Horia Vîrlan: „Tot bucătăria românească mi-e dragă”

.

Maestrul bucatar de la „Cireaşa de pe tort” ne dă dovada dragostei sale pentru gastronomia românească. De asemenea, ne mărturiseşte cine sunt cei mai aprigi critici ai săi, ce părere are des pre alimentaţia sănătoasă, dar şi ce trucuri le-ar recomanda începătorilor în ale gătitului.

Cred ca nu este om în ţara noastră care să nu va fi auzit numele măcar o data. E măgulitor?
Dacă este aşa cum spui, înseamnă că trebuie să fiu atent la ce şi cum fac, altfel toţi mă vor arăta cu degetul.
Cum merge treaba la „Cireaşa de pe tort”? Dar la „Academia lui Horia”, s-au înscris multe persoane pentru noul sezon?
„Cireasa de pe tort” traieste a doua tinereţe, iar eu sunt la fel de interesat de ce gatesc vedetele în faţa camerei. „Academia lui Horia” va fi mai animata si mai interesanta decât în primele doua sezoane, iar pâna acum sunt destul de mulţi înscrisi.
Indiferent de locul unde v-aţi afla, scapaţi vreodata de replicile sau de întrebarile referitoare la gastronomie?
Ma bucur sa fie asa si nu vad de ce sa nu raspund întrebarilor celor curiosi, sperând sa le fiu de ajutor în activitatea lor din bucatarie. Pâna la urma, gastronomia este domeniul în care ma simt sigur pe mine.
Dupa câte vedete aţi vazut în bucatarie, cine v-a impresionat prin modul în care a gatit? Ce v-a placut cel mai mult?
Din fericire, nu suntem toţi la fel! Nu-mi place sa facnominalizari, dar au fost destule vedete care m-au facut fericit. Au existat însa si altele care nu au nicio legatura cu bucataria sau cu calitatea de gazda.
Daca aţi face un top 3, cine l-ar ocupa?
Dupa cum spuneam mai devreme, nu doresc sa fac un top, pentru a nu-i defavoriza pe cei de pe locurile urmatoare.
Care este mâncarea dv. favorita?
Îmi plac mâncarurile bune, cu sau fara carne, dar iubesc sarmalele si tare îmi place mamaliga cu brânza si smântâna.
Sunteţi, deci, adeptul bucatariei tradiţionale românesti?
De-a lungul timpului, am gatit în bucatarii al caror meniu era bazat, în principal, pe „La cuisine française”, dar mie tot bucataria româneasca mi-a ramas draga, si de aceea o si promovez. O dovada a dragostei pentru bucatele românesti o constituie cartea „Bucatele noastre. Carte cu preparate mai mult sau mai puţin românesti”, care a fost editata pâna acum în peste 32.000 de exemplare, dar si seria de 6 carţi de bucate cu tema, al carei prim volum o sa apara în aceasta luna.
Mai aveţi rabdare sa gatiţi si acasa sau cedaţi locul soţiei în bucatarie?
Acasa gatim care când putem, soţia mea, Manuela, sau eu, dar trebuie sa recunosc ca nu prea mai pregatim multe în afara de salate si gratare ori fripturi, din cauza dietelor pe care le urmam. Copiii nostri vin târziu de la facultate sau serviciu si manânca mai mult în oras.
Fiul si fiica dv. spre ce meserii s-au orientat?
Fiul meu, Adrian (24 de ani), a terminat Limbi si Literaturi Straine, iar acum este în primul an la un master în traductologie, dar are si serviciu. Fiica mea, Ileana (20 de ani), e studenta la Facultatea de Construcţii, secţia de Drumuri Poduri Cai Ferate, urmând tradiţia familiei. Tatal meu a fost inginer constructor de drumuri si poduri, iar eu am fost student la aceeasi facultate, la care am renunţat însa în favoarea meseriei pe care o practic.
Ei si soţia sunt cei mai aprigi critici sau cei mai buni susţinatori ai dv.?
Soţia si fiica sunt critici destul de activi. Fiul meu este preocupat de alte activitaţi si nu prea are timp de televizor, în afara meciurilor de fotbal, bineînţeles!
Când v-aţi dat seama ca aceasta este meseria pe care vreţi s-o faceţi toata viaţa? Iniţial ce va doreaţi sa fiţi?
Mai devreme spuneam ca am renunţat la facultate în favoarea bucatariei, dar nu am spus chiar tot. La acea vreme eram, ca orice tânar, cam îndragostit si cu destul de mulţi gargauni în cap (vorba mamei). Am renunţat la facultate, dedicându-ma unei relaţii care s-a terminat foarte curând. Fiindu-mi rusine sa revin la studii dupa asa un esec, am ales sa fac ce îmi placea înca din copilarie. Destul de simplu, nu?!
Se tot promoveaza ali menta ţia sanatoasa. Vi se pare ca în România semanânca sanatos?
Alimentaţia sanatoasa este cea naturala, fara adaosuri chimice, dar aceasta nu este de ajuns, daca nu este urmata de activitate fizica. Din pacate, preţurile prohibitive ale produselor „curate” si prea puţinul timp liber ramas dupa activitaţile obligatorii ne trimit pe toţi în pat cu o carte si o punga de snacksuri sau mai stiu eu ce alt produs de acest gen.
Ce ponturi le-aţi da începatorilor în ale gatitului corect?
Sa-si procure toate ustensilele necesare gatitului si sa foloseasca ingrediente în termenul lor de garanţie. Daca vor sa manânce bine, trebuie sa înţeleaga ca gatitul excesiv si adaosul abundent de condimente nu fac altceva decât sa strice gustul preparatelor.

PE ACELAȘI SUBIECT
    
Vedete din Romania Vedete internationale