10 vedete din România hărțuite sexual. „Regizorul mi-a spus: «Tu știi că eu fac filmul ăsta doar ca să te văd goală?»”

.

Lora (41 de ani) a mărturisit recent că a fost hărțuită sexual pe stradă de mai multe ori. Cântăreața nu este singura vedetă din România care a semnalat abuzurile la care sunt supuse femeile. De-a lungul anilor, mai multe vedete din țara noastră au dezvăluit că au fost hărțuite sexual.

Printre vedetele care au experimentat hărțuirea sexuală se numără actrițele Dana Rogoz (38 de ani), Doinița Oancea (40 de ani) și Viorica Vodă (46 de ani), dar și creatoarea de modă Catinca Roman (56 de ani), printre altele. Fiecare dintre ele și-a împărtășit experiența proprie pentru a le încuraja și pe alte femei să facă același lucru.

10 vedete din România care a fost hărțuite sexual. Dana Rogoz: „Nu știam să pun limite, nu fusesem învățată”

Viorica Vodă

La Premiile Gopo 2022, unde se afla cu ocazia aniversării a 20 de ani de la lansarea filmului „Filantropica”, în regia lui Nae Caranfil, Viorica Vodă a vorbit despre hărțuirea sexuală la care a fost supusă în industria cinematografică și în lumea teatrului din România, după rolul său din film.

„Nu eram pregătită pentru tot ce a însemnat expunerea și consecințele expunerii. Am făcut psihoterapie ani de zile pentru hărțuirea sexuală din sistem, nu din afara lui. Sunt foarte mulți directori de teatru, regizori, care se pare că m-au confundat cu personajul. Atât de credibilă am fost. Să nu credeți că vreau acum să mă reinventez inițiind campania #MeToo from Moldova, pentru că vin din Basarabia. Nu. Nu despre asta e vorba.

Spun asta pentru că simt acum, la 45 de ani, fiind mamă a doi copii și mai ales a unei fete care este aici în sală și are exact vârsta acestui film, 20 de ani, la fel de frumoasă, sensibilă, talentată, studentă la Arhitectură, ca pe viitor, când va fi la început și își va construi o carieră, să aibă curaj, să nu-i fie rușine. Atunci când va fi într-o lume a bărbaților sau a femeilor care, din educație sau lipsă de educație, nu îndrăznesc să spună. Noi nu am avut. Toată generația noastră a crescut cu rușine, cu pudoare”, a declarat Viorica Vodă, la Premiile Gopo 2022.

Citește și: Viorica Vodă, detalii cutremurătoare despre abuzurile îndurate: „Mi-a smuls sutienul”

Crina Matei

După declarațiile Vioricăi Vodă, Crina Matei a declarat că și ea a fost victima hărțuirii sexuale în 2009. Deși l-a reclamat pe superiorul care a hărțuit-o sexual, actrița s-a mai confruntat cu experiențe similare și ulterior.

„Eu am vorbit. Dar nu aș fi făcut-o nici atunci dacă lucrurile nu ar fi avansat și nu ar fi ajuns într-un punct care deja nu mai era controlabil. Dura de ceva timp, nu era prima oară când se întâmpla. Domnul în chestiune mi-a spus, la un moment dat: «Indiferent dacă vei accepta sau nu vei accepta, conștiința publică va ști că a fost ceva între noi». A fost și o răzbunare a lui. Spusă foarte clar. Nu putea să conceapă că toată lumea cădea, iar eu mi-am permis să nu. (…) Se ajunsese să se vorbească despre Crina Matei și directorul de la Operă”, a declarat Crina Matei, pentru Fanatik.ro.

„Ce s-a întâmplat după ce am fost la Poliție? Nimic! Tocmai de aceea femeile nu spun nimic despre hărțuirea sexuală. Fenomenul este extrem, extrem de întâlnit. Și nu numai în meseria noastră. Noi, actrițele, suntem mai expuse, nu neapărat mai frumoase. Poate de aceea se întâmplă mai des”, a completat actrița.

Citește și: Alin Gălățescu, detalii despre botezul fetiței pe care ar fi adoptat-o Crina Matei. „A fost superb și înălțător, unic și spectacular”

Doinița Oancea

Doinița Oancea nu a experimentat hărțuirea sexuală în industrie, ci în timpul facultății. Actrița a cerut sprijin unuia dintre profesorii ei pentru realizarea lucrării de diplomă, iar bărbatul a invitat-o la el acasă pentru a discuta despre aceasta.

„La un moment dat a vrut cumva să trecem la o altă discuție. S-a dat la mine. Țin minte că am fugit pe stradă, am rupt ușa și l-am sunat pe prietenul meu de atunci. A fost înspăimântător. Nu am avut curajul și nu m-am dus să spun cuiva pentru că nu aveam ceva concret“, a declarat Doinița Oancea în urmă cu mai mulți ani, la Antena Stars.

Citește și: Doinița Oancea, despre prima iubire și nota obținută la BAC. „A fost show, nu al meu, al părinților colegilor” / Exclusiv

Dana Rogoz

Nici Dana Rogoz nu a experimentat hărțuirea sexuală în industrie, ci în afara ei, în timpul școlii, liceului și facultății.

„Au trecut mulți ani până am aflat că ridicatul fustei pe stradă, pusul mâinii pe fund sau sâni, claxonatul, fluieratul, frecatul de tine în autobuz, sunt tot forme ale hărțuirii sexuale în România. Eram toate atât de obișnuite cu ele în perioada liceului sau a facultății, încât nici nu știam că putem să le încadrăm la «hărțuire», și nici nu ne plângeam de ele. Simțeam de multe ori furia și frustrarea că nu mă pot feri de ele, că nu am cum să le evit și nici să le opresc.

Nu știam să pun limite, nu fusesem învățată. Am simțit și frica din plin și o mai simt uneori, când merg noaptea singură pe stradă. Și am simțit, culmea, și că e vina mea că mi se întâmplă parte din aceste lucruri Că poate era mai bine dacă nu purtam tocuri sau fustă. Că poate era mai bine dacă nu alegeam să plec singură de la petrecere, ci însoțită, etc. Toate aceste gânduri țin de mentalitatea unei societăți în care am crescut. Și da, sper ca lucrurile să se schimbe”, a declarat Dana Rogoz în 2019, pentru Eva.ro.

Citește și: Dana Rogoz, succes neașteptat înainte să împlinească 38 de ani. „E pur și simplu nesperat de frumos ce trăiesc” / Exclusiv

Catinca Roman

Catinca Roman a experimentat hărțuirea sexuală în copilărie, dar și mai târziu, la job. Creatoarea de modă a fost, totodată, victimă a violenței domestice.

„Nici nu știu cu ce să încep: profesorul de la școală care mă pipăia la meditații, muncitorii de pe stradă cu gesturile obscene, tipul dubios din autobuz care profită de aglomerație și se lipește de tine făcându-și simțite protuberanțele dezgustătoare sau șeful care se propunea de amant la întâlnirile în doi și apoi mă sublima în toate felurile posibile la întâlnirile cu întregul colectiv? Sunt multe de povestit. Trăim într-o societate cu mentalități medievale, greu de schimbat. Din acest motiv nu trebuie să tăcem!“, a scris Catinca Roman pe Facebook, cu mai mulți ani în urmă.

În 2021, în emisiunea „În oglindă”, găzduită de Mihai Ghiță, Catinca Roman a declarat a fost abuzată fizic, dar și psihologic.

„Eu cred că, din păcate, în România această problemă este endemică. Are niște rădăcini extrem de profunde. După prima palmă pe care am primit-o îmi era rușine. Am dat explicații penibile cum că m-am lovit în baie, în loc să mă duc să depun o plângere la Poliție. Da, l-am părăsit. Nu și-a cerut scuze, pentru că a fost crescut într-o familie unde violența era un lucru banal”, a declarat Catinca Roman atunci.

Citește și: Catinca Roman, dezvăluiri despre relația dintre Mioara și Petre Roman. „Certuri, o tensiune permanentă în casă”

Giulia Nahmany

Giulia Nahmany a experimentat hărțuirea sexuală în industrie și este recunoscătoare că a avut puterea și tăria de a depăși acea cumpănă. Cu toate acestea, Giulia empatizează cu femeile vulnerabile, care nu au avut puterea de a se proteja, devenind astfel victimele acestui fenomen.

„Și eu am fost, într-adevăr aș spune, victimă de hărțuire, de la persoane de putere care au crezut că, dacă sunt puternice în această industrie sau au posibilitatea să-mi ofere un rol mai mare într-un film sau într-o producție, atunci imediat o să și cad în plasă. Spre norocul meu, am avut multă putere, și multă tărie, și multă integritate încât să nu fac acest compromis. Dar înțeleg femeile care poate nu au avut această putere și atunci au fost efectiv victime”, a scris Giulia Nahmany în mediul online, cu mai mulți ani în urmă.

Citește și: Giulia Nahmany, îngrijorată pentru rudele din Israel, țara ei natală. „Inima mea plânge, pur și simplu” / Video

Mariana Ionescu Căpitănescu și Marcela Fota

În august 2022, un bărbat de 39 de ani din județul Giurgiu a fost reținut de polițiști după ce le-a hărțuit luni la rând pe interpretele de muzică populară Mariana Ionescu Căpitănescu și Marcela Fota. Individul obișnuia să trimită mesaje vulgare și să sune în mod repetat de pe mai multe numere de telefon. Contactele celor două artiste erau publice.

În iulie 2022, Mariana Căpitănescu a declarat, în emisiunea „La Măruță”, că într-o zi a primit aproximativ 200 de apeluri, în decursul a doar două ore.

Citește și: Marcela Fota, marcată de moartea fratelui. „Mi-au spus: Din cauza ta s-a sinucis!

Ioana Bugarin

Ioana Bugarin a dezvăluit, la rândul ei, mai multe povești care au ca subiect central hărțuirea sexuală în industria actoriei, incluzându-se și pe sine.

„Mai multe actrițe, din păcate, am trecut prin atingeri neplăcute, comentarii nepotrivite. Îmi amintesc și acum că erau colegi care veneau și îmi punea mâna pe după spate, toată mâna ajungea pe sânul meu. Eram o puștoaică timidă care nu știa cum să se mai tragă. Am ajuns să joc un film din care trebuia să ies. Regizorul mi-a spus: «Tu știi că eu fac filmul ăsta doar ca să te văd goală?»”, a declarat Ioana Bugarin anul trecut, potrivit Știrile Pro TV.

Citește și: Lora, semnal de alarmă după ce a fost jignită în mediul online. Solista, hărțuită sexual în trecut: „Am fost lovită cu bețe”

Lora

Lora a dezvăluit în mediul online că a fost hărțuită sexual pe stradă de un grup de adolescenți, după antrenamentele acestora de fotbal. Dezvăluirea a venit în contextul unui comentariu jignitor primit de la un antrenor de fotbal.

„«Trigger-ul» meu…că văd destui care spun că ceva s-a declanșat în mine în urma acestui comentariu…este că am fost, pe stradă, hărțuită sexual cu injurii și gesturi de niște băieței care erau după antrenamentele de fotbal. Aveau maxim 10-12 ani. Am fost lovită cu bețe de un alt grup de băieței peste picioare când mergeam pe trotuar în fustă. Aș vrea să înțelegeți că nu este despre mine și atât. E ușor să nu faci niciun efort să înțelegi dacă ție nu ți s-a întâmplat niciodată ceva asemănător cu un astfel de abuz. Nicio femeie nu merită să îi fie frică într-o societate evoluată în care eu chiar cred că trăim”, a explicat Lora.

Foto: Instagram; Facebook

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton