Lavinia Goste (39 ani) și Marius Zorilă (41 ani) formează unul dintre cele mai longevive cupluri din industria muzicală din România. Cei doi sunt împreună atât pe scenă, cât și în viața de zi cu zi, fiind căsătoriți de peste 15 ani. Îndrăgita interpretă de muzică populară și celebrul dirijor au povestit pentru Unica.ro cum reușesc să se împartă între carieră și familie, având și două fetițe gemene, care vor termina anul acesta clasa a IV-a.
Cuprins
Cuprins
Lavinia Goste își va sărbători ziua de naștere pe scenă
Într-un interviu acordat exclusiv Unica.ro, Lavinia Goste și Marius Zorilă au vorbit despre cel mai mare eveniment de muzică populară din acest an, „Autentic Românesc”, ce va avea loc la Baia Mare. Tot atunci, Lavinia își va sărbători și ziua de naștere. Cei doi au povestit despre provocările pe care le întâlnesc ca familie de artiști și părinți de fete gemene, dar și despre viitorul muzicii populare. Aceștia au deschis o școală de muzică populară unde mai mulți tineri și copii învață despre muzica, tradițiile și portul românesc.
Vă pregătiți de unul dintre cele mai mari evenimente din acest an, „Autentic Românesc” de la Baia Mare, moment în care Lavinia își va sărbători și ziua de naștere. Ce reprezintă pentru voi acest spectacol și cum reușiți să faceți față emoțiilor și drumurilor între casă și Baia Mare?
Lavinia: Oh, Doamne! Chiar acum realizăm că a mai rămas mai puţin de o lună de zile până la proiectul nostru special – spectacolul Autentic Românesc – Din inimi de români, care va lua startul ȋn Baia Mare, pe 21 iunie, la Sala Sporturilor și va continua ulterior ȋn mai multe orașe și nu numai. Au fost niște zile ȋncărcate emoţional în familia noastră, căci micuţele noastre au susţinut cu brio primul examen din vieţile lor – Evaluarea Naţională de clasa a IV – intervine Marius râzând: și ne-am dat seama că la gemeni există și un beneficiu, treci o dată prin emoţiile fiecărei etape. Revine Lavinia: iar acum, că ne-am liniștit cu asta, am intrat ȋn priză cu tot ce ȋnseamnă pregătirea spectacolului. Pentru că amândoi suntem perfecţioniști, vom face drumuri săptămânal către Baia Mare, pentru a ne asigura că totul decurge exact așa cum ne dorim noi, adică perfect.
Marius: Așa este! Am vrut ca anul acesta aniversarea soţiei mele să ne prindă pe scenă, alături de prieteni de suflet si colegi de breaslă (vom aduce alături de Orchestra Naţională Valahia artiști de renume precum Aurel Tămaș, Veta Biriș, Niculina Stoican, Vasile Coca, Florentina și Petre Giurgi, Diana Cîrlig și Ionuț Bledea, Laura Olteanu și Ionela Toma). Pe scenă ne simţim amândoi cel mai bine și nu face decât să ne bucure faptul că putem să venim acasă, ȋn orașul nostru de suflet, cu un asemenea eveniment important.
Cum reușiți să păstrați autenticitatea tradițiilor muzicii populare în interpretările voastre?
Lavinia: De când ne știm, amândoi am fost pasionaţi de tot ce ȋnseamnă tradiţie românească. Eu culeg folclor și muzică străveche românească, pe care o duc mai departe prin piesele noastre, ȋncă de la 10 ani și, cu ajutorul lui Dumnezeu, nu mă voi opri niciodată. Am compus peste 30 de cântece și suntem mândri să ne auzim piesele cântate și de alţi colegi. Suntem autentici, asta e mândria noastră cea mare, şi așa am fost dintotdeauna. Eu mă bucur să descopăr la fiecare interacțiune cu publicul meu că oamenii asta apreciază şi asta simt legat de mine, că sunt un artist complex, care a reuşit să pună în valoare zona etnofolclorică, muzica şi portul popular. Adesea mi se întâmplă ca tinerele artiste să îmi dezvăluie că își iau inspiraţia de la mine, de la portul meu, iar asta nu face decât să îmi umple inima de mândrie şi bucurie deopotrivă.
Marius: Așa este, suntem susţinători ai filonului autentic românesc dintotdeauna, iar asta se vede și ȋn proiectul nostru de suflet sau al treilea copil al familiei, cum ne place să ȋi spunem – Şcoala de Folclor Zorilă. Suntem mândri să păstrăm tradițiile autentice din locurile noastre de suflet, cele natale, și în acest spirit ne-am crescut şi fetele.
Cum se împart cei doi artiști între familie și carieră
Aveți o școală de muzică populară. În ce direcție vi se pare că se îndreaptă acest stil de muzică? Mai sunt tineri care vor să transmită mai departe tradițiile și cântul popular?
Marius: Oo, nici nu știţi cât de bucuroși suntem să avem alături de noi la școala de folclor o mulţime de copii extrem de talentaţi. Am pornit acest proiect unic din dorinţa de a le oferi părinţilor un cadru profesionist, ȋn care cei mici să aibă ocazia să ȋnveţe chiar de la artişti tainele folclorului şi nu numai. Profesorii noştri, alături de noi, căci atât eu, cât şi soţia mea, avem cursuri la şcoală, îi sprijinim şi îi încurajăm pe copiii care vin la noi să se formeze şi să se dezvolte armonios. Împreună creionăm următoarea generaţie de artişti.
Lavinia: încercăm să abordăm totul cât mai modern şi interactiv, ca să aducem folclorul cât mai aproape de ei. Avem cursanţi şi de 3-4 ani, drăgălaşi de-a dreptul şi, vă spun cu toată încrederea, că „furăm” din energia lor frumoasă zi de zi. La noi, copiii pot studia pian, vioară, acordeon, saxofon, clarinet, iar de curând am adăugat cursuri noi de fluier, ţambal şi nai. Şi pentru că ştim cât de importantă e prezenţa scenică, nu ne-am oprit aici, avem cursuri de public speaking şi actorie.
Lucrați împreună și sunteți împreună și acasă. Cum reușiți să mențineți un echilibru între viața personală și cea profesională?
Lavinia: Cumva, ni s-a tot spus că nu e bine să fim peste tot împreună, că nu va dura mult relaţia noastră, însă ne bucurăm să îi putem contrazice pe „binevoitori”. Nouă aşa ne place să trăim şi sperăm ca peste vreo 50 de ani să fim tot împreună, punând ţara la cale şi savurând o cafea pe prispă, într-o zonă cât mai liniştită din Maramureşul nostru iubit.
Marius: Trebuie să le spunem oamenilor că nu e nici simplu. Chiar deloc. Noi suntem cei mai aprigi critici ai noştri şi, vă daţi seama, că oricât am fi de conştienţi că ni le spunem cu cele mai bune intenții, ne mai şi aprindem. Ne ciondănim şi de mici lucruri, că aia e, suntem amândoi firi perfecţioniste, dar avem o regulă, nu ne punem niciodată la somn supăraţi.
Marius Zorilă și Lavinia Goste, despre provocările vieții de cuplu
Care este cea mai mare provocare cu care v-ați confruntat în toți acești ani de relație?
Lavinia: Au fost provocări de tot felul. Viaţa cu gemeni nu e deloc uşoară. Încă de când ne-a dat vestea doctorul, am avut un şoc. M-am speriat foarte tare, am crezut că nu ne vom descurca, dar iată că timpul trece şi suntem cum nu se poate mai mândri de fetiţele noastre.
Marius: Acum eu ce să mai zic? Gândiţi-vă doar la mine, singur, să echilibrez balanţa cu 3 fete în casă! Să vrei să pleci de acasă cu 3 fete… să zic 3 bagaje? N-are rost… (râde) ştim cu toţii că nu e aşa. Iar acum am zis să ne complicăm şi mai tare şi am adoptat şi un căţel, spre marea bucurie a fetelor, căruia i-am pus numele inspirat din piesa noastră de suflet – Inimioară ( Inimioară cu dor mult!).
V-ați gândit vreodată să vă separați carierele, să cântați solo sau cu alți intepreți?
Lavinia şi Marius: Aici vom răspunde la unison: Nu! Sigur că sunt momente, duete, cu alţi artişti, chiar la concertul nostru din Baia Mare voi cânta alături de mulţi colegi pe scena Sălii Sporturilor, dar Marius şi Orchestra Valahia ne vor acompania.
Cât de diferite sunt fetele celor doi artiști
Aveți două fete minunate. V-au moștenit talentul? Își doresc și ele o carieră în această industrie sau au alte aptitudini și preferințe?
Lavinia: E devreme să ne dăm seama dacă vor să urmeze o carieră în domeniul acesta, însă cu siguranţă le vom susţine în tot ceea ce vor face. Ne dorim să le placă folclorul, le-am crescut în acest spirit, ştiu toate tradiţiile de la noi din zonă, însă cu siguranţă nu le vom obliga niciodată să facă ceva doar pentru că ne place nouă.
Marius: Aşa este. Chiar dacă sunt gemene identice, am ajuns în punctul în care preferă lucruri foarte diferite. Se conturează uşor-uşor comportamentele şi cred că şi ele îşi doresc să se diferenţieze. Vă dau doar un exemplu simplu, de la şcoală, dacă una preferă matematica, cealaltă e fan limba română. Nu ne deranjează, din contră, ni se pare foarte de ajutor pe mai departe şi ne gândim că tocmai aşa se vor ajuta şi mai mult una pe alta şi se vor susţine necondiţionat.
Ce sfaturi aveți pentru tinerii interpreți de muzică populară care sunt la început de drum?
Lavinia: Vedem foarte mulţi copii talentaţi, pasionaţi de folclor, zi de zi, iar asta nu face decât să ne umple inimile de bucurie. Le spunem să muncească, pentru că nu e un domeniu deloc facil, muzica e foarte frumoasă, dar presupune foarte multă muncă.
Marius: Aşa cum spunea şi soţia mea, folclorul presupune foarte multă muncă, studiu şi, înainte de toate, talent. Încercăm la şcoala noastră să le arătăm tinerilor care ne calcă pragul cât mai mult, să nu se aştepte doar la partea glamour, doar la aplauzele de pe scenă, la strălucirea unui artist, pentru că în spatele fiecărei apariţii sunt zeci, sute şi chiar mii de ore de studiu. Apoi vin experienţele de tot felul, sacrificiile, lipsa prezenţei de lângă familie în momente importante. Nu e deloc uşor, dar e deopotrivă frumos. Ne dorim ca tot mai mulţi copii să ne calce pe urmă şi le mulţumim părinţilor că îi încurajează în acest sens, investesc în copiii lor şi, deşi am muncit enorm ca să ajung la un moment dat cel mai tânăr dirijor român al momentului, postura din care sper eu că am oferit speranțe și inspirație altor tineri cu vise, aş fi mai mult decât bucuros să aflu că cineva mi-a detronat acest titlu.
Vezi în Galeria FOTO de mai sus mai multe imagini cu Lavinia Goște și Marius Zorilă
Sursă foto: PR
Ultima modificare mai 24, 2024 4:52 pm