Mario Vargas Llosa a murit la vârsta de 89 de ani. Viața controversată a unuia dintre cei mai mari scriitori sud-americani

.

Mario Vargas Llosa a încetat din viață la vârsta de 89 de ani, potrivit unui anunț al copiilor săi. Scriitorul peruan a fost una dintre figurile esențiale care a declanșat un boom global în literatura latino-americană și a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru literatură în anul 2010. La fel ca romanele sale, Vargas Llosa a avut o viață zbuciumată, plină de controverse.

Maria Vargas Llosa a murit la 89 de ani

Trista veste a morții lui Mario Vargas Llosa a fost dată duminică, 13 aprilie, de către cei trei copii ai scriitorului, Alvaro, Gonzalo și Mrogana Varga Llosa. Potrivit anunțului, sciitorul peruan a încetat din viață „liniștit în Lima, înconjurat de familie”.

„Plecarea lui îi va întrista pe rudele, prietenii și cititorii săi din întreaga lume, dar sperăm că ei vor găsi mângâiere, la fel ca și noi, în faptul că s-a bucurat de o viață lungă, aventuroasă și rodnică și că lasă în urma lui o muncă care îi va supraviețui”, au afirmat copiii lui Vargas Llosa.

De-a lungul unei cariere de peste 50 de ani, Vargas Llosa a trasat puterea și corupția într-o serie de romane, inclusiv Timpul eroului, Conversația în catedrală și Sărbătoarea caprei. Trăind o viață la fel de colorată ca ficțiunea sa, Vargas Llosa a lansat și o candidatură eșuată pentru președinția peruană, a alimentat o ceartă de lungă durată cu Gabriel García Márquez și a triumfat ca laureat al Premiului Nobel în 2010.

Citește și: „Mihai Sturzu, adevărul despre cearta cu Marius Moga. Ce spune despre Dana Nălbaru: „Mă înclin în fața ei”

Citește și: Mirabela Dauer, detalii ținute secrete până acum despre căsnicia abuzivă cu Traian Popovici: „Mă trimitea la produs! El a asta a vrut!”

Scriitorul peruan s-a însurat cu mătușa sa

Născut în Arequipa în 1936, Mario Vargas Llosa a început să lucreze ca reporter la doar 15 ani. Patru ani mai târziu a fugit cu mătușa lui în vârstă de 32 de ani, Julia Urquidi, o plecare pe care tatăl său a numit-o „un act viril”.

O călătorie la Paris în 1958 a fost începutul a 16 ani în străinătate, trăind în Madrid, Barcelona și Londra, precum și în capitala Franței. Dar în timp ce lucra ca jurnalist, radiodifuzor și profesor, Vargas Llosa a început să se întoarcă în patria sa în ficțiune.

Relația lor a inspirat romanul „Mătușa Julia și scenaristul”. După divorț, s-a recăsătorit cu verișoara sa primară, Patricia, alături de care a avut trei copii. După 50 de ani de mariaj, a divorțat pentru o relație cu Isabel Preysler, mama cântărețului Enrique Iglesias, relație care s-a încheiat în 2022.

Citește și: Leonard Doroftei a devenit bunic chiar de ziua lui. „Deja mănușile sunt pregătite. Boxul merge mai departe în familie!”

Citește și: Matilda Pascal Cojocărița, dezvăluiri despre relația cu soacrele: „Mi-au spus că sunt potrivită pentru băieții lor, apoi nici nu m-au mai primit în curte”

1.000 de copii ale cărții sale au fost arse

În 1963, primul său roman, Timpul eroului, a fost publicat în Spania. Dar această poveste despre o crimă de la academia militară Leoncio Prado – unde Mario Vargas Llosa a petrecut doi ani ca adolescent – ​​și mușamalizarea ulterioară a fost considerată atât de șocantă în Peru, încât se spune că 1.000 de exemplare au fost arse pe terenul de paradă al școlii.

Vargas Llosa s-a aflat în centrul unui boom al literaturii latino-americane alături de scriitori precum Julio Cortázar, Carlos Fuentes și Gabriel Garcia Marquez. Studiul său din 1971, Garcia Márquez: Story of a Deicide, a adus literatura lumii noi în conversație cu cea veche, dar prietenia sa cu romancierul nu a durat. Când Márquez l-a salutat pe Vargas Llosa în fața unui cinematograf din Mexico City, în 1976, a primit un pumn în față ca răspuns. Vorbind la un eveniment la Madrid, la trei ani după moartea lui Márquez în 2014, Vargas Llosa a spus că este trist să audă de moartea fostului său prieten, dar a refuzat să detalieze motivele disputei.

„Ne îndreptăm către un teren periculos. A sosit momentul să punem capăt acestei conversații”, a spus el atunci, potrivit The Guardian.

Mario Vargas Llosa a fost la un pas să fie președinte

Piese de teatru, nuvele și romane, inclusiv „Conversația în catedrală”, „Mătușa Julia și scenaristul” și „Războiul de la sfârșitul lumii” i-au confirmat reputația literară. Dar pe măsură ce profilul său creștea, Mario Vargas Llosa s-a implicat din ce în ce mai mult în politică. Îndepărtându-se de marxismul tinereții sale, a găzduit o emisiune de chat la televiziunea peruană și, în 1984, a refuzat o ofertă a președintelui conservator Fernando Belaúnde Terry de a deveni prim-ministru.

În 1987, Vargas Llosa a atras o mulțime de 120.000 de persoane la un miting la Lima, care protestează împotriva planurilor de naționalizare a sistemului financiar peruvian și a lansat o campanie prezidențială. Trei ani mai târziu, după multe telefoane abuzive și amenințări cu moartea, a fost învins în turul doi de Alberto Fujimori și a părăsit țara în câteva ore.

„Nu am mințit”, a spus el pentru The Guardian în 2002.

„Am spus că avem nevoie de reforme radicale și sacrificii sociale, iar la început a funcționat. Dar apoi a venit războiul murdar, prezentând reformele mele ca pe ceva care ar distruge locuri de muncă. A fost foarte eficient, mai ales cu cei mai săraci din societate. În America Latină preferăm promisiunile realității”, a afirmat Mario Vargas Llosa despre candidatura sa.

A primit Premiul Nobel pentru Literatură în 2010

Mario Vargas Llosa a primit cetățenia spaniolă în 1993, pe măsură ce fluxul de piese de teatru, eseuri și romane a continuat.

Când Academia Suedeză a sunat în 2010, Vargas Llosa a crezut la început că este o glumă. Premiul Nobel a fost „un basm pentru o săptămână”, a spus el pentru The Guardian în 2012, dar „un coșmar pentru un an”, atenția publicului lăsându-l abia în stare să scrie: „Nu vă puteți imagina presiunea de a acorda interviuri, de a merge la târguri de carte”.

Laureatul a folosit noua sa platformă globală pentru a se pronunța împotriva manipulării în media peruană, a propagandei din Federația Rusă și a lui Donald Trump. Cu toate acestea, în mai 2022, el a spus că îl va sprijini pe fostul lider de extremă dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, în privința lui Luiz Inácio Lula da Silva la alegerile generale din Brazilia.

În ciuda profilului internațional al autorului, el a continuat să facă spațiu ficțiunii, cu patru romane apărute după premiul Nobel. În 2023, el a anunțat că cel mai nou roman Le Dedico Mi Silencio (Îți dau tăcerea mea) va fi ultimul, spunând pentru La Vanguardia: „Deși sunt un optimist, nu cred că voi trăi suficient pentru a lucra la un nou roman, mai ales că îmi ia trei sau patru ani să scriu unul. Dar nu voi înceta niciodată să lucrez și sper că voi avea puterea de a continua până la capăt”.

Vezi în Galeria FOTO de mai sus mai multe imagini cu Mario Vargas Llosa

Sursă foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton