Martin Scorsese, cuvinte de laudă pentru filmele românești. Ce a spus despre regizorii din țara noastră: „E ceva șocant”

.

Martin Scorsese, unul dintre cei mai renumiți regizori ai cinematografiei mondiale, a surprins publicul internațional cu o apreciere neașteptată față de filmele românești. În cadrul unui interviu acordat emisiunii din cadrul Festivalului TCM Classic Film, Scorsese a dezvăluit că este un mare fan al cinematografiei din România, evidențiind filmele regizorilor români, precum Radu Jude, Cristian Mungiu și Cristi Puiu. Cuvintele sale despre filmul românesc au stârnit aplauze și admirație, mai ales că provin de la un cineast cu o carieră legendară.

Ce a spus Martin Scorsese despre regizorii românia

La emisiunea din cadrul Festivalului TCM Classic Film, Martin Scorsese a fost întrebat despre filmele care l-au impresionat în ultima perioadă, iar răspunsul său a fost unul surprinzător pentru mulți.

Îmi plac foarte mult filmele românești”, a spus celebrul regizor american.

Cu această declarație, Scorsese a captat atenția publicului și a subliniat câțiva dintre regizorii români pe care îi admiră, printre care Cristian Mungiu, Cristi Puiu și Radu Jude.

Mungiu și Puiu, le pronunț prost numele”, a mai spus Scorsese, făcând o referire amuzantă la dificultatea de a pronunța numele acestora.

Apoi, regizorul american a adus în discuție filmul „Polițist, adjectiv” al lui Corneliu Porumboiu și „Sieranevada” al lui Cristi Puiu, lăudându-le viziunea unică. Dar, cu adevărat șocante, în opinia lui Scorsese, sunt producțiile semnate de Radu Jude.

Citeşte şi: „Taximetriști”, în Top 10 filme românești din toate timpurile, cu peste 3 milioane lei încasări

Citeşte şi: Filme românești – Cele mai bune pelicule din toate timpurile

Martin Scorseze, despre filmele lui Radu Jude

Martin Scorsese a avut cuvinte speciale pentru Radu Jude, al cărui stil cinematografic îl consideră revoluționar. Regizorul american a lăudat „Aferim!”, filmul în alb-negru despre care a spus că „te face să vezi lumea altfel”. Însă adevărata surpriză a venit atunci când a vorbit despre „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii”, despre care a afirmat că este „ceva șocant”.

Mai este un tip care se numește Radu Jude… E ceva. În special „Aferim” pe care l-a făcut în alb-negru și încă unul, de care sunt destul de sigur că nu-i pe gustul tuturor, „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii”. Ăsta e ceva șocant. E nevoie de stil, conținut politic, cinema, moralitate, lipsa de moralitate, toate pe ecran și apoi le sparge într-o mie de bucăți și dintr-odată vezi lumea altfel”, a spus celebrul regizor.

„Nu spun că aș face așa ceva, dar este proaspăt și captivant”

Într-o notă mai personală, Martin Scorsese a mărturisit că, deși nu ar aborda cinematografia în același mod ca Radu Jude, respectă enorm abordarea proaspătă și captivantă a acestuia.

Nu spun că aș face așa ceva, dar este proaspăt și captivant. Cred că a fost auzit spunând „poate cinematografia nici măcar nu a început”. Are dreptate, are dreptate!” a adăugat Scorsese.

Cum a reacţionat regizorul român Radu Jude

Într-un gest de modestie și recunoștință, Radu Jude a postat pe rețelele de socializare un mesaj despre aceste declarații, menționând că a fost o „mare onoare” să fie apreciat de unul dintre cei mai mari regizori ai lumii.

De la minutul 46. Mare onoare”, a scris Jude pe Facebook, alături de interviul în care Scorsese își exprima admirația.

Citeşte şi: Filmul „Țara Moartă” de Radu Jude, în competiția Festivalului „goEast”

Cine este Martin Scorsese

De-a lungul carierei sale, Scorsese a realizat filme iconice precum „Goodfellas”, „Casino”, „Raging Bull” și „The Departed”, și a fost un pionier al unui stil narativ și vizual distinctiv, caracterizat prin folosirea inovativă a camerei de filmat, monologuri interioare și explorarea profundă a psihologiei personajelor.

Cu o carieră de aproape 60 de ani, Scorsese a obținut zece nominalizări la Premiile Oscar, cu una mai mult decât Steven Spielberg, iar în 2007 a câștigat mult râvnitul premiu pentru regia filmului „The Departed”. Este, de asemenea, cunoscut pentru contribuțiile sale semnificative la restaurarea și conservarea filmelor clasice, fiind un adevărat ambasador al cinematografiei la nivel global.

Sursa foto: Captură Video şi Instagram

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton