Delia Budeanu, una dintre cele mai cunoscute crainice de la TVR, a murit la vârsta de 78 de ani. Când și unde va fi înmormântată

.

Delia Budeanu, una dintre cele mai cunoscute crainice de la TVR, a murit sâmbătă, 19 octombrie 2024, la vârsta de 78 de ani. Fosta știristă s-a stins din viață cu familia alături.

Delia Budeanu, una dintre cele mai cunoscute crainice de la TVR, a murit la vârsta de 78 de ani

Trupul neînsuflețit al fostei prezentatoare de televiziune Delia Budeanu va fi depus duminică, ora 16:30, la Mănăstirea Cașin din București, iar înmormântarea va avea loc luni, la Mănăstirea Ghighiu, potrivit Radio România.

Delia Budeanu s-a născut pe 28 mai 1946 și a absolvit Facultatea de Litere a Universității din București în anul 1969. Între anii 1970 și 1998, regretata jurnalistă a fost crainică de televiziune la TVR.

A debutat la postul național de televiziune în 1970, în cadrul programului 2, unde prezenta emisiuni ce includeau concerte simfonice.

Citește și: Amna, adevărul despre viața de artist: „S-a întâmplat și nenorocirea asta” / Exclusiv

S-a retras din viața publică un deceniu după decesul soțului

După decesul soțului său, Radu Budeanu, reputat jurnalist de politică externă, niponolog și iranolog, Delia Budeanu s-a retras zece ani din viața publică.

În anul 2008, fosta știristă a publicat volumul „Live”, despre parcursul său ca prezentatoare de televiziune, într-o perioadă extrem de sumbră.

Mai târziu, între anii 2008 și 2012, Delia Budeanu a realizat emisiuni culturale la Antena 2, respectiv „Oamenii timpului nostru“, și la Money Channel, respectiv „Întâlnirile Deliei Budeanu“).

În vara acestui an, fosta crainică a publicat cea de-a doua carte a sa, „Jurnal. Rațiune și sensibilitate”, la Editura Curtea Veche.

Citește și: Tatăl lui Carmen Grebenișan a fost diagnosticat cu cancer: „Nu ne-a spus. Cel mai greu moment din viaţa mea”

Delia Budeanu, dezvăluiri despre viața de crainic între anii ’70 și ’80

Într-un interviu pentru Adevărul din 2011, Delia Budeanu a vorbit despre ce a însemnat să fie crainic în perioada comunismului.

„Să fii crainic în perioada aceea, ’70-’80, însemna o depersonalizare totală. Lucrurile stăteau aşa: în interior eram nişte pioni, în sistemul interior de funcţionare al celei mai importante maşini de propagandă, care era Televiziunea Română. Prezentatorii nu erau nişte identităţi distincte. Nici numele nu ni se punea pe ecran. Oamenii nu erau importanţi. Oamenii din Televiziune sau din afara ei. Aşa cum funcţiona Televiziunea, aşa funcţiona ţara. În momentul când ieşeam pe poarta instituţiei întâlneam simpatie. Şi deveneam eu. O persoană cu o identitate, cu o biografie”, a mărturisit Delia Budeanu, pentru Adevărul.

Foto: Libertatea.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton