Regina Elisabeta a II-a, 67 de ani de la încoronare. Imagini de colecție

.
Pe data de 2 iunie 2020 se împlinesc 67 de ani de când Elizabeth Alexandra Mary Windsor a fost încoronată regina Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. 

În urmă cu 67 de ani a avut loc ceremonia de încoronare a reginei Elisabeta a II-a, la Westminster Abbey. Aceasta a fost condusă de Geoffrey Fisher, arhiepiscop de Canterbury. Tânăra regină urcase pe tron la 25 de ani, după moartea tatălui său, regele George al VI-lea. Aceasta suferea de cancer la plămâni și a murit în somn la data de 6 februarie 1952. Vestea morții lui a surprins-o pe fiica sa, prințesa Elisabeta, într-o vizită oficială în Etiopia, într-un tur al Commonwealth împreună cu soţul său Philip, ducele de Edinburgh. Ea a fost imediat proclamată regină a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

De fapt, soarta tinerei prințese s-a schimbat cu mulți ani înainte de a moșteni tronul britanic, odată cu moartea suveranului George al V-lea, bunicul său. În decembrie 1936, după abdicarea lui Eduard al VIII-lea, fratele său, ducele Albert de York a fost proclamat rege, sub numele de George al VI-lea. După ce tatăl său a urcat pe tron, prinţesa Elisabeta a devenit moştenitoare a tronului, având titlul de Alteţa Sa Regală Prinţesa Elisabeta.

Citește și: În ce ipostază a fost surprinsă Regina Elisabeta a II-a la 94 de ani

Talismanele norocoase ale Reginei Elisabeta. Nu pleacă niciodată fără ele

Ceremonia de încoronare a reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Irlandei de Nord

La ceremonia de încoronare au participat peste 7.000 de invitaţi, printre care reprezentanți ai nobilimii britanice și șefi de state din Commonwealth.  Milioane de oameni au ascultat la radio sau au privit la televizor pentru prima dată o transmisiune făcută în direct a unui astfel de eveniment, potrivit agerpres.ro.

Regina a Elisabeta a II-a este, de asemenea, guvernatorul suprem al Bisericii Anglicane și conducătorul suprem al forţelor armate.

Rochia pe care regina a purtat-o la fastuoasa ceremonie a fost creată de designerul britanic Norman Hartnell. Aceasta a fost brodată cu simbolurile florale ale ţărilor din Regatul Unit şi ale celorlalte state din cadrul Commonwealth, între care: trandafirul englez Tudor, ciulinul scoţian, prazul galez, trifoiul irlandez, frunza arţarului canadian, feriga de argint din Noua Zeelandă, florile de lotus pentru India şi Ceylon, grâul, bumbacul şi iuta pentru Pakistan.

”De-a lungul întregii mele vieţi şi cu toată inima mea mă voi strădui să fiu vrednică de încrederea voastră”, a transmis atunci suverana britanică.

Aceasta este cel mai longeviv monarh în viaţă din lume, iar în istoria Regatului Unit are cea mai lungă domnie, depăşind-o pe regina Victoria, care a domnit 63 de ani și 216 zile (20 iunie 21837 – 22 ianuarie 1901). Pentru aceste titluri deține recorduri mondiale.

Sursă foto: Profimedia

 

 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton