„Cred ca mi-a fost dat sa fiu un instrument care sa dea muzica, dragoste si armonie in lume”, spunea Michael acum 16 ani, intr-un interviu acordat vedetei de televiziune Oprah.
Artistul a fost mereu copilul miliardar care si-a dorit sa schimbe lumea, in primul rand prin versuri. Textele sale au fost intotdeauna menite sa sparga bariere sociale, sa inlature prejudecati rasiale, sa duca la constientizarea problemelor lumii si sa indemne la rezolvarea lor. Prin ritm si prin dans, mesajele sale au atins milioane de oameni, iar el a ajuns, pe buna dreptate, „The King of Pop”.
Copilaria stresanta, mereu in lumina reflectoarelor, turneele obositoare si protectia unui tata aspru s-au sedimentat de-a lungul anilor in sufletul sau sub forma marinimiei fata de copii, pe chipul carora spunea ca vede chipul lui Dumnezeu.
Michael Jackson detine recordul starului pop care a sprijinit cele mai multe ONG-uri – 39, prin sponsorizari de proiecte, donatii sau licitat ii. Numai prin fundatia sa, Heal The World, a strans si a daruit de-a lungul vietii mai mult de 300 de milioane de dolari. Generozitatea sa a crescut odata cu discografia.
We Are the World
Prima donatie caritabila majora a facut-o acum 25 de ani, dupa ultimul turneu The Jacksons. Dintre toti fratii, doar el a renuntat la castigul sau de cinci milioane de dolari in favoarea organizatiilor care ajuta oamenii sa treaca peste abuzul de droguri si alcool. Ronald Reagan, la acea vreme presedinte al Statelor Unite, l-a invitat la Casa Alba si l-a premiat pentru asta. Un an mai tarziu, a reusit sa stranga 40 de artisti de renume si sa inregistreze cu ei „We Are the World”, cantec ale carui incasari aveau sa combata foametea din Africa. Ray Charles, Bob Dylan, Stevie Wonder si Diana Ross au fost doar cativa dintre cei care au contribuit la cele 60 de milioane de dolari incasate.
Man in the Mirror
„Daca vrei sa faci lumea mai buna, uita-te la tine si fa o schimbare”, indemnau versurile hitului „Man in the Mirror”, de pe albumul „Bad”, lansat in 88. Toate incasarile de pe urma acestei piese au plecat catre un centru de tratare a copiilor bolnavi de cancer.
De altfel, pe tot parcursul turneului „Bad”, care a tinut doi ani, Jackson a invitat copii saraci sau orfani la spectacolele sale, iar incasarile le-a donat, uneori, la diferite spitale sau ONG-uri. Cu banii primiti, o organizatie din California a pus bazele Institutului International Michael Jackson, de cercetare al abuzului asupra copiilor. Exista si un Centru Michael Jackson al Copiilor ce au suferit arsuri, construit cu banii primiti despagubire de la Pepsi, dupa ce chiar el a fost grav ranit in timpul filmarilor unei reclame.
Artistul avea insa grija si de cei talentati. A infiintat o bursa pentru elevii care absolveau universitati de arta si i-a alocat un buget de 1,5 milioane de dolari. In 1990, a fost din nou premiat la nivel prezidential, de aceasta data de catre George Bush.
Heal the World
Jackson si-a transformat ferma in Neverland, tara din care venea Peter Pan, baietelul ce a ramas mereu copil. O data la trei saptamani aducea aici copii bolnavi, pentru a-i distra: carusel, gradina zoologica, sala de cinema si multe altele. „Ma uitam la o suta de copii bolnavi de cancer, tunsi la zero, alergand de colo colo si simtindu-se bine si imi dadeau lacrimile ca am putut sa le ofer asta”, povestea starul in acelasi interviu pentru Oprah Winfrey.
Tot la Neverland a creat versurile piesei „Heal the World”, menita sa atraga atentia asupra copiilor ce traiesc in tari cu framantari politicesi sociale. Odata cu piesa a aparut si fundatia cu acelasi nume, care avea sa trimita 46 de tone de ajutoare in Sarajevo, in 92. Turneul albumului „Dangerous”, inceput in acelasi an, a cuprins aproape 70 de concerte pentru peste trei milioane de oameni. Toate incasarile s-au dus catre fundatie.
Gone Too Soon
Pe albumul „Dangerous” se afla si piesa „Gone Too Soon”, scrisa in memoria baietelului american Rhyan White care a murit de SIDA, dupa ce a fost exmatriculat de la scoala din cauza reticentei parintilor si a elevilor.
Michael Jackson i-a fost prieten in ultimele luni de viata si unul dintre primele staruri care au militat public pentru cercetarea acestei boli, pe atunci foarte controversate. La o saptamana dupa moartea lui Michael, in SUA s-au vandut 800.000 de albume ale artistului, iar ceremonia imormantarii a fost cel mai mediatizat eveniment al secolului.
Foto: Photoland