Gabriela Cristea le-a arătat urmăritorilor ei cum prepară fasolea bătută cu ceapă caramelizată și sos de roșii. Vedeta pune fasolea la fiert alături de câteva legume, asta după ce în prealabil a pus-o de cu o seară înainte la înmuiat, iar după acest proces a opărit-o în câteva ape.
Separat, caramelizează ceapa cu roșii, iar acest sos este așternut deasupra fasolei, ca o completare. Astfel, pe lângă că are un aspect greu de trecut cu vederea, are și un gust desăvîrșit.
Cum pregătește Gabriela Cristea fasolea. Pașii de la care nu se abate
„Ce poate să fie mai bun decât o fasole bătută. Avem niște fasole pe care am pus-o de aseară să se înmoaie, în apă, dar și cu puțin bicarbonat, pentru că nu aș vrea să avem probleme cu stomacul. Pe lângă asta o să avem nevoie de puțină țelină, un pic de ceapă, un morcov. Cu toate astea, o să punem fasolea la fiert și, la sfârșit, după ce se răcește, o să avem nevoie de usturoi și o să facem și ceapă caramerizată, cu sos de roșii.
Între timp, am pus niște apă la fiert și am scos fasolea de apa în care a stat la scurs de aseară. Am spălat-o bine și o punem în apa fiartă și o opărim pentru cinci minute. Facem această operațiune de trei- patru ori, depinde și de cât timp avem. Am fiert fasolea, de fapt, am opărit-o, în trei ape. O să o pun în a patra apă cu o ceapă, un pic de țelină și un morcov la fiert, în oala minune”, spune Gabriela Cristea.
25 de minute a stat fasolea la fiert, din momentul în care a început oala să fluiere sub presiune. „Am separat apa de fasole, am aruncat ceapa și țelina și am păstrat doar morcovul. Peste fasole mai punem niște boia de ardei, e de preferat cea dulce. Nu uitați să puneți sare. Am și trei căței de usturoi, pe care am să îi rad”, adaugă prezentatoarea TV.
Fasolea bătută cu ceapă caramelizată și sos de roșii: reguli de luat în seamă
Atenție, când faceți această operațiune, fasolea trebuie să fie răcită, la temperatura camerei, sau puteți să o faceți astăzi, să o băgați la frigider, și să o faceți mâine. „Astfel, usturoiul se va fierbe în fasole și va căpăta un gust ciudat. De asemenea, nu aruncați toată zeama, mai păstrați, pentru că e posibil să mai încorporăm puțină zeamă în fasolea noastră. Acum o să folosesc această ustensilă, dar voi puteți să o bateți cu ce vreți voi, să o pisați cu furculița și să o treceți prin sită. Important e să iasă o fasole zdravănă”, susține Gabriela Cristea.
„După ce am pisat bine fasolea, vedem că arată ca un piureu. Adăugăm două-trei linguri de ulei de floarea soarelui, ca să îi dăm gust”, precizează vedeta.
Următorul pas: ceapa este caramelizată cu roșii, „A venit momentul să ne ocupăm și de ceapa caramelizată cu roșii. Am tăiat ceapa pe din două, mie îmi place să cadă așa fâșiile de ceapă deasupra fasolei bătute, apoi o punem la gătit. În ceapă am pus niște ulei. Am ceapă foarte multă, pentru că atunci când se gătește începe să scadă în volum. Trebuie să amestecăm tot timpul în ea, pentru ca ceapa să nu se prăjească prea tare sau se ardă.
Ceapa s-a caramelizat frumos. Peste ea punem acum roșiile. Eu am niște roșii făcute de mine, în casă. Lăsăm și roșiile să se caramelizeze puțin cu ceapa. Acum montăm fasolea.
Ceapa caramelizată cu roșii se pune deasupra fasolei. Am pus fasolea în straturi destul de subțiri. Mie nu mi-e frică de usturoi și de ceapă, pentru că se folosesc în cantități rezonabile. Poftă bună!”, încheie Gabriela Cristea.