Doar câteva zile ne mai despart de sărbătoarea Paștelui, care vine la pachet cu o mulțime de bunătăți care mai de care mai bogate caloric. Invitată în emisiunea „Vorbește Lumea”, medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat ce și cum să mâncăm în această perioadă pentru a ne simți bine și pentru a evita kilogramele în plus.
Mihaela Bilic, despre masa de Paște: „Nu trebuie să mâncăm totul odată”
„Cel mai bine ar fi să încercăm să nu mâncăm totul la o masă. Aici e greșeala. Mâncăm mult la o singură masă. Avem două zile și jumătate, dacă o luăm din noaptea de Înviere, care sunt despre mâncare. Nu ne ia nimeni farfuria din față. Nu trebuie să mâncăm totul odată. Mâncând la 3-4 ore altfel de mâncare, putem întinde perioada, iar cantitatea face diferența”, a explicat Mihaela Bilic, la „Vorbește Lumea”.
„Micul dejun: Drobul este vedeta sărbătorii de Paște. Este o sursă de proteine cu verdețuri, legume, totul copt. Din punct de vedere dietetic, nu e nimic rău. Nu are multă grăsime. Legume multe proaspete în tot timpul anului. Oul fiert, fără maioneză, și cașul de primăvară, acea telemea plină de apă. Dacă nu punem nicio felie pâine e chiar de dietă”, a mai spus.
Articolul continuă după recomandări
Citește și:
Care este cel mai sănătos preparat de pe masa tradițională de Paște
Drama Oanei Lis din preajma Paștelui. „Lucrul acesta nu se uită niciodată”
„Prânz: Ciorbă de miel făcută cu borș plin de bacterii fermentate. Aș spune și stufatul, o mâncare tradițională, din nou, pe principiile dieteticii, gătitului corect, cu ceapă și usturoi verde din belșug. Nu trebuie să mustească în grăsime, este de datoria gospodinei să degreseze. Nu trebuie să mai adăugăm ulei din exterior. Dacă fierbem înăbușit, mâncarea este mai ușor de digerat. Din nou, fără carbohidrați (pâine) e de dietă”, a completat.
„Cină: Friptură la cuptor. Punem lângă ea salată din belșug, plus/minus pâine și pasca, o combinație foarte interesantă între aluatul de cozonac și brânza specială de primăvară. Punem în ea stafide și mai puțin zahăr, pentru că laptele are lactoză, deci nu trebuie îndulcită atât de tare. Și cozonacul este ok, dar are multă umplutură, nucă, cacao, zahăr”, a adăugat.
„Nu există aliment mai eficient decât oul în dietă. Oul are proteinele etalon, cu alt grad de bioeficiență, adică de sinteză de țesuturi și de mușchi noi. Pentru 80 de calorii, câte are, are cel mai mare indice de sațietate. Sunt mari șanse, dacă mâncați oul ca aperitiv, să potolească foamea. Aș zice că se pot mânca 2-3 ouă pe zi. Mai întrebați și vezica biliară, acolo este micul asterisc. În rest, nu avem nicio contra-indicație. Dar nu puneți peste el maioneză și atenție la ouăle foarte fierte (cu acea dungă gri în jurul gălbenușului), pentru că sunt mai greu de digerat”, a mai spus.
Nutriționista a încheiat încurajând oamenii să se focuseze pe interacțiunile cu cei dragi și, în măsura în care vremea permite acest lucru, să iasă la plimbare.
Foto: Instagram
Ultima modificare aprilie 20, 2022 3:58 pm