Ceremonia de decernare a Premiilor Oscar 2024 a avut loc în noaptea de duminică spre luni, la Dolby Theatre din Hollywood. Cea de-a 96-a gală a Premiilor Academiei Americane de Film a fost difuzată de ABC, iar în România a fost transmisă, în direct, de VOYO. Filmul Oppenheimer a obținut 7 statuete Oscar, inclusiv pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor și Cel mai bun actor în rol principal, iar pe locul doi se află pelicula Poor Things, care a obținut patru premii Oscar.
Cuprins
Update 11 martie, 09:27 La finalul unei seri spectaculoase, trecem în revistă momentele memorabile ale evenimentului. De la interpretarea lui Ryan Gosling a piesei „Im Just Ken”, la John Cena nud pe scenă și un câine care a avut propriul loc în sală, iată care sunt cele mai amuzante scene de la Oscaruri, dar și cele mai neinspirate ținute purtate de vedete.
Update 11 martie, 04:22 Oppenheimer câștigă premiul pentru Cel mai bun film și obține al 7-lea trofeu Oscar, din cele 13 nominalizări.
Update 11 martie, 04:16 Emma Stone a primit trofeul pentru Cea mai bună actriță în rol principal, pentru rolul din Poor Things. În timp ce a urcat pe scenă să-și primească Oscarul, actrița a avut parte de un accident vestimentar: rochia i-a cedat.
Update 11 martie, 04:04 Christopher Nolan a obținut trofeulpentru Oppenheimer la categoria Cel mai bun regizor.
Update 11 martie, 04:04 Așa cum era de așteptat, Cillian Murphy a primit trofeul pentru Cel mai bun actor în rol principal, grație rolului jucat în ”Oppenheimer”.
Update 11 martie, 03:55 ”What Was I Made For?” din Barbie (Billie Eilish OConnell, Finneas OConnell) a primit Oscarul pentru Cel mai bun cântec original.
Update 11 martie, 03:44 Așa cum era de așteptat, filmul Oppenheimer a câștigat și premiul Oscar pentru Cea mai bună coloană sonoră.
Update 11 martie, 03:30 Oscarul pentru Cel mai bun sunet este câștigat de pelicula The Zone of Interest, care s-a impus în fața următoarelor producții: The Creator, Maestro, Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One, Oppenheimer.
Update 11 martie, 03:19 Premiul Oscar 2024 pentru Cea mai bună imagine îi revine filmului Oppenheimer.
Celelalte nominalizări au fost:
- El Conde
- Killers of the Flower Moon
- Maestro
- Poor Things
- Oppenheimer – câștigător
Update 11 martie, 03:13 O vedetă și-a anunțat sarcina la Premiile Oscar 2024! Iată cele mai spectaculoase ținute purtate pe covorul roșu.
Update 11 martie, 02:53 Premiul Oscar pentru Cel mai bun lungmetraj documentar a fost oferit pentru 20 Days in Mariupol. Documentarul prezintă începutul invaziei ruse în Ucraina, când o echipă de jurnaliști ucraineni blocați în orașul asediat Mariupol se luptă pentru a-și continua munca de documentare a atrocităților războiului. Trofeul Oscar pentru Cel mai bun scurtmetraj documentar a fost câștigat de The Last Repair Shop.
Update 11 martie, 02:53 Oppenheimer obține trofeul și la categoria Cel mai bun montaj, impunându-se în fața producțiilor Anatomy of a Fall, The Holdovers, Killers of the Flower Moon și Poor Things.
Update 11 martie, 02:53 Oscarul pentru Cele mai bune efecte vizuale a fost câștigat de Godzilla Minus One. Celelalte producții nominalizate au fost:
- The Creator
- Guardians of the Galaxy: Vol. 3
- Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One
- Napoleon
- Godzilla Minus One – câștigător
Update 11 martie, 02:41 Robert Downey Jr. a fost desemnat Cel mai bun actor în rol secundar, pentru prestația din filmul Oppeinheimer. Actorul, în vârstă de 58 de ani, s-a luptat pentru trofeu cu Sterling K. Brown (American Fiction), Robert De Niro (Killers of the Flower Moon), Ryan Gosling (Barbie) și Mark Ruffalo (Poor Things).
Update 11 martie, 02:25 Trofeul pentru Cel mai bun film internațional a fost primit de producția The Zone of Interest (n.r. Zona de interes), filmul care „vorbește” despre oamenii care au instrumentat Holocaustul.
Celelalte nominalizări au fost:
- The Teachers Lounge, Germany
- Io Capitano, Italy
- Perfect Days, Japan
- Society of the Snow, Spain
- The Zone of Interest, United Kingdom – câștigător
Update 11 martie, 02:15 Wow! Producția Poor Things, regizată de Yorgos Lanthimos, cunoscut pentru ”Homarul” și ”Uciderea cerbului sacru”, primește premiul Oscar și pentru Cele mai bune costume.
Nominalizările pentru cele mai bune costume au fost:
- Barbie
- Killers of the Flower Moon
- Napoleon
- Oppenheimer
- Golda
- Poor Things – câștigător
Update 11 martie, 02:09 Trofeul Oscar pentru Cel mai bun design de producție a fost câștigat tot de pelicula Poor Things.
Celelalte nominalizări au fost:
- Barbie
- Killers of the Flower Moon
- Napoleon
- Oppenheimer
- Poor Things – câștigător
Update 11 martie, 02:08 Premiul Oscar 2024 pentru Cel mai bun machiaj și coafură este câștigat de filmul Poor Things.
Nominalizările au fost:
- Golda
- Maestro
- Oppenheimer
- Society of the Snow
- Poor Things -câștigător
Update 11 martie, 01:50 Premiul Oscar 2024 pentru Cel mai bun scenariu original este câștigat de The Anatomy of a Fall, regizat de Justine Triet.
Celelalte producții nominalizate au fost:
- The Holdovers
- Maestro
- May December
- Past Lives
- The Anatomy of a Fall – câștigător
Update 11 martie, 01:47 Oscarul pentru Cel mai bun lungmetraj animat a fost câștigat de The Boy and the Heron.
Nominalizările au fost:
- Elemental
- Nimona
- Robot Dreams
- Spider-Man: Across the Spider-Verse
- The Boy and the Heron – câștigător
Update 11 martie, 01:43 War Is Over! Inspired by the Music of John & Yoko a câștigat premiul Oscar pentru Cel mai bun scurtmetraj animat.
Celelalte nominalizări au fost:
- Letter to a Pig
- Ninety-Five Senses
- Our Uniform
- Pachyderme
- War Is Over! Inspired by the Music of John & Yoko – câștigător
Update 11 martie, 01:28 DaVine Joy Randolph a primit trofeul pentru Cea mai bună actriță în rol secundar, pentru rolul din filmul The Holdovers.
Celelalte actrițe nominalizate au fost:
- Emily Blunt – Oppenheimer
- Danielle Brooks – The Color Purple
- America Ferrera – Barbie
- Jodie Foster – Nyad
- DaVine Joy Randolph – The Holdovers – câștigătoare
Update 11 martie, 01:20 Cea mai importantă seară a filmului a debutat în forță! Jimmy Kimmel a deschis gala Premiilor Oscar, iar actorii nominalizați așteaptă cu sufletul la gură să afle cine pleacă acasă cu mult râvnita statuetă.
Update 10 martie, 09:35 Am trecut în revistă AICI și cele mai urâte ținute purtate de vedete, de-a lungul anilor, la Premiile Oscar. Aparițiile controversate avute de Cher și Bjork și poveștile din spatele lor au făcut ocolul presei.
Update 10 martie, 09:30 Înainte de decernarea Premiilor Oscar 2024, eveniment care va avea loc la Dolby Theatre din Los Angeles pe 10 martie, vă prezentăm 10 incidente în care Premiile Academiei au fost rătăcite, furate sau făcute dispărute pentru totdeauna.
Update 10 martie, 09:28 Premiile Oscar vin la pachet cu surprize, mai mult sau mai puțin plăcute, pentru actorii nominalizați și pentru public, iar fiecare ceremonie este unică în felul ei. De la incidente petrecute pe scenă, la gafe sau la momente emoționante până la lacrimi, fiecare gală a Premiilor Oscar face deliciul publicului telespectator. Prima ediție a Oscarurilor, de acum 95 de ani, nu a fost nici ea lipsită de ”incidente”, iar primul actor care a plecat acasă cu un Oscar are o poveste de viață incredibilă, pe care o poți citi aici.
Update 8 martie, 12:15 Irina Margareta Nistor a făcut predicții cu privire la câștigătorii Premiilor Oscar din acest an. Criticul de film a dezvăluit care sunt filmele care au cele mai mari șanse de a câștiga mult râvnitele statuete, precum și actorul care ar putea fi desemnat „cel mai bun actor”.
În ceea ce privește filmul Barbie, Irina Margareta Nistor a precizat că există o strategie de îndreptare a atenției spre această producție, făcând referire la noua păpușă Barbie care a fost lansată zilele trecute.
Update 8 martie: Nominalizații la Premiile Oscar din acest an nu vor pleca acasă cu mâna goală. Aceștia vor primi cadouri uluitoare, precum o vacanță de lux în Alpi, dar și un cub Rubik.
Lash Fary, fondatorul companiei de marketing Distinctive Assets din Los Angeles, a pregătit un mix de bunătăţi pentru un număr select de nominalizaţi la Premiile Academiei Americane de Film.
„Le-am denumit ‘Toată lumea câştigă şi facem acest lucru independent de Academie, ceea ce înseamnă că eu decid cine le primeşte şi ele ajung doar la cei mai buni actori şi regizori nominalizaţi. Este vorba despre 25 de persoane în acest an şi, de asemenea, noi decidem ce punem în pungile de cadouri, iar anul acesta ele conţin nişte lucruri fabuloase”, a declarat Lash Fary, citat de Agerpres.
Fiecare pungă oferită artiştilor nominalizaţi include aproape 60 de obiecte în valoare totală de peste 170.000 de dolari, cel mai scump fiind o excursie de 50.000 de dolari la o cabană de lux din Alpii elveţieni.
În punga cu cadouri, vedetele vor mai găsi produse de înfrumusețare, ciocolată inspirată din filme, popcorn gourmet, produse pentru stimularea somnului, precum şi un cub Rubik.
Cuprins
Când sunt premiile Oscar 2024
Decernarea premiilor Oscar 2024 va avea loc pe data de 11 martie, la ora locală 01:00. Cea mai așteptată seară a anului pentru industria cinematografică este așteptată cu interes de iubitorii de producții cinematografice, mai ales că, timp de patru luni, actorii și scenariștii de la Hollywood au fost în grevă.
Gala Oscar va fi transmisă live de la Dolby Theatre din Hollywood, unde ceremonia are loc din 2002.
Nominalizările de la Premiile Oscar 2024
Nominalizările pentru Premiile Oscar 2024 au fost anunțate pe 23 ianuarie. Iată care sunt acestea:
Cea mai bună actriță în rol secundar
- Emily Blunt – Oppenheimer
- Danielle Brooks – The Color Purple
- America Ferrera – Barbie
- Jodie Foster – Nyad
- DaVine Joy Randolph – The Holdovers
Cel mai bun scenariu original
- Anatomy of a Fall – Justine Triet, Arthur Harari
- The Holdovers – Alexander Payne Maestro – Bradley Cooper, Josh Singer
- Past Lives – Celine Song
- May December – Samy Burch
- Maestro
Cel mai bun scenariu adaptat
- American Fiction – Cord Jefferson
- Barbie – Greta Gerwig, Noah Baumbach
- Oppenheimer – Christopher Nolan
- Poor Things – Tony McNamara
- The Zone of Interest – Jonathan Glazer
Cel mai bun scurtmetraj
- The After
- Invincible
- Night of Fortune
- Red, White and Blue
- The Wonderful Story of Henry Sugar
Cel mai bun actor în rol secundar
- Sterling K Brown – American Fiction
- Robert De Niro – Killers of the Flower Moon
- Robert Downey Jr – Oppenheimer
- Ryan Gosling – Barbie
- Mark Ruffalo – Poor Things
Cel mai bun film documentar
- Bobi Wine: The Peoples President
- The Eternal Memory
- Four Daughters
- To Kill a Tiger
- 28 Days in Mariupol
Cea mai bună coloană sonoră
- American Fiction
- Indiana Jones and the Dial of Destiny
- Killers of the Flower Moon
- Oppenheimer
- Poor Things
Cel mai bun cântec original
- ”The Fire Inside” – Flamin Hot
- ”Im Just Ken” – Barbie (Mark Ronson, Andrew Wyatt)
- ”It Never Went Away” – American Symphony
- Wahzhazhe (A Song for My People) – Killers of the Flower Moon
- ”What Was I Made For?” – Barbie (Billie Eilish OConnell, Finneas OConnell)
Cele mai bune costume
- Barbie
- Killers Of The Flower Moon
- Napoleon
- Oppenheimer
- Poor Things
Cel mai bun film documentar
- Bobi Wine: The Peoples President
- The Eternal Memory
- Four Daughters
- To Kill a Tiger
- 28 Days in Mariupol
Cel mai bun scurtmetraj documentar
- The ABCs of Book Banning
- The Barber of Little Rock
- Island in Between
- The Last Repair Shop
- Nai Nai and Wai Po
Cel mai bun film străin
- Io Capitano
- Perfect Days
- Society of the Snow
- The Teachers Lounge
- The Zone of Interest
Cel mai bun film animat
- The Boy and the Heron
- Elemental
- Nimona
- Robot Dreams
- Spider-Man: Across the Spider-Verse
Cele mai bune decoruri
- Barbie
- Killers of the Flower Moon
- Napoleon
- Oppenheimer
- Poor Things
Cel mai bun montaj
- Anatomy of a Fall
- The Holdovers
- Killers of the Flower Moon
- Oppenheimer
- Poor Things
Cel mai bun sunet
- The Creator
- Maestro
- Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One
- Oppenheimer
- The Zone of Interest
Cele mai bune efecte vizuale
- The Creator
- Godzilla Minus One
- Guardians of the Galaxy Vol. 3
- Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One
- Napoleon
Cea mai bună imagine
- El Conde
- Killers of the Flower Moon
- Maestro
- Oppenheimer
- Poor Things
Cel mai bun actor în rol principal
- Bradley Cooper – Maestro
- Colman Domingo – Rustin
- Paul Giamatti – The Holdovers
- Cillian Murphy – Oppenheimer
- Jeffrey Wright – American Fiction
Cea mai bună actriță în rol principal
- Annette Bening – Nyad
- Lily Gladstone – Killers of the Flower Moon
- Sandra Hüller – Anatomy of a Fall
- Carey Mulligan – Maestro
- Emma Stone – Poor Things
Cel mai bun film
- American Fiction
- Anatomy of a Fall
- Barbie
- The Holdovers
- Killers of the Flower Moon
- Maestro
- Oppenheimer
- Past Lives
- Poor Things
- The Zone of Interest
Cel mai bun regizor
- Justine Triet – Anatomy of a Fall
- Martin Scorsese – Killers of the Flower Moon
- Christopher Nolan – Oppenheimer
- Yorgos Lanthimos – Poor Things
- Jonathan Glazer – The Zone of Interest
Cel mai bun machiaj
- Golda
- Maestro
- Oppenheimer
- Poor Things
- Society of the Snow
Cel mai bun scurtmetraj de animație
- Letter to a Pig
- Ninety-Five Sense
- Our Uniform
- Pachyderme
- War Is Over! Inspired by the Music of John & Yoko
Marii favoriți la premiile Oscar 2024
În funcție de predicțiile specialiștilor și de numărul pariurilor, casele de pariuri au întocmit diferite cote pentru fiecare nominalizat și au stabilit și listele cu favoriții.
Astfel, în România, pentru trofeul de cel mai bun film, favorit indiscutabil este filmul Oppenheimer, cu o cotă de 1.05.
Pentru cel mai bun actor în rol principal, favoritul caselor de pariuri este Cillian Murphy, pentru rolul din Oppenheimer. Actorul a trecut printr-o transformare fizică radicală și, datorită interpretării sale spectaculoase din acest film, a obținut 13 nominalizări la Premiile Oscar 2024, iar specialiștii îl văd drept principalul favorit la câștigarea statuetei.
La categoria cea mai bună actriță în rol principal, favorita caselor de pariuri este Lily Gladstone, pentru rolul său din pelicula Killers of the Flower Moon, cu o cotă de 1.55.
Cel mai bun regizor este văzut Christopher Nolan, cu o cotă de 1.04, pentru filmul Oppenheimer.
La categoria cel mai bun actor în rol secundar cel mai bine cotat la casele de pariuri este Robert Downey Jr., pentru rolul din Oppenheimer, cu o cotă de 1.03, în timp ce DaVine Joy Randolph este văzută drept favorită la categoria cea mai bună actriță în rol secundar pentru interpretarea sa din The Holdovers.
Cine e gazda Galei Oscar 2024
Jimmy Kimmel, prezentatorul și producătorul de talk-show-uri nocturne din America, va fi cel care va prezenta Premiile Oscar. Kimmel va fi gazda galei pentru a patra oară.
Kimmel a fost pentru prima dată gazda Premiilor Oscar în 2017, când La La Land a fost anunțat din greșeală drept câștigătorul premiului pentru cel mai bun film, în detrimentul lui Moonlight. El a revenit în 2018 și apoi din nou în 2023.
Unde se decernează premiile Oscar 2024
Gala Premiilor Oscar 2024 se va desfășura la celebrul Dolby Theatre din Hollywood, unde are loc această ceremonie încă din anul 2002.
În cadrul evenimentului vor fi premiate meritele artistice și tehnice din industria filmului, astfel fiind recunoscute creditele pentru producțiile anului anterior.
Cine transmite în România Premiile Oscar 2024
Lumea cinematografiei va lua parte luni, 11 martie, la cel mai important eveniment al anului: Premiile OSCAR. Decernarea va fi transmisă în direct, de la ora 01:00 dimineața, exclusiv, pe VOYO. Interpretul de film Irina-Margareta Nistor alături de actorul, scenaristul, regizorul și producătorul creativ Anghel Damian vor comenta gala în direct.
Cel mai important eveniment al cinematografiei din întreaga lume poate fi văzut, în exclusivitate, pe VOYO. Gala Premiilor OSCAR va fi în direct din Dolby Theatre Hollywood, Los Angeles, luni, 11 martie, de la ora 1 dimineața, iar VOYO este singura platformă online din România unde acest eveniment poate fi urmărit integral.
Irina-Margareta Nistor, interpret de film, va comenta și în acest an, gala de decernare a premiilor oferite de Academia Americană de Film: „Suntem în rând cu lumea! Pe VOYO se preiau Oscarurile, în direct, în noaptea de 10 spre 11 martie, după ce am vibrat și pentru Grammy. Aproape toate filmele au putut fi văzute și în Romania. Să ne alegem în gând preferații și să ne inspirăm cu ce-i la modă, în seara cea mai specială pentru cea de-a 7-a artă”, a declarat aceasta.
„Să fii la Oscaruri e poate dorința cea mai mare a fiecărui făcător de filme și seriale. Până când ajungem să stăm în primele rânduri, mă bucur măcar că am ocazia să le comentez. Prezența doamnei Irina-Margareta Nistor va face ca întâmplarea să devină și o lecție despre film, nu numai un eveniment monden”, a spus Anghel Damian.
Despre Oscar
Premiile Academiei Americane de Film, cunoscute sub numele de Premiile Oscar, reprezintă un grup de 24 de premii decernate anual de către Academia Americană a Artelor și Științelor Filmului în domeniul filmului. Academia are sediul în Los Angeles, Statele Unite ale Americii.
Premiile, care constau din copii aurite ale aceleiași statuete, cunoscută informativ și ca Oscar, se acordă pentru 24 de categorii diferite, pentru varii merite artistice și tehnice din industria filmului, recunoscând excelența din anul anterior, așa cum a fost votat de membrii Academiei.
Numele oficial al premiului este Academy Award of Merit, deși denumirea sa populară este Oscar.
Statueta, reprezentând un bărbat stilizat în poziție verticală, cu mâinile împreunate la nivelul pieptului, a fost realizată prima dată de sculptorul George Stanley după un desen a lui Cedric Gibbons, fiind prima dată prezentată în 1929 la un dejun privat oferit și găzduit de Douglas Fairbanks la Hollywood Roosevelt Hotel.
Premiul Oscar este cea mai veche ceremonie de premii, cu echivalentele său, Emmy în televiziune, Tony în teatru și Grammy în muzică fiind modelate după acesta. Este considerat a fi cel mai prestigios premiu din cinematografie, urmat de Globul de Aur.
Ce semnifică statueta Oscar
Statueta premiului Oscar este un simbol al excelenței în industria filmului și reprezintă una dintre cele mai prestigioase distincții în acest domeniu. Statueta are o formă distinctivă, fiind reprezentată de un om deținând o sabie care se sprijină pe o rolă de film cu cinci spirale.
Statueta Oscar are o înălțime de 34,29 cm și cântărește 3,85 kg. Este realizată din bronz placat cu aur de 24 de carate și este confecționată manual.
Forma statuetei Oscar este inspirată de actorul mexican Emilio Fernandez, care a pozat pentru designerul Cedric Gibbons în anii 20. Designerul a dorit să creeze o statuetă care să reprezinte stilul Art Deco al epocii și să simbolizeze cea mai înaltă distincție în industria filmului.
Statueta se numește Oscar deoarece conform unei legende, actrița Margaret Herrick ar fi exclamat la vederea statuetei că seamănă cu unchiul ei Oscar. Academia nu a adoptat porecla decât în 1939.
Sursă foto: Shutterstock
Ultima modificare martie 11, 2024 9:30 am