Marius Tuca: O iubesc atat de mult pe Daria incat mi-e teama pentru ea

.

E prima oara cand Marius Tuca isi deschide sufletul, vorbind de iubiri ratacite in gari, dragostea de mare, pasiune, si mai cu seama de familia lui…
La intalnire a venit cu Daria, fetita lui de 10 ani, care nu a mers niciodata cu trenul, dar a vizitat deunazi Gara de Nord si chiar Banea sa, locul ales pentru sedinta foto. „Sa faci poze frumoase, sa-i placa Dariei peste 20 de ani”, i-a cerut Tuca lui Ciprian, colegul nostru fotograf.

Dupa 40 de minute, timp in care am luat si o pauza de frig cu muzica buna, in masina jurnalistului, am finalizat shootingul si ne-am vazut fiecare de duminica lui.

De ce va plac asa mult garile?

Ideea de gara imi place inca de cand eram acasa, la Caracal. Pentru niste oameni din provincie, a ajunge la gara si a calatori cu trenul era o chestie destul de importanta, un fel de calatorie care poate fi comparata cu un drum undeva la marginea lumii.

Ideea de a pleca de acasa, si asta se intampla foarte rar, trebuia privita ca atare, era un mare eveniment din viata ta. In acelasi timp, intalnirile romantice aveau loc in gara… si mai erau cateva locuri la noi… De exemplu, turnul de apa, unde se duceau si se sarutau pentru prima data. Cum, la fel de bine, gara te duce cu gandul la despartire. Pentru ca, de obicei, conduci pe cineva care urmeaza sa plece undeva departe. O calatorie pana la Bucuresti era o calatorie importanta. Merita sa te deranjezi sa conduci pe cineva care pleca la Bucuresti, chiar daca trenul facea doar doua ore.

Despartiri dureroase n-ati trait?

Ba da. Sunt intamplari care pot fi parte dintr-un roman. Oamenii se intalneau in gara sa se desparta. Chiar daca niciunul dintre ei nu pleca nicaieri, era cel mai frumos loc pentru o despartire.

De cine v-ati despartit?

Ar trebui sa fac o lista cu nume care nu va zica nimic.

O prima iubita?

Nu stiu daca a fost prima, a doua sau intre primele 766. Se numea Cole, luase vara aia la Medicina. Petrecusem cateva zile impreuna si eram undeva pe o terasa foarte aproape de mare. Se intampla prin 87-88. Avusesem o discutie in contradictoriu, din nimica. M-am ridicat de la masa, am urcat in tren si am plecat acasa.

Toata vacanta am suferit ca un caine, nici n-am mai vazut-o, nici n-am cautat-o vreodata. Din cand in cand, ma intorc la ideea trenului care merge ca-ntr-un carusel, ca o cale ferata fara sfarsit. Se invarte in jurul lumii si, uneori, trece si pe aici. Ma intreb daca exista nasi, calatori, mecanic de locomotiva. Daca exista cu adevarat sau se aude doar in mintea mea, pentru ca vreau sa ajung la mare sau, ca sa folosesc o rima, e doar dorul de duca, care seamana cumva cu dorul de Tuca.

Ideea de gara revine frecvent in viata mea. A fost o perioada cand trebuia sa dorm in Gara de Nord si atunci am invatat programul dupa care se facea curatenie, ca sa nu ma trezeasca…

De ce trebuia sa dormiti in gara?

Pentru ca se inchisese caminul in perioada aceea si nu aveam unde sa dorm in alta parte.

Mult timp?

Nu, au fost cateva nopti… Gara e importanta si pentru ca de acolo plecam la munte sau la mare. Mi-aduc aminte de un tren care ne-a luat de la munte, fusesem in Fagaras, si nu stiu ce am facut pana la Costinesti. Insa m-am trezit acolo, in conditiile in care niciodata n-am putut sa dorm in tren.

Am incercat sa-mi amintesc ce am facut in aceasta calatorie si mi-a fost imposibil. E un fel de amintire care s-a sters cu totul si nu mai vrea sa revina. Ferestrele s-au deschis dintr-o data, ca si cand as fi fost intr-o casa, undeva la marginea marii, si a aparut marea. Senzatia asta, mirosul ei, pe care nu l-am gasit nicaieri in strainatate, si momentul in care am ajuns acolo, lumina, culoarea au fost ca un tipat in mine, am uitat tot ce facusem. N-am mai fost de atunci decat al marii.

Ce rol a jucat dragostea in viata dvs?

Tot ce am facut, am facut cu dragoste, cu iubire, cu pasiune. Ce n-am facut cu dragoste n-a existat. Au fost doar niste intamplari contabile, uitate imediat.
Despre dragostea lui pentu mama, pentru sotia lui cu care e impreuna de 20 de ani sau mai ales pentru fetita lui, Daria, citeste mai mult in Unica de aprile.

Foto: Ciprian Strugariu

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton