Născută într-o familie de artiști, Medeea Marinescu a devenit celebră de la o vârstă fragedă, odată cu rolul său din „Maria, Mirabela” (1981). Astăzi este una dintre cele mai cunoscute actrițe din România, de teatru și film. De 14 ani ea joacă, alături de Florin Piersic, în spectacolul-fenomen ”Străini în noapte”, iar anul acesta urmează să împlinească 50 de ani.
Pe 28 aprilie, în duminica Floriilor, la Ateneul Român va avea loc evenimentul ”Lumina Învierii”, un concert special la care sunt invitate artistele Divna Ljubojevic, un simbol cultural al Serbiei, supranumită și ”Vocea Îngerilor”, și Maria Coman, o tânără cântăreață pasionată de muzica bizantină și de tezaurul muzical al Bisericii, care a susținut concerte în întreaga lume. Alături de ele, pe scenă vor urca și corurile Melody și Tronos, dar și actrița Medeea Marinescu, în calitate de invitat special.
Medeea Marinescu, o viață pe scenă
Am stat de vorbă cu Medeea Marinescu chiar înainte de a pleca spre Praga, acolo unde urma să participe la un spectacol de muzică și poezie franceză, organizat de Ambasada României. Am vrut să aflăm ce rol va juca ea în cadrul spectacolului de la Ateneu, dar și care sunt noutățile din viața sa profesională și cum reușește să îmbine, în prezent, cariera și viața de familie.
Medeea Marinescu joacă de 14 ani în spectacolul ”Străini în noapte” alături de Florin Piersic
Ce puteți să ne spuneți despre spectacolul din 28 aprilie?
Eu nu voi cânta, pentru că sunt două soprane foarte bune care vor cânta muzică bizantină, iar eu voi spune niște texte legate de sărbătoarea Învierii. Va fi un moment teatral, mai multe nu pot să vă spun momentan.
Totuși, știu că ați studiat pianul mulți ani.
Da, e adevărat, dar nu voi cânta. Conceptul spectacolului este axat pe muzică bizantină.
Dar mai cântați la pian, în general?
Da, mai cânt, mai studiez la pian. Cânt și din voce. Chiar acum urmează să plec la Praga, unde va avea loc o celebrare a Zilelor Francofoniei. Anul acesta se organizează la Ambasada României din Praga și acolo am un spectacol de muzică și poezie franceză împreună cu Emy Drăgoi. Anul trecut l-am avut la Ljubljana. În acest spectacol voi spune versuri de autori români și francezi, în limba franceză, și voi interpreta niște şansonete.
Știu că în ultima perioadă ați jucat în ”Fă-mi loc!”, alături de Marius Manole. În ce spectacole vă mai putem vedea?
Da, ”Fă-mi loc!”, ”Străini în noapte” bineînțeles, ”Opera de trei parale” a lui Brecht, la Teatrul Național, o premieră în care cânt, ”Perplex”, tot la Teatrul Național, și voi avea în țară, în perioada următoare, comedia ”Și cu pisica ce-ați făcut?”. Sunt foarte multe spectacole.
Jucați din 2010 alături de Florin Piersic în ”Străini în noapte”. De ce credeți că are în continuare atât de mult succes acest spectacol?
Pentru că s-a născut într-o zodie fericită. Sigur că ingredientele sunt bune, dar toți spectatorii care văd sau revăd acest spectacol spun că este extrem de neașteptat. Apoi, e vorba de traducerea și regia domnului Beligan, care sunt importante, dar și faptul că joacă Florin Piersic. Florin Piersic e o garanție a unui spectacol bine jucat.
Citește și – 9 vedete care împlinesc 50 de ani în 2024. Medeea Marinescu: „Nu pot să spun că am ajuns la o împăcare absolută”
Citește și – Marius Manole a avut o copilărie traumatizantă: Am fost crescut pe principiul „capul plecat sabia nu-l taie!”
Citește și – Medeea Marinescu. „Mi-aş dori să avem toţi mai multă speranţă”
„Florin Piersic e o garanție a unui spectacol bine jucat”
Vă vedeți pe scenă la vârsta dumnealui, la 88 de ani?
I-am spus chiar de ziua lui, când l-am sărbătorit la Constanța și la București, că vârsta lui îmi dă și mie speranță. Pentru că am văzut că se poate să fii în formă și să fii relevant pentru teatru la vârsta asta. Nu știu ce se va întâmpla, dar vă spun sincer că mi-aș dori.
Aveți vreo amintire specială din toți acești ani legată de Florin Piersic?
Am foarte multe. Cu el în turnee râd foarte mult, e foarte amuzant, mai ales cum știe el să facă haz de necaz. Am jucat împreună și în țară, și în străinătate. În Canada, în Israel, în Franța. Ar fi trebuit să mergem și în Australia, dar asta nu s-a întâmplat încă. Suntem invitați în foarte multe locuri.
Dacă tot vorbim despre călătorii, spuneați într-un interviu mai vechi că vă doriți foarte mult să ajungeți în Thailanda. Ați mers acolo în vacanță până la urmă?
Nu, n-am ajuns încă. Dar mi-aș dori să merg cu familia, cu soțul și cu copiii.
Medeea Marinescu împlinește 50 de ani în 2024. „E o vârstă cu care încerc să mă obișnuiesc”
Anul acesta veți împlini 50 de ani. Cum vă simțiți în apropierea acestui prag?
E o vârstă cu care încerc de mai mult timp să mă obișnuiesc, pentru că e totuși jumătate de secol. Și când spui jumătate de secol dintr-o dată te sperie chestia asta. Nu mă simt cu mult diferită față de cum eram acum 10 ani și cred că norocul meu, față de alte profesii, este că pot ”să mă joc” ca atunci când eram copil. Și asta îmi dă cel puțin senzația că nu m-am schimbat foarte tare. Dar sigur că 50 de ani înseamnă o anume înțelepțire, pe care o așteptam de niște ani, când eram poate mai nemulțumită, mai nerăbdătoare să mi se întâmple lucruri. Acum am început să devin un om răbdător și să iau lucrurile așa cum sunt. Probabil că asta se vede la 50 de ani.
Spuneați că rolul vieții dumneavoastră este, de fapt, acela de mamă. Ați făcut al doilea copil la 42 de ani. Cum a fost acea experiență pentru dumneavoastră?
M-am simțit mult mai puternică. Ne-am dorit mereu să avem al doilea copil și el a venit mai târziu, la 42 de ani, când cel mare avea deja 7 ani. M-am simțit cu adevărat mai puternică.
Simțiți că reușiți să petreceți suficient timp, în prezent, cu soțul și copiii?
Asta e un lucru la care mă gândesc de foarte mult timp, pentru că nu cred că am reușit încă să găsesc acel echilibru just. Timpul cu copiii nu este egal cu timpul pe care îl petrec cu teatrul și cu turneele și asta cumva mă întristează, pentru că în curând vor fi mari și nu vor mai avea ei nevoie de mine poate. Dar ceea ce încerc să fac, de exemplu cu cel mare, este să-l iau cu mine în turnee, pentru că-și dorește. A fost de curând în Austria, a mers cu mine și prin țară. Pe amândoi îi aduc la teatru și încerc, pe cât posibil, atunci când am o jumătate de zi liberă acasă sau un week-end liber, ceea ce iar e destul de rar, să fiu cu ei, să intru cu totul în lumea lor.
Ați crescut pe platourile de filmare din Buftea, prin prisma meseriilor părinților. Credeți că și copiii dumneavoastră vor duce mai departe această moștenire artistică?
E prea devreme să spun asta pentru că sunt încă mici. Dar faptul că Luca, cel mare, își dorește să intre în lumea asta și se simte fericit atunci când vine în turnee – și turneele nu sunt neapărat ușoare, pentru că te trezești cu noaptea în cap, umbli cu bagaje după tine și fugi mereu dintr-un loc în altul – mă face să cred că ar putea să se îndrepte spre zona asta, mai ales că este elev la un liceu de artă. Dar nu știu, e prea devreme și nici nu vreau să fac proiecții, pentru că n-ar fi corect față de ei. Vreau să aibă ei tăria să-și aleagă singuri drumul. Și orice vor face eu voi fi fericită.
Cum și-a cunoscut Medeea Marinescu soțul și ce rol a jucat Adela Popescu în relația lor. „A fost o intuiție”
Știu că Adela Popescu a fost cea care v-a semnalat, la începutul relației cu soțul dumneavoastră, că el vă place. Că ”băiatul de la cameră” pare îndrăgostit. Erați pe platourile de filmare de la ”Weekend cu mama”. Până la urmă, cine a făcut primul pas în relație, dumneavoastră sau el?
Cred că eu, pentru că am început să-l observ (râde). Și l-am plăcut, nu știu, a fost o intuiție. Sigur că vârsta de acum spune că îndrăgostirea poate fi uneori înșelătoare, dar uite că suntem de 16 ani împreună. Cred că intuiția mea de atunci a fost una foarte bună. Era cumva acea imagine difuză pe care mi-o imaginam în legătură cu omul cu care aș vrea să rămân. Și când am început să mă uit mai cu atenție, îmi dădeam seama, cu fiecare zi care trecea pe platoul de filmare, că mi-ar plăcea să fiu cât mai mult lângă un astfel de om.
Credeți că relația s-ar fi întâmplat și fără ajutorul Adelei Popescu?
Da, îmi place să cred că da. Pentru că lucrurile atunci când trebuie să se întâmple, se întâmplă cu un sens. Și am observat asta întreaga mea viață, și în carieră, dar și în viața privată, că lucrurile întotdeauna – și cele bune, și cele mai puțin bune – se întâmplă cu un anumit sens. Și de-asta cred că s-ar fi întâmplat.
Deci credeți în destin?
Da, cumva, cred în destin, dar într-un destin pe care la un moment dat îl poți influența.
În ultima perioadă am văzut mai mulți actori care acceptă să participe la tot felul de reality show-uri. V-ați vedea participând vreodată la o emisiune precum Asia Express, de exemplu?
Mi s-au propus niște participări în ultimii doi, trei ani. Dar sincer nu mă văd. În primul rând pentru că ar însemna să pun în paranteză un timp mai lung viața mea de la teatru și viața mea de acasă. Ceea ce din start este o problemă foarte mare, legată de timp. Și în al doilea rând, pentru că unele sunt chiar interesante, mă mai uit când am timp, nu am încredere că aș face față din punct de vedere fizic. Și atunci nu știu dacă m-aș băga în așa ceva. Evit întotdeauna să zic un ”nu” categoric, dar, pe de altă parte, sunt conștientă de limitele mele, în primul rând fizice.
”Evit întotdeauna să zic un «nu» categoric, dar sunt conștientă de limitele mele”
Pentru că au fost Oscarurile recent, ne puteți spune dacă ați avut vreun favorit?
Din păcate nu am văzut foarte multe filme care au fost la Oscar. Am văzut, în schimb, Oppenheimer, care mi-a plăcut foarte mult și oricum era favorit, dar spun sincer că mai mult mă interesează filmele europene.
Ne puteți face o recomandare de film, ceva ce v-a plăcut în ultima perioadă?
Da, aș putea face chiar două. Este un film spaniol care se numește ”Bestiile” (”As bestas”, Rodrigo Sorogoyen, 2022) și un film belgian care se numește ”Aproape” (”Close”, Lukas Dhont, 2022) și care este absolut colosal. Aș recomanda oamenilor să vadă aceste două filme pentru că sunt foarte profunde, vorbesc despre natura umană, despre alegeri, despre o zonă profundă a vieții.
Foto – Hepta, Instagram/MedeeaMarinescu, Libertatea
Ultima modificare iulie 2, 2024 4:14 pm