Ce afecțiune i-a adus moartea cântăreței Maria Tănase. Mărturisirea medicului care i-a pus primul diagnosticul crunt

.

În urmă cu 60 de ani, pe 22 iunie 1963, s-a stins din viață Maria Tănase, una dintre cele mai mari personalități muzicale din România, cântăreață emblematică a muzicii ușoare, populare și lăutărești.

Supranumită „Pasărea Măiastră”, „Privighetoarea cântecului popular românesc” sau „Edith Piaf a României”, Maria Tănase a fost un fenomen unic în lumea muzicală, lăsându-le generațiilor ce au urmat o moștenire culturală de neegalat.

60 de ani fără Maria Tănase

Maria Tănase a fost o femeie și o artistă completă, complexă, care a trăit și a cântat exact așa cum și-a dorit, cu o pasiune fenomenală și cu o intensitate formidabilă. A avut de toate și nu și-a refuzat niciodată nimic, nici capricii, nici aventuri pasagere, nici cheltuieli exuberante din prestațiile artistice de excepție. Și a avut și iubiri pătimașe, începând cu idila de la 16 ani cu medicul care a lăsat-o însărcinată, continuând cu dragostea nemărginită pentru sculptorul Constantin Brâncuși, pe care l-a idolatrizat și terminând cu mariajul cu spionul francez Clery Sachelarie, pentru care și-a vândut averea pentru a-l scoate din închisoare.

Dar moartea ei a venit prea devreme, la numai 50 de ani.

„Doamna Maria, îmi pare tare rău, dar nu veţi mai putea cânta niciodată”

Începutul sfârșitului legendarei Maria Tănase s-a petrecut în 1962, când, în timp ce se afla într-un turneu în Piatra Neamț, artista a avut primele semne ale unei afecțiuni grave.

Doctorul Costache Andone, o personalitate în lumea medicală, cel care a înființat în 1949 prima secție de ORL a Spitalului Județean din Piatra Neamț, i-a pus primul diagnostic Mariei Tănase. Și tot el i-a spus că nu va mai putea cânta niciodată.

Așadar, în timpul unui spectacol în Piatra Neamț, artista și-a pierdut brusc vocea și nu și-a mai putut continua prestația. A doua zi, Maria Tănase a ajuns la cabinetul medicului Costache Andone, unde a primit cumplita veste.

„Cum, doctore, eu?”

„I-am pus pentru prima oară diagnosticul care, de altfel, i-a şi sfârşit viaţa. Am fost primul care i-a spus: ‘Doamna Maria, îmi pare tare rău, dar nu veţi mai putea cânta niciodată’“, declara Costache Andone pentru Ziarul Ceahlăul, citat de adevărul.ro.

Mariei Tănase nu i-a venit să creadă că spusele medicului pot fi adevărate. Dar ulterior, în București, diagnosticul artistei s-a confirmat.

„Şi atunci ea, plângând cu capul pe umărul meu, încă nevenindu-i să creadă, m-a întrebat: ‘Cum, doctore, eu care mi-am închinat viaţa muzicii şi acestui mare public, să fiu condamnată să nu mai pot cânta?’. Apoi, din păcate, diagnosticul meu s-a confirmat“, și-a mai amintit Costache Andone.

Pe 1 mai 1963, Maria Tănase a cântat pentru ultima oară

În ultimul an de viață, Maria Tănase plănuise un turneu de 75 de zile cu Taraful Gorjului. Dar în a patra zi de concert, i s-a tăiat respirația. Artista a fost dusă la spitalul din Craiova, iar medicii i-au recomandat să meargă de urgență la București. Însă Maria Tănase nici nu voia să audă de așa ceva. După câteva zile petrecute în spital și după ce i s-au administrat vitamine și analgezice, cântăreața a pornit din nou în turneu, încă două săptămâni, notează historia.ro.

Pe 1 mai, Maria Tănase a cântat pentru ultima oară la Hunedoara. A fost adusă în București cu trenul, iar la spitalul Caritas i s-a reconfirmat diagnosticul pe care Maria îl știa de mult timp. Tumoarea canceroasă de la sân i se extinsese și la plămânul drept.

Citeşte și: Gilda Manolescu, din „Maria, Mirabela”, răpită și abuzată trei zile. Povestea tragică a actriței care a murit la 34 de ani

Citeşte şi: Povestea marelui Grigore Vasiliu Birlic, un geniu al comediei românești. „Juca precum un echilibrist care merge pe sârmă!”

Citeşte şi: Sandra, de nerecunoscut la 61 de ani. Povestea uluitoare trăită cu Michael Crețu, vărul lui Mădălin Voicu

Citeşte şi: Constantin Drăghici, o legendă a muzicii ușoare românești. Povestea singurului român care a cântat pe Broadway

Medicii i-au putut oferi doar tratament citostatic și paliativ. Cancerul s-a răspândit cu repeziciune și la celălalt plămân și artista a fost transferată mai întâi la Spitalul “Vasile Roaită”, iar apoi la Spitalul Fundeni. Maria Tănase a făcut o ultimă oprire acasă, pe Strada Popa Nan, între cele două spitale.

Le-a cântat asistentelor „Lung e drumul Gorjului…”

Se spune că la spital, în ultimele zile de viață, artista a cerut ca tubul de oxigen la care era conectată să fie trecut printr-un săculeț cu flori proaspete, ca să poată respira aer înmiresmat. Dar și că artista le-a cântat asistentelor, de pe patul de spital, piesa „Lung e drumul Gorjului…”.

„Călătoria e lungă și fără întoarcere și vreau să duc cu ea amintirea Livezii cu Duzi, să-mi sprijin gândurile pe florile copilăriei“, a spus ea atunci.

„Nu vreau mascaradă!”

Iar când a simțit că i se apropie sfârșitul, a chemat un notar pentru a-i dicta testamentul. Maria Tănase și-a dorit ca înmormântarea ei să nu se transforme într-un circ.

Las cu cea mai aprigă dorință a mea ca ritualul înmormântării mele să nu formeze obiectul vreunei vulgare acțiuni, ci să fie sobru. După moarte, corpul nescăldat, numai șters cu alcool să fie la dispoziția medicilor dacă vor considera că este cazul să se folosească de el la autopsie. Una din cele două cămăși albe de mătase pe care le am în dulap să fie puse pe sub rochia de pichet albă ce se găsește la spital și care se butonează în spate. Pe cap să-mi pună pichetul de colțar alb iar în picioare ciorapi albi scurți.

Cu limbă de moarte îi rog să nu aducă nimănui la cunoștință despre moartea mea cu excepția oficialităților și în orice caz înmormântarea să fie anunțata cu o zi mai târziu chiar celor ce m-au cunoscut. Nu vreau mascaradă.

Să nu mi se facă parastas decât la șase săptămâni. Să-mi care apa cu cofă și să se închine cineva la cimitir în fiecare zi timp de șase săptămâni.

„Să nu fie nimeni trist!”

Să nu vina la slujbă mea religioasă niciun popă afară de preotul și părintele Bejenaru Vasile din suburbia Cărămidarii de Jos, raion Niculae Bălcescu, căruia îi sărut mâinile ultima data deoarece atunci când mamei și tatălui meu le era greu, s-a oferit să-mi fie tata și mamă.

Dacă se va putea și nu va fi greu aș vrea ca pe un drum secetos și dornic de apă să se facă o fântână și în loc de acele parastase, pe care le interzic, din când în când să fie ajutat câte un student și o studentă cu plata cantinei sau a posibilităților de masă și să nu fie nimeni trist.” – a transmis Maria Tănase, mai notează historia.ro.

 Pe 22 iunie 1963, într-o zi de sâmbătă, Maria Tănase a părăsit lumea celor vii.

Din nefericire, dorința ei nu s-a putut îndeplini. Prea mulți oameni au iubit-o. Trupul neînsuflețit al Mariei Tănase în holul Teatrului satiric muzical Savoy.

La înmormântarea artistei din 25 iunie 1963 au venit mii de oameni. Și în România a fost declarată zi de doliu național. Legendara Pasăre măiastră a fost înhumată în cimitirul Bellu, din București.

Foto – capturi video

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton