Regina Elisabeta împlinește azi 92 de ani

.
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii împlinește azi 92 de ani. Aceasta s-a născut pe 21 aprilie 1926 la Londra. Este fiica prinţului Albert, duce de York și a Elisabetei Bowes-Lion, ducesă de York.

Regina Elisabeta este şeful Casei de Windsor, Casa Regală a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Aceasta a domnit mai mult decât oricare alt monarh din istoria britanică, devenind o figură mult iubită și respectată pe tot globul, conform royal.uk.

În 1936, după moartea tatălui său, suveranul George al V-lea și abdicarea fratelui său, Eduard al VIII-lea, ducele Albert de York a fost proclamat rege, sub numele de George al VI-lea. Astfel, prinţesa Elisabeta a devenit moştenitoare a tronului, având titlul de Alteţa Sa Regală Prinţesa Elisabeta.

În timpul celui de-al doilea război mondial, viitoarea regină a fost numită de către tatăl său şef al Gărzii de Grenadieri, iar din postura de colonel Elisabeta şi-a făcut prima apariţie publică în 1942, inspectând trupele.

A început să meargă alături de părinții săi în vizite oficiale și apoi s-a alăturat Serviciului Teritorial Auxiliar, unde a cunoscut o lume total diferită de cea pe care o cunoștea și a învățat să fie un bun șofer și mecanic. Voluntariatul a durat câteva luni.

În 1947 s-a căsătorit cu prinţul Philip Mountbatten, pe care îl cunoștea de când avea 13 ani. Aceștia au avut o relație de prietenie, care, în timp, s-a transformat în iubire. Prinţul Philip a devenit, în urma căsătoriei, duce de Edinburgh.

Cei doi au împreună patru copii: prinţul Charles de Wales, moştenitorul tronului (14 noiembrie 1948), prinţesa Anne (1950), prinţul Andrew (1960) şi prinţul Edward (1964).

În 6 februarie 1952 Regele George al VI-lea a murit, iar Elisabeta a fost proclamată suverană a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, sub numele de Elisabeta a II-a. Aceasta a fost încoronată un an mai târziu, în 2 iunie 1953, la Westminster Abbey.

În 6 februarie 2018, aceasta a aniversat împlinirea a 66 de ani de la urcarea sa pe tronul Marii Britanii, într-o ceremonie privată desfăşurată pe domeniul său de la Sandringham.

De-a lungul anilor, Regina a călătorit foarte mult. A fost chiar primul suveran care a ajuns în Australia şi Noua Zeelandă. Tot ea a fost cea care a deschis pentru prima oară o sesiune parlamentară, aceea a Parlamentului canadian.

În toți anii de domnie de până acum s-a confruntat cu tot felul de situații legate de războaie, terorism, căderi de regimuri, apartenența la Uniunea Europeană, recesiune. Un act foarte important a fost modificarea Legii succesiunii la tronul britanic. Momente foarte dificile pentru suverana britanică au fost cele ale divorțurilor din familia regală.

Regina Elisabeta a II-a este guvernatorul suprem al Bisericii Anglicane și conducătorul suprem al forţelor armate. De asemenea, activitatea sa, pe lângă îndatoririle regale, cuprinde și foarte multe acte filantropice.

Sărbătorirea în mod oficial a Reginei Elisabeta va avea loc în data de 9 iunie. Încă din 1748 aniversarea unui oficial britanic este celebrată în luna iunie, printr-o paradă pe străzile Londrei, care se numește „Trooping the Colour” (Salutul culorilor).

Aniversarea Reginei este şi ziua naţională a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Citește și:

Unde își vor petrece luna de miere prințul Harry și Meghan Markle

Regina Elisabeta l-a ales pe prințul Harry! Decizia ei a fost foarte lăudată

Sursă foto: shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton