Cozonac moldovenesc după rețeta Mirelei Vaida. “E o reţetă pe care o făcea mama. Aşa o ştiu de la ea, aşa o fac şi eu“

.

Mai este foarte puțin până la Paște, iar vedetele din showbiz-ul românesc se pregătesc intens pentru această sărbătoare.

Mirela Vaida a pregătit deja cozonacii și a postat rețeta pe canalul său de Youtube.

Prezentatoarea de la ”Acces Direct” a făcut cozonaci moldovenești cu nucă și rahat, exact așa cum îi pregătea mama ei în copilărie.

”Este o reţetă pe care o făcea mama când eram acasă. Aşa o ştiu de la ea, aşa o s-o fac şi eu. Este vorba despre cozonac moldovenesc cu umplutură de nucă şi rahat. Este o rețetă destul de complicată”, a spus Mirela Vaida în clipul de prezentare al rețetei.

Ingredientele necesare cozonacilor moldoveneți ai Mirelei Vaida:

Pentru aluat:

  • 2 kg de făină albă tip ”000”
  • sare
  • zahăr
  • drojdie umedă sau uscată, care se dizolvă în lapte călduț
  • un pic de unt gras şi smântână grasă
  • o lămâie dată pe răzătoare
  • esenţe
  • 7-8 ouă
  • lapte cald
  • apă minerală

Pentru umplutură:

  • rahat tăiat cubuleţe, dat prin zahar pudră
  • 1 kg de miez de nucă
  • zahăr
  • cacao
  • lapte
  • esenţe (de rom, lămâie și portocală)
  • stafide

Modul de preparare al cozonacilor moldovenești:

„Într-un vas în care am pus făina de grâu, presar sare, zahăr, drojdia dizolvată în laptele cald și începem să amestecam. Nu vă gândiți că trebuie să respectați un anume gramaj, ci puteți pune după ochi. După ce ați făcut aces amestec, adăugați unt, câteva linguri de smântână și între patru și șase ouă la un kilogram de făină. Apoi adaug, pe rând, 6 gălbenuşuri şi amestecăm. Mai pun şi pun lapte, să se omogenizeze. Pun coaja de lămâie rasă şi amestecăm bine. Adaug un pic de esenţă de rom, portocală şi lămâie. Începem să omogenizăm, mai punem puţin lapte şi apă minerală, pentru a afâna acest aluat. Deja încep să frământ coca. Este galben de la gălbenuşurile de ouă, aşa se face în Moldova. Eu nu l-am făcut cu foarte multe ouă, dar tot se cunoaşte şi vede, pentru că aşa se trebuie să arate un cozonac. O să-l las aluatul la dospit vreo oră, acoperit”, a explicat Mirela Vaida pe contul ei de Youtube.

În timp ce aluatul crește, începeți să preparați umplutura de cozonac moldovenesc.

„Puneți într-un vas zahărul, pudra de cacao, miezul de nucă și peste ele turnați puțin lapte, esența de rom, lămâie și portocală. Amestecați pentru a obține o pastă omogenă. Ungeți tavile de copt cu unt. După ce a crescut aluatul, îl iau şi îl împart în patru, deoarece o să fac doi cozonaci împletiţi. Începem să întindem aluatul şi punem multă umplutură de nucă pe fiecare bucată. Acum, peste umplutură, punem rahat şi stafide. Apoi rulăm fiecare bucată şi împletim, două cu două, şi îi punem în tăvi. Îi mai acoperim încă zece minute, timp în care încălzim cuptorul. În acest timp, am pus un gălbenuş cu ulei de măsline, cu care vom unge cozonacii înainte să îi punem la cuptor. La copt, îi lăsăm aproximativ 45 de minute. După ce sunt copți și îi scoatem din cuptor, îi presărăm cu zahăr pudră”, a mai spus Mirela Vaida.

Foto – Captură Youtube

Ultima modificare aprilie 29, 2024 12:17 pm

PE ACELAȘI SUBIECT
    
Vedete din Romania Vedete internationale