Mihaela Geoană, prin Fundația Renașterea, a cărei președinte este, luptă împotrivă cancerului la sân, alături de femei. Pe 1 octombrie, ea a organizat un eveniment special, ca în fiecare an, dedicat Zilei Naționale de Luptă Împotriva Cancerului la Sân.
La eveniment au participat persoane publice, printre care Adelina Pestrițu, Andreea Esca, Camelia Șucu, dar și femei care au câștigat lupta cu această boală. Toți au vrut să vadă momentul iluminării în roz a Academiei Române, una din cele mai vechi clădiri din București, dar și noua unitate medicală mobilă.
Mihaela Geoană luptă împotrivă cancerului la sân: „Fac în fiecare an mamografie și sunt bine”
”Astăzi (1 octombrie – n.red ) a fost aici și prima pacientă depistată la Centrul Medical Renașterea, exact în ziua deschiderii centrului și sunt 21 de ani de atunci. Era femeie de serviciu într-un bar de noapte, când a fost diagnosticată. Soțul ei a părăsit-o, avea și 2 copii. S-a tratat, e bine. Și e bine și astăzi”, ne-a declarat Mihaela Geoană.
În trecut, ea s-a confruntat cu o situație cumplită, când, în urma unui control medical, medicii i-au descoperit un nodul la sân. Era în America, la vremea aceea, însă a simțit că viața ei se sfârșește într-o clipă. Se gândea cu groază ce face cu cei doi copii, care, la vremea respectivă aveau 1 an și 3 ani. Din fericire, în urma mai multor investigații amănunțite, Mihaela Geoană a aflat că nodulul era benign.
”M-a lovit pe mine, o veste de genul ăsta în urmă cu 35 de ani cred că sunt de atunci, eram în Statele Unite ale Americii. Am făcut o analiză și mi-a spus că e un nodul și că e posibil să fie cancer și fiind vârsta foarte fragedă, aveam 30 de ani, s-ar putea să evolueze rapid. Dar că trebuie să mai fac o analiză după 3 zile să-mi confirme. Și acele 3 zile pentru mine au fost groaznice. Sincer, mă gândeam, cine îmi crește mie copiii?
Citeşte şi: Soția lui Mircea Geoană a făcut senzație la nunta fiicei. Cât costă rochia creată de designerul preferat de Kate Middleton
„Problema noastră este că mergem foarte târziu la medic. Și nu mergem la medic dacă nu ne doare”
Aveam o fetiță de 1 an și băiatul de 3 ani. Dar norocul meu a fost că cunoșteam o doamnă medic, doctor în America, eram în același club de femei. Și mi-a zis: ”Nu-ți fie frică. 80 % din noduli sunt benigni și chiar dacă e malign, cu siguranță te duc de mână prin tot acest proces și o să fi bine”. Ceea ce mi-a dat așa puțină încredere. Și apoi, după 3 zile, am făcut testul, era benign. Și eu, de atunci îi urmăresc.
Fac în fiecare an mamografie și sunt bine. Nu s-a întâmplat niciodată să fie un diagnostic, dar mi-am dat seama ce înseamnă și prin ce treci și cum ți se dărâmă lumea efectiv. Tot ce credeai că va fi mâine, poimâine, peste un an, deja se șterge totul și nu mai vezi decât boala și cum să supraviețuiești”, a mai spus aceasta.
Probabil acela a fost și momentul în care a decis să dea viață fundației și să întindă o mână de ajutor femeilor. Dar mai ales să tragă un semnal de alarmă prin care femeile să înțeleagă importanța controalelor periodice.
Mihaela Geoană luptă împotrivă cancerului la sân: „Apare la femei din ce în ce mai tinere”
”Când am venit acasă, văzusem în America ce fac fundațiile și cum ajută și ce diferență mare era între ratele de supraviețuire de la noi și din America… Și avem aceleași aparate pentru mamografii, sunt produse de aceleași firme. Iar medicii noștri sunt chiar foarte buni. Problema noastră este că mergem foarte târziu la medic. Și nu mergem la medic dacă nu ne doare. Trebuie să mergem la medic, să ne facem control și dacă apare o problemă, suntem siguri că am depistat-o destul de devreme încât să o învingem”, spune Mihaela Geoană.
Cazurile femeilor care se confruntă cu asemenea situații, o surprind din ce în ce mai tare pe Mihaela Geoană. ”Nu numai că e un diagnostic des întâlnit, ci și că apare la femei din ce în ce mai tinere. Adică începând cu 40 de ani începeai să fii la risc… acum am avut cel mai tânăr caz ,19 ani. Dar sunt cazuri și de 20, 30, 25 de ani”, a declarat Mihaela Geoană.
Ultima modificare noiembrie 2, 2024 1:25 pm