„Port foarte greu numele lui Dorian”. Mama lui Dorian Popa vorbește despre relația cu cei doi copii și viața de părinte de artist / Exclusiv

.

Luminița Popa, mama lui Dorian Popa, ne duce în culisele vieții unui părinte de artist. Ce câștigi și ce pierzi în momentul în care familia ta ajunge în lumina reflectoarelor, prin ce încercări a trecut și cât de mult s-a schimbat viața ei după ce a renunțat la cariera din teatru și a divorțat, aflăm din interviul oferit pentru Unica.ro.

Mama lui Dorian Popa recunoaște că nu s-a obișnuit niciodată cu celebritatea generată de fiul ei. Într-un interviu exclusiv pentru UNICA.ro, Luminița Popa rememorează momentele petrecute la America Express, emisiune în care și-a însoțit fiul și dezvăluie că poartă cu greutate „numele lui Dorian”.

Luminița Popa, mama lui Dorian Popa, face dezvăluiri despre relația cu cei doi copii și viața unui părinte de artist

Aflăm că și-a iertat fostul soț pentru răul făcut familiei și ne spune de ce a decis să nu-și mai refacă viața sentimentală. În plan profesional, mama lui Dorian Popa a făcut parte din trupa Teatrului Liric, timp de 15 ani, apoi a intrat în învățământ ca profesoară de canto clasic la Colegiul Național de Arte Regina Maria din Constanța. Mărturisește că a vrut să-l vadă pe Dorian cântăreț de operă, dar destinul a avut alte planuri cu el. La fel și cu Ciprian, fiul mai mare, care în prezent profesează în Germania, ca medic. Aflăm de la Luminița Popa care a fost cel mai greu moment din viața ei, cum a reușit să-l depășească și de ce nu poate spune că am fost o femeie sau o soție fericită, dar este o mamă împlinită în interviul de mai jos.

Luminița Popa: „Atât de tare am cedat încât am fost la un pas de suicid”

Ai participat, alături de Dorian, la America Express. Ați rezistat eroic. Ce ți-a plăcut cel mai mult și ce nu în acest concurs?

A fost un coșmar. La momentul acela eu eram cea mai în vârstă, veneam din mediul profesoral și m-am trezit că trebuia să fac lucruri cu care n-aș fi fost niciodată de acord. Coșmarul de a mă trezi la 6 jumătate și camera să fie pe mine din acel moment până la 10 seara. Am mers 8 kilometri cu bicicleta după ce nu mai mersesem așa de 20 de ani. Alt coșmar era statul în drum, așteptând să te ia o mașină.

În anul cu America Express mă pensionasem. Eram cu plata la oră și mă mutasem în București

Ce mi-a plăcut este că am fost cu Dorian care își dorea foarte mult. Eu sunt conștientă că l-am tras în jos, pentru că era prea potopită de greutatea concursului. În rest, cred că toată lumea este de acord că noi am fost adevărații eroi, cei care am plecat în prima ediție. În anul cu America Express mă pensionasem. Eram cu plata la oră și mă mutasem în București. Mă sună într-o seară Dorian, plin de elan, și-mi spune de concurs. I-am zis: „Eu abia m-am pensionat și vrei să mă duc la liceu și să cer o lună de concediu? Sună-l pe frati-tu!”. Având în vedere că noi am trecut prin atâtea cataclisme și nu am putut să le dau nimic pe lumea asta, am zis că trebuie să-mi ajut copilul cum pot.

Care a fost cel mai greu moment din competiție?

Pentru mine cel mai greu a fost mersul cu bicicletă, de fapt pe semicursieră. Nu mersesem în viața mea pe așa ceva. Dorian, fiind un tip atât de corect, nu mi-am pus problema că aș putea spune stop. El mergea în față și mă striga mereu.

De câte ori pe zi îți doreai să renunți?

Nu mi-am dorit să renunț decât cu vreo 2, 3 zile înainte să fim eliminați din competiție. Voiam să fac tot ce pot pentru Dorian, pentru că, să fie clar, eu eram acolo pentru el. Dar după primele două săptămâni a început să nu-mi placă, pentru că nu avea nicio legătură cu mine ce se întâmpla acolo.

Luminița Popa: „Port foarte greu numele lui Dorian”

Pe scurt, cum este să fii mama lui Dorian Popa?

Eu port foarte greu numele lui Dorian, pentru că el este celebru iar eu consider că sunt doar o mamă normală. Nu pot să spun că nu-mi face plăcere că, peste tot unde mă duc, lumea mă recunoaște. Plus că majoritatea puștilor vor să se pozeze cu mine. Dar, pentru un om care nu a trăit o viață sclipitoare, e greu.

Ți-ai crescut singură amândoi băieții, pe Ciprian și Dorian, din 2006. Care a fost cea mai grea parte?

Niciodată nu m-am speriat că sunt o mamă cu doi băieți, am fost una democrată. Când au intrat la liceu le-am spus să nu primesc ‘felicitări’ acasă pentru absențe sau note scăzute la purtare și să treacă clasa cu note decente. Aș mânia însă pe Dumnezeu să spun că i-am crescut singură. Deși tatăl lor era într-o lume a lui, îi aveam pe socrii care mă susțineau material și îl adorau pe Ciprian, pentru că era copia fidelă a tăticului.

Luminița Popa alături de familie. Sursă foto: Arhivă personală
Luminița Popa, alături de familie. Sursă foto: Arhivă personală

Luminița Popa: „Nici mie nu-mi vine să cred că au trecut 12 ani de când tatăl lor nu mai e”

Ai reușit, până la urmă, să-ți ierți soțul care a încercat să-și despartă băieții?

I-am iertat atât de multe soțului meu încât chestia cu despărțirea băieților i-am iertat-o din primul moment. Asta e, n-aveam cum să-l schimb. Eu iert, dar nu uit. După câteva luni de la încercarea lui și-a dat seama ce a făcut și mi-a cerut telefoanele lor. I-am zis că băieții sunt maturi, să decidă ei dacă vor să vorbească cu el sau nu.

Ciprian a spus categoric  „nu”, iar Dorian m-a întrebat: „mamișor, ar fi în avantajul tău să vorbesc cu el?”. I-am spus că nu. Uneori nici mie nu-mi vine să cred că au trecut 12 ani de când tatăl lor nu mai e. I-am spus lui Dorian, la un moment dat, că nu e creștinește să vorbești de rău un om care a murit.

Sincer, cine făcea cele mai mari trăsnăi, Ciprian sau Dorian?

Amândoi făceau, în egală măsură. Toate prostiile pe care le făceau se spărgeau în capul meu. Eu m-am căsătorit cu trei oameni, cu soțul meu și cu părinții lui. Văzând că eram mai democrată cu copiii, că-i lăsam să facă multe chestii cu care ei nu erau de acord, dacă făceau o prostie eu eram de vină.

Ciprian, în clasa a VIII-a, a plecat într-o duminică să joace baschet și nu s-a mai întors până la 5 după amiaza. Nu existau telefoane mobile, îți imaginezi ce am pățit între timp, că nu mai venea copilul. Dorian avea vreo 4 ani, își punea ochelarii de soare, se suia pe tricicletă și se oprea direct în bordură cu capul de asfalt.

Ciprian este medic, trăiește în Germania. De câte ori pe an reușiți să vă vedeți?

Anul acesta nu am reușit să ne vedem, dar în 2022 am făcut naveta București-Frankfurt. O lună da, una nu. Nora mea era însărcinată și mă duceam să-i ajut.

Ciprian alături de familia din Germania. Sursă foto: Arhivă personală
Ciprian, alături de familia din Germania. Sursă foto: Arhivă personală

Mama lui Dorian Popa a plecat din teatru după 15 ani: „Îmi era jenă să mai fac pe tinerica pe scenă”

15 ani ai făcut parte din trupa Teatrului Liric din Constanța până într-o zi când a trebuit s-o iei de la zero. Cât de greu a fost?

Of, doamne! Acum pot să consider că am fost ca o pasăre Phoenix. Am plecat din teatru, o poveste lungă și urâtă, cu stindardul dreptății în frunte, alături de câțiva colegi. Aș fi putut să nu plec, dar mi-am dat seama că, în asemenea condiții, nu mai puteam rămâne. La vremea aceea puteam să spun gata, nu mai vreau să muncesc, dar nu-mi doream treaba asta. Am zis să mă duc în învățământ.

Aveam deja 40 de ani și nu mai puteam să fac roluri de subretă de operetă. Îmi era jenă să mai fac pe tinerică pe scenă. Am dat peste o secretara drăguță care mi-a spus că nu trebuie să o iau de la zero. Norocul meu a fost că mi s-a echivalat vechimea din teatru și nu a fost handicapul așa de mare.

„Și pe vremea comuniștilor cultura și învățământul erau cele mai prost plătite domenii”

Cum era pe vremea comuniștilor?

Și pe vremea comuniștilor cultura și învățământul erau cele mai prost plătite domenii. Când l-am cunoscut pe soțul meu el era farmacist și câștiga 2500 de lei, iar eu mare stea la Teatrul Liric și aveam1500 de lei. Dar erau anii nebuni de tinerețe și eram foarte fericită că, după ce am termintat Conservatorul, am ajuns la Teatrul Liric din Constanța, prin transfer de la Craiova.

Luminița Popa a lucrat 15 ani la Teatrul liric din Constanța. Sursă foto: Arhivă personală
Luminița Popa a lucrat 15 ani la Teatrul Liric din Constanța. Sursă foto: Arhivă personală

Luminița Popa: „Nu pot să spun că am fost o femeie sau o soție fericită, dar sunt o mamă fericită”

Îți mai aduci aminte prima oră ca profesoară de canto?

Știam ce trebuie să fac că doar și eu fusesem elevă. Am rămas 25 de ani în învățământ. Ce înseamnă destinul… la 1 septembrie 1980 am intrat la teatru și la 1 septembrie 2020 am încheiat totul cu Constanța, m-am rupt definitiv, după 40 de ani. Acum, dacă mă gândesc, trebuia să ajung la Constanța ca să apară băieții mei. Nu pot să spun că am fost o femeie sau o soție fericită, dar sunt o mamă fericită și asta mi-am dorit. Am început prin a gândi că pot fi de toate dar nu mi-a ieșit decât rolul de mamă.

„Mi-am dorit să-l fac pe Dorian cântăreț de operă”

Chiar dacă l-ai îndreptat pe Dorian spre artă, el a ales, prima dată, matematica și engleză. Când și-a dat seama, de fapt, care-i adevărata lui vocație?

Tot liceul mi-am dorit să-l fac pe Dorian cântăreț de operă. Era înalt, frumos, este foarte important ca un solist să aibă și statura potrivită. Îmi spunea, ușor jenat, că el pe mine mă admiră, dar că lui nu-i place. I-am dus pe amândoi cu mine la liceu și le-am zis să facă muzică. După 4 ani, când a terminat Dorian cu pianul, mare bucurie a fost când a aranjat cu tatăl lui de și-a luat calculator din banii de pian (râde).

Abia după ce a câștigat castingul la Pariu cu viața, unde exista și formația Lalaband, a intrat în lumea asta. Când l-am auzit cum cânta nu mi-a venit să cred. Ca să aflu din interviruile lui că, în liceu, cânta în pauze piese de muzică ușoară. Calitățile de artist avea de unde să le moștenească. Orice părinte ar trebui să-și dea copilul să facă muzică, modelează frumos sufletul.

Ce meserie are fratele lui Dorian Popa: „A decis că nu-i place să se confrunte zilnic cu moartea”

Până la urmă doar Dorian a luat calea artistică.

Da. Ciprian, de exemplu, în anul 3 de facultate citea perfect EKG-urile și profesoara l-a întrebat dacă nu cumva a studiat la pian. El a plecat în Germania cu gândul de a deveni cardiolog. După cei 5 ani în care a lucrat în două spitale ce si-a dat examenul de medic specialist și a decis că nu-i place să se confrunte zilnic cu moartea. A luat decizia de a pleca în medicina muncii. Eu nu am crezut, în veci, că vreunul din copiii mei va îmbrățișa o carieră artistică. Pe Dorian îl vedeam intrat la Politehincă și devenit IT-is, dar el a dat la ASE.

La un moment dat ar fi trebuit să lucreze într-o agenție imobiliară care făcea afaceri cu America. În 2010 am avut o perioadă groaznică în familie, făceam naveta cu Dorian între două spitale și așa am cunoscut o domnișoară căreia i se stricase mașina. Dorian i-a făcut rost de o platformă și au rămas prieteni. Ar fi vrut să-l angajeze pentru că era spontan și știa două limbi străine.

Dorian și Ciprian în copilărie. Sursă foto: Arhivă personală
Dorian și Ciprian, în copilărie. Sursă foto: Arhivă personală

De ce nu și-a refăcut viața mama lui Dorian Popa: „Am încercat la un moment dat o relație, dar nu a mers”

Nu ți-ai mai refăcut niciodată viața, după despărțirea de tatăl băieților.

Am încercat la un moment dat o relație, dar nu a mers. În cea mai mare parte din căsnicie am fost obligată să trag eu mai mult. Nu am mai putut accepta să vină unul să-mi spună să fac ceva, că așa e corect. Nu am mai putut să fiu cu cineva, asta mi-a fost destinul. Din tot ce am făcut pe lumea asta singura chestie care mi-a ieșit perfect sunt cei doi băieți superbi ai mei. Acum sunt la vârsta la care am tabieturi și nu știu dacă aș mai putea avea o relație. Vine un moment când mi-e bine așa cum sunt.

„Atât de tare am cedat încât am fost la un pas de suicid”

Care a fost cel mai greu moment din viața ta?

Am avut foarte multe momente grele. De fiecare dată, în primă fază, m-am blocat apoi am plecat înainte, așa am fost obișnuită de mama mea. O singură dată am clacat, atunci când a plecat Ciprian în Germania, Dorian la București și eu a trebuit să vând apartamentul în care locuiam cu socrul meu. Atunci atât de tare am cedat încât am fost la un pas de suicid. Dorian a intuit ce se întâmplă și a venit peste mine, mi-a spus că sunt o femeie puternică și nu se poate să văd doar partea goală a paharului.

După ce Dorian a intrat în lumea showbizului eu începusem să-i întreb, pe amândoi, când fac copii că eu îmbătrânesc. Le-am zis într-o seară că, de vor avea fete, să mă lase să le fac cântărețe, dar să se apuce odată ca să am timp să fac asta (râde). Nici eu nu i-am făcut pe băieți foarte devreme, aveam 30 și 32 de ani.

Ce nu știe lumea despre tine?

Am fost pasionată de croitorie, iar acum îmi place să fac prăjituri. Toată viața mi-a plăcut să gătesc. Având o familie cu trei bărbați trebuia să fac asta mereu. Mie mi-a plăcut să fiu gospodină, am vrut să fiu de toate într-o femeie.

Ai făcut compromisuri în viață? Care a fost cel mai greu?

Nu știu dacă am făcut compromisuri, dar am înghițit situații neplăcute ca să pot merge înainte. Am fost obligată, mai degrabă, să accept situații neplăcute, dar nu le-aș spune compromisuri.

Ai vreun vis încă neîmplinit?

Am mai multe visuri neîmplinite pentru că am 68 de ani. Mi-am dorit, de exemplu, să am o fetiță și să stau toată viața mea pe scenă. Dar cel mai mare vis al meu s-a împlinit, cei doi băieți ai mei.

Foto: Instagram, arhivă personală

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton