Home > Vedete > Irina Gologan, de la pupitrul știrilor, la munca într-o păstrăvărie: „Mi-a pierit curajul și entuziasmul de a construi ceva” / Exclusiv
Irina Gologan, de la pupitrul știrilor, la munca într-o păstrăvărie: „Mi-a pierit curajul și entuziasmul de a construi ceva” / Exclusiv
Irina Gologan susține produsele românești și nu s-a dat în lături de la a munci cot la cot într-o păstrăvărie alături de proprietar.
Irina Gologan a trecut de la pupitrul știrilor la munca într-o păstrăvărie! Prezentatoarea Focus, jurnal difuzat de la ora 08.00 la Prima TV și Prima News, vine dintr-o familie de producători români și înțelege cât de important și greu este efortul lor pentru a pune pe mesele românilor bucate românești de calitate.
Irina Gologan a muncit câteva ore la o păstrăvărie: „Mă iluzionez că într-o zit ne vom trezi și vom începe să mâncăm românește”
„De mică am înțeles cât de greu este să răzbați și cât de important este ca producătorii noștri să fie susținuți. Am avut ocazia să filmez într-o păstrăvărie în Doftana, Prahova, și am rămas impresionată de munca acestor oameni și de puterea lor de a rezista pe o piață invadată de importuri.
Mă iluzionez că într-o zi toți, unul câte unul, ne vom trezi și vom începe să mâncăm românește. Azi mergem la Doftana să mâncăm pește, mâine alegem să cumpărăm numai lactate românești, apoi legume și fructe și uite așa ne sprijinim până la urmă unii pe alții”, spune Irina Gologan pentru UNICA.RO.
Vedeta Prima TV crede că fiecare dintre noi putem să susținem România și să mănâncăm românești! De altfel, aceasta este și campania inițiată de Prima News și susținută de Focus. Irina propune să dăm, zi de zi, o șansă produselor românești care vin din fermele din apropierea caselor noastre, bucate a căror proveniență o știm, muncite de fermierii români, crescute corect.
„M-a impresionat faptul că un patron sapă bazine de creștere a păstrăvului cu propriile mâini”
De obicei merg cu entuziasm la filmări, mai ales dacă e vorba de un reportaj, o campanie, însă de data asta parca a fost mai mult de atât. Provin dintr-o familie de producători, e adevărat, nu în domeniul alimentar. Așa că ideea de a spune povestea unui producător român, cu propriile mele cuvinte, văzând mersul lucrurilor de la fața locului și încercând să transmit un mesaj atât de important precum: mâncăm românești, m-au făcut să fiu și mai curioasă și dornică să iasă o treabă excelentă.
M-a emoționat mult povestea domnului Lupu și puterea dumnealui de a lupta pentru visul său, chiar și fără susținere. M-a impresionat și faptul că acolo e o afacere de familie, că cei doi copii își ajută părinții, pentru că știu că acela poate fi propriul lor viitor.
M-a impresionat faptul că un patron sapă bazine de creștere a păstrăvului cu propriile mâini, pentru că știe că dacă el nu se implică, nimeni nu o face. Așadar, dacă ar fi să descriu experiența de acolo, aș spune că a fost copleșitoare și, în egală măsură, menită să îmi dea curaj să cred în pasiunile și visurile mele.
Irina Gologan: „Am hrănit păstrăvii și chiar am încercat să gătesc un păstrăv prăjit în fulgi de porumb”
Cât de greu este să muncești fizic, cot la cot cu cei care au facut un business din asta?
Vă spuneam că acolo muncesc toți membrii familiei: de la părinți, la copii, nași și fini. Fiecare depune efort și nimeni nu o face din obligație. Ci din drag pentru ceea ce au construit și continuă să construiască acolo. Eu am stat acolo cam 4-5 ore. Am hrănit păstrăvii și chiar am încercat să gătesc un păstrăv prăjit în fulgi de porumb. Cred că mi-a ieșit, din moment ce nu am primit reclamații.
Te-ai gândit vreodată să îți faci un business cu produse românești?
Da, m-am gândit, dar am abandonat mereu ideile. Poate pentru că de mică am văzut la părinții mei ce efort presupune. Și nu mă refer la muncă, efort fizic sau ore petrecute la serviciu. Ci la faptul că i-am simțit pe ai mei lipsiți de sprijin. I-am văzut cât de mult se consumau dacă, de pildă, venea ziua de salariu și poate că banii angajaților lipseau.
I-am auzind spunând că vor să renunțe pentru că cei care poate ar fi trebuit să îi sprijine le puneau bețe în roate. Așa că mi-a pierit curajul și entuziasmul de a construi ceva. Și nu sunt mândră de asta. Pentru că îi admir enorm pe cei care nu se dau bătuți.
„Îmi place la nebunie să opresc pe marginea drumului și să cumpăr de la sătenii producători ce au ei de vânzare la poartă”
Cum arată o masă cu produse tradiționale de Paști pentru tine?
În mod clar, plină cu cât mai multe produse românești. Prefer să cumpăr preparate de la producători, cat mai puțin procesate. Cozonacul nu e niciodată cumpărat, pasca e mereu făcută de mama, ouăle sunt cumparate de la curte si vopsite de noi, legumele și ele sunt cumpărate de la piață, unde am grijă să găsesc adevărații producători români.
Irina Gologan: „Port doar pijamale făcute în făbricuța părinților mei”
Cum susții tu produsele românești?
Pe cât posibil caut produse și producători de produse românești. E mai ușor să îi căutam noi decât să așteptăm să vină ei către noi. Așa le dăm încredere și un mare ajutor.
Îmi place la nebunie să opresc pe marginea drumului atunci când călătoresc și să cumpăr de la sătenii producători ce au ei de vanzare la poartă. Ultima dată am oprit pentru lapte de vacă proaspăt, brânză, ouă și ceapă. Și tare bune au fost! Și port doar pijamale făcute în făbricuța părinților mei (n.r. – zâmbește)!