De curând, în mediul online, Olivia Steer a publicat un mesaj în care îl acuza pe Mircea Cărtărescu că nu știe regulile de scriere în limba română. L-a criticat pe scriitor și pentru că și-a sfătuit cititorii să se vaccineze.
Ulterior, Mircea Cărtărescu i-a demonstrat că se înșela în privința greșelii gramaticale și că „n-avea a face” oricum acea posibilă eroare cu vaccinarea anti-COVID-19.
Olivia Steer și-a cerut scuze față de Mircea Cărtărescu pe Facebook
Seara trecută, Olivia și-a cerut iertare: „Îi datorez domnului Mircea Cărtărescu scuze publice pentru faptul că l-am suspectat și acuzat că nu cunoaște forma de dativ (feminin, singular) a adjectivului „dragă”.
Domnia sa are dreptate când spune că nu am consultat înainte DOOM-ul, pentru a mă asigura că adjectivul cu pricina este variabil, cu doar trei forme, iar nu cu patru, cum credeam eu, și – prin urmare – articolul „-i” se atașează formei unice de plural („dragi”).
Greșeala mea e evidentă și absolut regretabilă. Mea culpa! În apărarea mea, nu pot să spun decât că am fost or-bi-tă de certificatul de vaccinat al domnului Cărtărescu, dar mai ales de îndemnul domniei sale către toți cititorii săi de a se imuniza cu un vaccin experimental, pentru ale cărui efecte secundare anticipate (în mod oficial) producătorii au fost exonerați de răspundere penală și financiară, în mai toate statele lumii, în contradicție cu legile și regulile de etica medicală, universal valabile.
Domnul Cărtărescu este cu adevărat liber să își asume orice risc personal, dacă dorește, vaccinând-se cu vaccinuri experimentale, care nu au trecut testele de siguranță.
Legea îi permite să se joace cu propria sa viață, ca un ruletist dintr-un roman de groază, iar noi nu ne putem opune. Dar, înainte să facă recomandări periculoase mulțimilor însetate de modele autentice, a consultat lista cu efectele secundare ale noilor vaccinuri?
Sau a presupus, la fel ca mine, în postarea de ieri, că știe bine, ceea ce nu știe nimeni, pe de-a-ntregul, în momentul de față? Iar dacă le-a citit și le cunoaște gravitatea, este, oare, corect și moral să îndemne oamenii să își pună în pericol sănătatea și viața, prin injectarea unui ser atât de controversat, care face obiectul monitorizărilor oficiale atente, vreme de doi ani, de aici înainte?
Nu știu sigur nici un răspuns la aceste întrebări, firește. Ceea ce știu însă e că toți putem greși. Și asta și facem, de cele mai multe ori. Unii pot face erori de imagine și gramaticale (minore sau nu), alții de conștiință sau, în cel mai bun caz, de entuziasm nejustificat”.
Olivia Steer: „Toți greșim, dar numai unora li se iartă”
Mai apoi a continuat: „Mi-am asumat reproșurile criticilor mei și citesc (numai) cu DOOM-ul aproape un mic fragment din „Pururi tânăr, înfășurat în pixeli”, de Mircea Cărtărescu (pag. 316, editura Humanitas, 2004).
Forma de genitiv/dativ a adjectivului „dragă” (feminin, singular) e aici – oopsy! – cea greșită, pentru care a curs atâta cerneală înveninată, ieri, pe canalele media corupte și ale influencerilor de curte.
Cum ziceam, toți greșim, dar numai unora li se iartă. 🙂 PS: DOOM 2 a apărut în 2004, dar asta nu a schimbat cu nimic forma adjectivului „drag”. În DEX-ul din 1998 (mereu aproape), adjectivul figura tot cu trei forme (două la singular și una la plural), dându-se drept exemplu formula cuvinte dragi”.