, pe Catinca Roman.

Apoi, între anii 1974 și 2005, Mioara a format un cuplu cu Petre Roman. Cei doi au divorțat în 2007. Ulterior, fostul premier s-a căsătorit cu Silvia Chifiriuc, o femeie cu 26 de ani mai tânără. Din mariajul cu Petre Roman, Mioara a avut tot o fiică, pe Oana Roman.

Foto: Fanatik.ro; Libertatea.ro; cartea „Prețul libertății – însemnări despre revoluția mea – Mioara Roman”

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton