Marele castigator de la Oscarul de anul acesta, filmul indiano-americano-englez „Slumdog Millionaire” va rula pe ecranele din Romania din 13 martie.
Ca merita sa te duci sa vezi filmul nu incape nicio indoiala. Ca merita opt Oscaruri… nu sunt la fel de sigura. De exemplu, Oscar pentru melodia originala din film?… Care melodie, o sa te intrebi si tu. Ca n-o sa pleci din sala fredonand nimic. Mai degraba as putea fredona melodia din „Lantul amintirilor”, chiar daca eram bebelus pe vremea aia. Cat despre scenariu… Nu e decat dovada ca oamenii inca mai cred in basme.
O poveste adevarata, credibila, e mai putin populara ca una trasa de par, complet neverosimila, gen „baiatul bun castiga si banii si fata, iar baietii rai isi primesc pedeapsa”. Dar poate sunt eu prea putin idealista… De ce o sa-ti placa
Nu-ti lua popcorn, ca o sa uiti sa-l mananci in timpul filmului, iar pe alocuri o sa-ti para chiar rau ca l-ai cumparat. „Vagabondul milionar” isi merita titlul de cel mai bun film al anului pentru ca reuseste sa te tina cu sufletul la gura pana la sfarsit. Iar pana acolo, te trece printr-un carusel de emotii si senzatii, asemanator cu programul complet al masinii de spalat. Duiosie, compasiune, dezgust, revolta, bucuria dezlantuita… incerci toata gama. Destul de obositor din acest motiv, cu greu te-ai mai uita la el si a doua oara.
Cealalta parte admirabila a sa este, evident, cea culturala. Prezentarea Indiei asa cum n-o stii sau nici macar n-o banuiesti. Din perspectiva unor copii nevoiti sa supravietuiasca intr-o lume mai rau decat saraca, mai mult decat cruda. E mesajul destul de explicit, prin gura personajului, un vagabond minor indian care le spune, sfidator, unor turisti americani: „Vreti sa vedeti adevarata fata a Indiei? Aceasta e adevarata fata a Indiei!”
O sa-ti placa, fara indoiala, si povestea de dragoste. E iubire din aceea la care tanjeste orice inima romantica: absoluta, fara fisura, care nu tine cont de niciun obstacol. Nu te necaji totusi cand, iesind din sala de cinema, o sa-ti dai seama ca iubitul tau n-ar infrunta o gasca de mafioti pentru tine. Ti-am zis ca scenariul e neverosimil… Dar incurajeaza speranta inconstienta a oamenilor intr-o justitie si interventie divina. Cum altfel s-ar explica posibilitatea de a raspunde corect la „Vrei sa fii miliardar” a unui baiat semi-analfabet? Actori si personaje
Actorii din personajele principale sunt, cu totii, niste talente native, daca ne gandim ca sunt doar niste copii! Dev Patel, actorul din rolul principal, n-a implint inca 19 ani.
Daca ai vazut intrarea lor pe covorul rosu de la Oscar, ai fi zis ca regizorul, Danny Boyle, a venit acolo cu gradinita. Trei copii ori trei varste egal noua prichindei negriciosi de diferite marimi. Adorabil! Bine, mai putin Freida Pinto, Latika din film, care are deja 24 de ani si e o incantatoare frumusete indiana, pe care Boyle a fost foare mandru ca a descoperit-o. De altfel, acestia doi (numiti aici) sunt singurii de care vei mai auzi. Ceilalti s-au intors deja in mahalaua de unde au venit…