Toamna este sezonul când gospodinele nu-şi mai văd capul de treabă, dar nici vedetele nu se dau în lături de la pregătirea murăturilor pentru iarnă.Revenită din vacanţa de la Veneţia, prin care a sărbătorit un an de relaţie cu Tavi Clonda, Gabriela Cristea a intrat în bucătărie pentru a prepara murături pentru iarnă. "Reţeta mea e simplă: la un litru de apă, pun o lingură de sare pentru murături şi las să fiarbă apa 10 minute după ce a dat în clocot. Secretul este cât mai mult hrean. Anul ăsta am adăugat şi busuioc uscat după o reţetă din Moldova.În rest, pun cam tot ce îmi face cu ochiul în piaţă: castraveti, gogonele, varză albă (cea roşie schimbă culoarea murăturilor şi nu îmi place), conopidă, morcov, ţelină, gutuie, dovlecei micuţi etc. nu uitaţi de usturoi, boabele de muştar şi piper, iar la final beţele de mărar pentru savoare. Aştept cu drag ziua de Sfântul Nicolae când deschid primul borcan cu murături", a scris prezentatoarea pe Facebook.Chiar dacă este mutată de ani buni în Monaco, Mihaela Rădulescu a recunoscut că a rămas "moldoveancă" în sufletul ei, iar murăturile nu puteau să lipsească din "moştenirea genetică". Cum adoră acest preparat tradiţional, vedeta a decis că este timpul să îşi pregătească singură murăturile pentru iarnă. Bineînţeles, că Mihaela s-a îndepărtat puţin de gusturile româneşti, însă rezultatul, cosmopolit, a făcut senzaţie."Luând lecţii de la maestrele din familie, am decis să improvizez şi să împrietenesc, în acelaşi borcan, roşia cu pruna, usturoiul cu mango, felia de pepene roşu cu morcovul, merele cu mărarul uscat, sarea cu portocala, un amărât de ardei aprig cu un ciorchine de strugure şi, dupa acest patchwork de culori şi arome, am aşteptat cuminte să-şi facă o relaţie trainică şi iute.Doamne, mango-ul murat a devenit campion absolut la aromă şi gust, iar ce-a urmat, a fost un spectacol culinar cu care am luat minţile familiei şi prietenilor care au devorat Monaco-murăturile cosmopolite, lângă o plăcintă cuvioasă cu carne", a povestit Mihaela Rădulescu.Avem și rețeta de gogoșari în bulion!Dacă îți plac murăturile, încearcă și această salata asortata pentru iarna!Anca Lungu a dezvăluit şi ea secretele reţetei de gogoşari muraţi, moştenită de la mama ei. Pentru prepararea murăturile, vedeta Antenei 1 foloseşte oţet de merişoare. Iar pentru ca gogoşarii să fie şi mai gustoşi, nu uită niciodată să pună în borcane foi de dafin şi piper.“Nu voi folosi deloc conservanţi. Nici mama, nici bunica n-au făcut-o şi au în continuare. Aşa că eu vreau să duc tradiţia mai departe. E mult mai sănătos. Hreanul este un foarte bun conservant şi nu lipseşte din nici un borcan de murături”, spune Anca. Prinţesa Polonic, cum mai este supranumită Anca Lungu, are şi câteva combinaţii inedite cu care îşi răsfaţă familia şi prietenii: pepeni cu mere verzi şi struguri. Află de ce apare floarea la murături și cum faci să eviți acest lucru!Pasionată de arta gastronomică, Alina Laufer, bucătăreasa de la "Draga mea prietenă" nu a făcut nici ea excepţie atunci când a venit vorba despre pregătirea proviziilor pentru toamnă. Ea a dezvăluit trucurile pe care le foloseşte pentru a obţine nişte gogonele şi murături delicioase. "De fiecare dată când cumpăr gogonele îmi place să pun şi din acestea mai roşii, mai pârguite. În clipa în care le mâncăm au un gust puţin acidulat, sunt dulci şi delicioase. La un borcan de 10 l aveţi nevoie de 4-5 kg de gogonele. Pe lângă asta, puneţi la murat şi ţelină pentru a le menţine tari, iar după gust adăugaţi morcovi, conopidă, boabe de muştar, hrean", a sfătuit ea gospodinele.Ce beneficii are zeama de muraturi - lucruri pe care nu le stiai!Dacă îți plac murăturile, nu rata rețeta de castraveti murati!(Sursa foto: Facebook)