„Politicienii noștri cu putere de decizie ar trebui să fie conștienți că vom fi și mai slabi, dacă nu reacționăm!” Andreea Marin, petiție către 7 instituții de stat privind siguranța în mediul online

.

Andreea Marin s-a adresat printr-o petiție mai multor instituții de stat responsabile cu protecția și siguranța românilor în mediul online, după ce a fost victima mai multor campanii publicitare frauduloase. Jurnalista vrea să pună capăt rețelei clandestine care s-a folosit de identitatea ei fără acordul său pentru a promova produse și servicii „minune”.

Andreea Marin, petiție către 7 instituții de stat privind siguranța în mediul online

Andreea Marin (50 de ani) ia măsuri după ce a fost de mai multe ori victima unor campanii publicitare frauduloase în mediul online. Într-o scrisoare deschisă adresată autorităților, jurnalista spune că nu mai este dispusă să tolereze pasivitatea instituțiilor statului față de spațiul online care devine „din ce în ce mai nociv”.

„Se vorbește în aceste zile în toate programele de știri despre faptul că suntem un stat slăbit – părerea exprimată recent în alte cuvinte în politica internațională – și chiar dacă nu pot fi de acord cu tot contextul în care s-a menționat acest lucru, menționez că politicienii noștri cu putere de decizie ar trebui să fie conștienți că vom fi și mai slabi, dacă nu reacționăm!, a scris prezentatoarea TV pe Facebook și Instagram.

Citește și: Andreea Marin, victima unei escrocherii online. Imaginea prezentatoarei TV, folosită în mod ilegal: „Nu vă lăsați păcăliți!”

Care sunt instituțiile trase la răspundere de jurnalistă

Petiția Andreei Marin a fost trimisă către:

  1. Poliția Română, care are datoria de a lua în considerare situația pentru infracțiunile de: (a) înșelăciune; (b) fals privind identitatea.
  2. Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal – pentru culegerea datelor personale a mii de oameni fără autorizație;
  3. Agenția Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) – în calitate de coordonator național al serviciilor digitale;
  4. CNA – responsabilă pentru reglementarea conținutului video online;
  5. ANAF – care deține un departament dedicat publicității;
  6. ANPC – așteptăm să fim protejați ca și consumatori;
  7. DNSC – Departamentul de Securitate cibernetică, într-o perioadă în care întreaga lume este sub asaltul falsurilor care afectează inclusiv securitatea alegerilor și a țării noastre, sub multiple aspecte, nu doar a fiecărui cetățean, individual.

Citește și: Cum a comentat Andreea Marin, apariţia ei şi a fiicei sale, Violeta, în emisiunea lui Cătălin Măruţă: „Refuzați politicos invitația”

„Nu sunt dispusă, ca cetățean român cu drepturi, să mai tolerez.”

În continuarea scrisorii sale deschise, jurnalista a enumerat toate neregulile pe care nu mai dorește să le îngăduie de la instituțiile statului.

„Nu sunt dispusă, ca cetățean român cu drepturi, să mai tolerez:

  • Ca instituțiile responsabile să nu își facă treaba, iar oamenii să fie păgubiți, decredibilizați, la fel și instituțiile folosite în aceste articole și postări promovate masiv, multe dintre ele de tip native ads;
  • Ca entitățile (agenții reale, grupuri infracționale, etc.) care fac această practică, unele la vedere, să nu fie trase la răspundere conform legii de către instituțiile ce au această datorie;
  • Ca autosesizarea să nu funcționeze în România;
  • Ca multiplele plângeri ale oamenilor (și am exemple concrete în acest sens) să nu fie soluționate și să nu li se răspundă în niciun fel, mizând pe faptul că unii nu au puterea de a duce demersul lor până la capăt;
  • Ca acest fenomen să devină unul de tip caracatiță și să ne afecteze viețile, sub privirile celor ce nu fac nimic să îl stopeze, deși aceasta este responsabilitatea lor.

Citește și: Călin Georgescu, sancționat pentru declarațiile controversate despre cezariană. Andreea Marin: „Nu a existat un posibil viitor președinte de țară care să ne «lumineze»”/ Laura Cosoi: „Este greșit fundamental”

Andreea Marin este sprijinită de o echipă de avocați, de jurnaliști de investigație și de specialiști IT

În petiția sa, Andreea Marin a inclus mai multe exemple în care identitatea ei a fost folosită pentru a promova scheme frauduloase care aveau ca scop fie să colecteze bani, fie să colecteze date personale de la oamenii care cădeau în capcană.

În acest demers, jurnalista este sprijinită de o echipă de avocați, de jurnaliști de investigație respectați și de profesioniști în IT.

Citește și: Violeta Bănică, admisă la o universitate prestigioasă din SUA. Andreea Marin: „Mi-a umplut sufletul”. Când ar trebui să plece din țară

„Unde trebuie să ajungem să ne trezim?!”

„Am început propriul demers și vom continua această campanie națională în care vom scoate independent la lumină ceea ce se întâmplă și vom informa publicul larg, dar și cu intenția de a determina acțiunea concretă a instituțiilor abilitate să rezolve această imensă problemă pe care o trăim fără voia noastră și care va deveni din ce în ce mai amplă, în scurt timp. Este în primul rând datoria instituțiilor statului de a informa și de a proteja publicul, nu a noastră”, mai scrie prezentatoarea pe rețelele sociale.

Frauda se petrece la vedere, pe cele mai accesate platforme și pe pagini social media cu sute de mii sau milioane de urmăritori, fără ca vreo instituție a statului să facă ceva pentru stoparea fenomenului și pentru a ne proteja. Unde trebuie să ajungem să ne trezim?!”, a încheiat Andreea Marin.

Petiția integrală a jurnalistei

Foto: Instagram/@andreeamarinromania

Ultima modificare februarie 19, 2025 11:19 am

PE ACELAȘI SUBIECT
    
Vedete din Romania Vedete internationale