De ce a fost Delia Budeanu la un pas să fie scoasă de pe post: „Mi s-a făcut reclamație”. Premierul de la acea vreme, Ion Gheorghe Maurer, a salvat-o de la concediere

.

Delia Budeanu, una dintre cele mai apreciate crainice de la TVR, a fost la un pas să fie scoasă de pe post. În emisiunea „Profesioniștii”, regretata știristă a dezvăluit motivele pentru care ar fi fost concediată dacă premierul de la acea vreme, Ion Gheorghe Maurer, nu intervenea.

De ce a fost Delia Budeanu la un pas să fie scoasă de pe postul național

Delia Budeanu s-a stins din viață sâmbătă, 19 octombrie, la vârsta de 78 de ani, înconjurată de cei dragi. Regretata prezentatoare de televiziune a fost înmormânată două zile mai târziu, pe 21 octombrie, la Mănăstirea Ghighiu din județul Prahova. Între anii 1970 și 1998, Delia a fost crainică la TVR. Cu toate că va rămâne în amintirea românilor drept una dintre cele mai grațioase prezentatoare TV, Delia a fost la un pas să fie scoasă de pe postul național.

În anul 2002, invitată în emisiunea „Profesioniștii”, realizată de Eugenia Vodă, Delia Budeanu a povestit de ce a fost nevoie ca premierul de la acea vreme, Ion Gheorghe Maurer, să intervină pentru ca ea să nu fie eliminată de pe post.

„Au fost niște scrisori anonime trimise la secția de cadre a Comitetului Central în care se făcea referire la o anumită apartenență politică a tatălui meu în anii săi de tinerețe. A doua oară mi s-a făcut reclamație pentru că aveam o coafură superbă și i-am enervat pe toți. Au făcut o ședință. M-a salvat domnul Ion Gheorghe Maurer, avea o mare influență. M-am dus la o prietenă care se știa cu soția domnului Maurer. Și am ajuns acasă la familia Maurer, le-am spus problema mea. Iar domnul Maurer a dat un telefon și a spus: «Băgați-vă mințile în cap, lăsați-o pe fata asta în pace să își facă meseria, că e o frumusețe și vreau să o văd pe ecran». După acel telefon m-au lăsat toți în pace”, a povestit Delia Budeanu în emisiunea Eugeniei Vodă, în anul 2002.

„Mi-a fost silă de multe ori de meseria pe care o făceam.”

„Mi-a fost silă de multe ori de meseria pe care o făceam. Trebuia să spun pe post lucruri ce nu îmi făceau plăcere. Știam că îi exasperează pe cei de acasă. Știam că e o exasperare generală. Simțeam că eram un pion într-o cădere liberă totală. Eram foarte angoasată la finalul anilor 1980”, a mai dezvăluit fosta știristă, în cadrul aceluiași interviu.

Citește și: Delia Budeanu a murit, dar rămâne vie în amintirea celor care au cunoscut-o. Ce omagii i-au adus Dana Budeanu și Cristina Săvulescu, fosta și actuala noră, dar și alte vedete

Citește și: Cum a învins Delia Budeanu cancerul. „Nu am făcut nici o chimioterapie. Nu eram internată în spital”

Citește și: Dana Budeanu, apariție memorabilă la înmormântarea fostei soacre, Delia Budeanu. Cum s-a îmbrăcat stilista

S-a retras timp de un deceniu după decesul celui de-al doilea soț

După decesul soțului său, Radu Budeanu, reputat jurnalist de politică externă, niponolog și iranolog, îndrăgita prezentatoare s-a retras timp de un deceniu din viața publică. A revenit în anul 2008, când a publicat la Editura Vremea volumul „Live”, despre parcursul său impresionant ca prezentatoare de televiziune.

Mai târziu, între anii 2008 și 2012, Delia Budeanu a realizat emisiuni culturale la Antena 2, respectiv „Oamenii timpului nostru“, și la Money Channel, respectiv „Întâlnirile Deliei Budeanu“. În 2024, Delia Budeanu a publicat cea de-a doua carte a sa, „Jurnal. Rațiune și sensibilitate”, la Editura Curtea Veche.

Delia Budeanu a avut doi copii, o fiică, pe Diana Balaban, din primul mariaj cu medicul Romulus Balaban, și pe Radu Ioan Budeanu, din al doilea mariaj cu Radu Budeanu.

Delia Budeanu, dezvăluiri despre viața de crainică între anii ’70 și ’80

Delia Budeanu s-a născut pe 28 mai 1946. În 1969 a absolvit Facultatea de Litere a Universității din București, iar anul următor a devenit crainică la Televiziunea Română, unde a prezentat știri până în 1998.

Într-un interviu pentru Adevărul din 2011, Delia Budeanu a vorbit despre ce a însemnat să fie crainică în perioada comunismului.

„O depersonalizare totală.”

„Să fii crainic în perioada aceea, ’70-’80, însemna o depersonalizare totală. Lucrurile stăteau aşa: în interior eram nişte pioni, în sistemul interior de funcţionare al celei mai importante maşini de propagandă, care era Televiziunea Română. Prezentatorii nu erau nişte identităţi distincte. Nici numele nu ni se punea pe ecran. Oamenii nu erau importanţi. Oamenii din Televiziune sau din afara ei. Aşa cum funcţiona Televiziunea, aşa funcţiona ţara. În momentul când ieşeam pe poarta instituţiei întâlneam simpatie. Şi deveneam eu. O persoană cu o identitate, cu o biografie”, a mărturisit Delia Budeanu, pentru Adevărul.

Foto: Facbeook; Elle România; Libertatea

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton