Cântăreața Lora a reușit să se impună pe piața muzicală și să pună pe picioare un business profitabil cu produse cosmetice, dar drumul spre succes nu i-a fost pavat cu bune intenții. În exclusivitate pentru UNICA.ro, artista vorbește, cu sinceritate, despre sacrificiile făcute pentru carieră, despre piedicile întâmpinate, pierderile suferite, dar și iubirea care i-a fost colac de salvare nu de puține ori.
Lora (41 de ani) își amintește cum a fost începutul pentru ea, alături de trupa Wassabi, dar și cum a fost nevoită să distrugă tot ce era idealist în ea pentru a supraviețui într-o industrie muzicală dură, care a făcut-o să simtă ce înseamnă anxietatea și atacurile de panică. Lora a crescut fără tată, de la vârsta de 4 ani, și rememorează cel mai cumplit moment din viața ei, pierderea mamei, în 2020.
Lora: „Valoarea unui om nu stă în câți bani are, ci în cum i-a făcut”
Artista consideră că valoarea unui om nu stă în sumele de bani pe care le deține, ci în modul în care a ajuns să obțină câștigurile. Aflăm de la ea și care este cea mai importantă calitate a lui Ionuț Ghenu, iubitul ei, dar și cine cedează primul atunci când în cuplu apar divergențele.
Îți mai aminteșți prima cântare cu trupa Wassabi? Emoțiile, vreo întâmplare?
Prima cântare nu mi-o mai amintesc, din păcate. Probabil pentru că noi cântam atât de mult și acasă și în studio încât scena a venit ca fiind ceva firesc. Îmi amintesc, în schimb, primul nostru videoclip pentru piesa „Have some fun with 21”, piesă în engleză, care a fost imnul Radio 21. Țin minte că toți băieții de la radio vorbeau cu noi în engleză la filmări, până când, la un moment dat am întrebat: ‘auziți, dar de ce vorbim în engleză? Moment în care au avut un șoc pentru că erau convinși că suntem o trupă internațională.
„Am avut mereu în suflet un entuziasm nebun”
Ai avut curaj să pornești singură la drum. Nu ți-a fost teamă de un posibil eșec?
Am avut mereu în suflet un entuziasm nebun combinat și cu teamă, dar și cu multă credință. Am simțit o forță care mă protejează și care îmi ghidează pașii. Iar de câte ori am făcut contra a ceea ce am simțit, a fost o greșeală care s-a transformat în lecție bine învățată.
„Banii reprezintă traducerea în material a unei părți din talentul meu și mintea mea”
Ce înseamnă banii pentru tine, acum, când ești un nume în industria muzicală?
Banii reprezintă traducerea în material a unei părți din talentul meu și mintea mea. Reinvestesc constant în mine ca artist și antreprenor, pot avea grijă de cei dragi în caz că au nevoie și îmi pot îndeplini dorințele. Sunt o femeie împlinită nu pentru că am bani, ci pentru cum i-am câștigat. Și pentru că am avut acces la tot felul de oameni prin prisma activităților mele profesionale, am înțeles că valoarea unui om nu stă în câți bani are, ci în cum i-a făcut.
Citește și: Lora a spus care este secretul relației de 9 ani cu Ionuț Ghenu. Cum s-au cunoscut: „Nu ne-am prea înțeles”
Citește și: Dan Badea, declarație rară despre căsnicia cu Lora, la 9 ani de la divorț. „A fost important umorul”
„Când eram mai mică aveam fantezii de super erou”
Dacă nu ar fi fost muzică, ce altceva ți-ar fi plăcut să faci?
Când eram mai mică aveam fantezii de super erou. Mă vedeam cum coboram noaptea pe sfori groase de pe geamul camerei mele de la etajul 2, într-o salopetă mulată și neagră, și salvam lumea. Visele mele semănau cu ceea ce acum se numește parkour. Fix așa visam eu că ajung în anumite locuri, sau în zbor. Mereu am fost o visătoare, idealistă, luptătoare, dar și nebună sau falsă în ochii unora care nu înțelegeau felul meu de a fi.
Cel mai mare sacrificiu făcut de Lora: „Trebuia să strâng bani, să-mi ajut mama care s-a luptat cu cancerul”
Există și un preț al succesului pe care ai fost nevoită să-l plătești?
Am plătit în timp departe de cei dragi. Am ratat aniversări, nunți, botezuri pentru că am alergat în toate direcțiile unde eram solicitată. Trebuia să îmi fac și să-mi consolidez un nume, să strâng bani și să-mi pot ajuta mama care, de când m-am lansat, s-a luptat cu cancerul.
„Am fost obligată să-mi distrug aproape tot ce era idealist în mine”
Spuneai, la un moment dat, că anxietatea ți-a dat de furcă. De unde toate stările astea?
Prima dată când am simțit anxietatea a fost când am văzut ce înseamnă „industria muzicală” din România. Am fost prea idealistă pentru lumea în care urma să intru. Șansa mea a fost că niște producători de emisiuni tv și radio au avut încredere și au pariat pe prezența mea în anumite emisiuni. Acolo publicul a avut ocazia să mă vadă și să mă audă. Apoi, încurajată de atât de multă apreciere, am avut energie și curaj să scriu piese să urc pe scenă să evoluez. N-am știut că toate astea mă făceau și vulnerabilă și că mai erau și oameni care stăteau la pânda pentru un motiv de reacții negative la adresa mea. Dar și destule persoane care s-au perindat pe lângă mine, odată ce le-am exclus, mi-au devenit dușmani.
Când am văzut cât de repede își doresc oamenii să creadă ce e mai rău despre mine și cât de ușor pot fi manipulați, au început cu adevărat problemele mele cu anxietatea și atacurile de panică. Lumea pe care o știam și căreia m-am dedicat a murit în acel moment.
Am fost obligată să îmi distrug aproape tot ce era idealist în mine. Eu știu că există oameni care mă iubesc, mă apreciază și au luptat mai mult că mine uneori, pentru renumele meu. La Dumnezeu și la acești oameni mă conectez când simt că nu mai pot. Și da, sunt mulți. Mult mai mulți decât ceilalți.
Citește și: Cum s-au cunoscut Alina Ceușan de la Love Island și soțul ei: „A fost dragoste la prima vedere” / Exclusiv
Lora, despre iubitul ei: „Avem aceeași capacitate de a distinge binele de rău”
Care este cea mai mare calitate a lui Ionuț?
Sufletul bun. Eu cred despre Ionuț că are un suflet foarte bun și cred că asta este motivul pentru care noi suntem împreună de atâția ani. Conexiunea noastră s-a bazat pe cum am comunicat la nivel energetic și spiritual. Avem aceeași capacitate de percepție pentru a distinge binele de rău, adevărul de minciună, valoarea de impostură. Și am observat, de când eram doar colegi, că ne puteam baza unul pe celălalt în situații tensionate, dificile, care puteau escalada în conflicte greu de reparat.
„Dacă se enervează și știu că are o zi proastă, las de la mine”
În orice cuplu mai există certuri. Voi cum le gestionați, cine cedează primul, cine e mai vocal?
În cuplul nostru fiecare este conștient de prezentul lui, dar și a celui de lângă el. De exemplu, dacă eu știu că am avut o zi foarte bună și sunt fericită și jucăușă nu înseamnă că nu sunt atentă, conștientă că poate el a avut o zi mai proastă și nu i-a ieșit un contract sau l-a supărat cineva. Eu sunt în acord și cu mine, dar sunt acordată și la el și îl înțeleg dacă nu are chef de râsete și distracție.
Dacă se enervează și știu că are o zi proastă, las de la mine. Dar și invers e valabil. În schimb, dacă amândoi am avut o zi grea și stresantă, suntem nemâncați și nedormiți și ne certăm, lasă de la el ori cine are mai puține argumente, ori cine vrea liniște mai repede. Fiind tot timpul împreună este evident că descărcăm unul pe altul.
Ce-ți plăcea să faci când erai copil?
Să desenez cu cretă pe asfalt, să cânt și să mă joc prin pădurea din spatele casei bunicilor. Să merg în vacanțele de vară la Vaslui cu frățiorul meu, să visez cu ochii deschiși că o să fiu cântăreața blondă cu părul lung. Să ascult povești și muzică la pick-up și să-mi creez scenografii și coregrafii, și tot ce ține de creație și visuri.
Cum erai la liceu, cea mai rebelă sau timidă?
Am început timidă și am terminat rebelă. Ajunsesem un fel de justițiar, fapt care m-a costat nota 7 la purtare.
„Tata a murit când aveam 4 ani”
Când aveai nevoie de sfaturi la cine te duceai, la mama sau la tata?
Tata a murit când aveam 4 ani, mama a muncit mult să crească singură 2 copii și eu am fost mai mult autodidact, pentru că nu am vrut că mama să își facă griji sau să o deranjez. Mi-a plăcut să-mi educ și să-mi folosesc intuiția, credința și simțul dreptății. Când era ceva cu adevărat greu, unde nici prietenii mei nu aveau experiență, mama avea cele mai înțelepte sfaturi.
Lora: „Încă nu pot accepta că mama mea nu mai e”
Care a fost cel mai greu moment din viața ta? Ce s-a întâmplat și cum ai reușit să mergi mai departe?
Cele două săptămâni înainte să moară mama și moartea ei au fost cele mai negre zile din viața mea. Am momente când realizez că încă nu pot accepta că mama mea nu mai e. Am momente când pur și simplu nu înțeleg cum atâția monștri sunt în viață și mama mea, atât de bună, cu care nu am apucat să merg în vacanță și să fac atâtea lucruri, nu mai e.
„Calitățile și defectele sunt ca piesele pe tabla de șah”
Care este cea mai importantă calitate a ta și cel mai mare defect?
Calitățile pot deveni defecte în anumite conjuncturi și invers. De aia avem din toate și lecția e să învățăm să le folosim. Degeaba am voce frumoasă dacă o folosesc să spun ceva rău. Sau poate orgoliul și mândria m-au salvat în anumite situații când, dacă nu se activau, puteam să fiu impresionată de vreun june care-mi jură cu Soarele și Luna. Calitățile și defectele sunt că piesele pe tabla de șah. Trebuie să le înțelegi și să le folosești când și cum trebuie. Altfel toate pot fi defecte.
Ce nu știe lumea despre tine?
Îmi place să pescuiesc, să croșetez, să joc șah, să învăț lucruri noi care îmi provoacă imaginația, inteligența, îndemânarea și creativitatea.
Lora: „Nu mi-aș vinde niciodată crezurile”
Ce nu ai face niciodată în viața ta?
Nu aș face rău voit, nu aș încerca să distrug oameni ca să mă simt eu puternică și nu mi-aș vinde niciodată crezurile.
„Am dezamăgit-o mult pe mama când am vrut să fac muzică”
Când ai dezamăgit cel mai tare și de ce?
Am dezamăgit-o mult pe mama când am vrut să fac muzică și, chiar dacă „mi-a ieșit”, pot înțelege de ce a durut-o atât de tare. Am ales un domeniu instabil pentru atât de mulți artiști. Eu am refuzat să fiu „fast food” pentru industria asta. Am fost susținută de oameni de calitate, cu coloană vertebrală și a contat enorm. Mi-am creat drumul meu și m-am detașat de cei care se comportă de parcă nu însemn nimic și care au impresia că dacă ei nu mă atestă, eu voi înceta să exist.
Ai făcut compromisuri în viață? Dacă da, care a fost cel mai greu?
Dacă a face compromis este echivalent cu a lăsa de la mine să ne întâlnim la mijloc, da. Și mi se pare sănătos să fii așa. Dar dacă a lasă de la mine înseamnă să renunț la demnitatea mea pentru puțină lumina de reflector, nu. În momentul în care am ales să fac ceva, am cântărit în demnitate și în cât ar conta aportul meu în reușita acelui lucru/proiect.
„Îmi doresc să lansez al treilea album și să cumpăr teren pentru casă”
Ce pregătești în perioada următoare?
Piese de lansat, clipuri de filmat, filme de jucat. Îmi doresc să lansez al 3-lea album, să cumpăr teren pentru casă, să cunosc doar oameni faini care să aducă plus valoare vieții mele. Vreau să consolidez relațiile cu oamenii faini pe care deja i-am cunoscut. Îmi doresc să fim sănătoși și să avem doar energie bună pentru tot ce ne dorim să facem.
Foto: Lora
Ultima modificare februarie 9, 2024 7:47 pm