Expoziţie de gravură japoneză din secolul al XIX-lea, semnată Kunisada – un mare gravor al şcolii Utagawa, la Muzeul Naţional de Artă al României, Sălile Kretzulescu.
Expoziţia reuneşte un ansamblu de 63 de gravuri policrome create de Utagawa Kunisada (1786-1865), unul dintre cei mai populari maeştri gravori ai vremii sale, artist deosebit de prolific, desenator şi colorist redutabil.
Ceea ce caracterizează opera sa este extraordinara varietate a subiectelor şi energia creatoare aproape nelimitată, întemeiată pe respectul tradiţiei. A fost colecţionat cu pasiune de către amatorii de artă occidentali, care au descoperit prin intermediul operelor sale lumea exotică a Japoniei.
Lucrările lui sunt admirate pentru forţa desenului şi culorile vibrante, astfel a inspirat pictori impresionişti şi postimpresionişti, care i-au copiat gravurile în picturile lor.
Din ansamblul de gravuri aflate în colecţiile MNAR au fost selectate exemplarele cele mai valoroase ca realizare artistică şi calitate a imprimării. Ele ilustreazã cîteva dintre temele preferate ale lui Kunisada: imagini cu femei frumoase, scene de teatru, portrete de actori, lucrãri inspirate din literatura, istoria şi legendele Japoniei.