În urmă cu 67 de ani, Grace Kelly, actrița de la Hollywood, se căsătorea cu Prințul Rainier al lll-lea de Monaco într-o ceremonie spectaculoasă.
În ciuda faptului că au existat multe nunți emblematice de atunci, cum ar fi cea dintre Prințul Charles cu Lady Diana sau cea dintre William și Kate, nicio ceremonie nu a egalat nunta de poveste trăită de faimoasa actriță și Prințul care studiase câteva frumuseți până să își găsească fericirea.
Grace Kelly și Prințul Rainier de Monaco, „nunta secolului”
Imaginile incredibile din ziua în care Grace Kelly și Prințul Rainier de Monaco și-au unit destinele arată exact de ce a fost numită „nunta secolului”. „A fost o aventură și a lăsat o amprentă atât de mare asupra oamenilor”, a declarat anterior fiul cuplului, Prințul Albert, pentru revista People.
„Pentru mine și surorile mele – Prințesa Caroline și Prințesa Stephanie – poate că a fost doar nunta părinților noștri, dar ceea ce înseamnă pentru Monaco, pentru oamenii din întreaga lume și cum povestea lor continuă să fascineze oamenii, este ceva de neimaginat” a adăugat acesta.
Grace Kelly avea 26 de ani când s-a căsătorit cu prințul Rainier, în vârstă de 32 de ani, pe 18 aprilie 1956, într-o uniune civilă. Ceremonia de la biserică a avut loc a doua zi, pe 19 aprilie.
Kelly, născută în Philadelphia, îi uimise deja pe cinefili cu filme precum Dial M For Murder și Rear Window când a condus delegația Statelor Unite la Festivalul de Film de la Cannes, în 1955.
Pe când era acolo, ea a fost invitată să traverseze granița cu Franța și să meargă la Monaco pentru o ședință foto, care urma să aibă loc la Palatul Prințului Rainier.
După acea întâlnire, cei doi au început să își trimită scrisori. În același an s-au logodit și au început pregătirile pentru nunta lor. S-au făcut aranjamentele necesare pentru două ceremonii – una civilă și una religioasă. Palatul din Monaco a fost redecorat pentru primul eveniment, care urma să fie urmat de o recepție pentru 3.000 de cetățeni din Monaco.
Între timp, Catedrala Sfântul Nicolae a fost aranjată pentru ceremonia religioasă, care va fi oficiată de Episcopul Monaco, Gilles Barthe, și urmărită la televiziunea internațională de peste 30 de milioane de oameni.
MGM, studioul cu care colabora Kelly, a oferit două rochii de mireasă concepute de Helen Rose, una dintre ele fiind realizată în trei săptămâni.
Au fost trimise 700 de invitații, inclusiv către Aristotel Onassis (care va ajunge să se însoare cu Jackie Kennedy), dezvoltatorul Conrad Hilton și vedete precum David Niven, Cary Grant, Gloria Swanson și Ava Gardner.
Cu toate astea, mireasa era încă în America. Ceremonia civilă a fost stabilită pentru 18 aprilie 1956, ceremonia religioasă pentru ziua următoare. Dar înainte ca oricare dintre acestea să se întâmple, Grace Kelly, familia ei și prietenii au fost nevoiți să ajungă pe mare din America la Monaco.
Pentru a ajunge la destinație, ei aveau să se îmbarce pe vasul SS Constitution și să navigheze timp de opt zile către Riviera Franceză. Pe 4 aprilie, Kelly, familia ei, șase domnișoare de onoare, 80 de bagaje și un pudel s-au îmbarcat pe un vas din New York – împreună cu o hoardă de reporteri și fotografi, dornici să vadă istoria în devenire. Aproximativ 400 de jurnalişti au aplicat pentru a însoți alaiul, dar cei mai mulţi au fost refuzaţi.
Dar chiar și cei de pe uscat au avut o priveliște spectaculoasă. Kelly a pășit pe navă, un avion deținut de Aristotel Onassis survola zona, iar garoafe roșii și albe se revărsau peste cei care se pregăteau de îmbarcare.
„La această călătorie, mama se referea uneori”, spunea Albert pentru People. Actrița recunoștea că a fost distractivă și o altfel de petrecere de nuntă. Diva avea să vorbească și despre Oliver, pudelul ei francez, care fusese un cadou de la Cary Grant, cu care a jucat împreună în filmul lui Alfred Hitchcock, To Catch A Thief.
Actrița care căpăta rang regal a fascinat 30 de milioane de oameni
Sosirea lui Grace Kelly la Monaco a fost un eveniment și mai mare decât plecarea ei. 1.800 de fotografi au fost acolo pentru a surprinde momentul sosirii lor. Monaco a intrat atunci într-o perioadă de opt zile de festivități, care au durat până pe 17 aprilie.
Și când a venit ziua cea mare, Palatul recent renovat a găzduit o recepție uriașă cu 40 de delegații străine, divertisment în aer liber și un foc de artificii spectaculos.
A doua zi, ceremonia civilă a avut loc în Sala Tronului. Grace Kelly i-a fascinat pe cei prezenți cu apariția ei. Actrița purta un costum din două piese din tafta roz deschis, acoperit cu dantelă Alençon de culoarea șampaniei.
Ceremonia propriu-zisă a durat doar 16 minute, conform People, apoi au fost enunțate titlurile care îi reveneau lui Kelly în calitate de Prințesă de Monaco.
Cea de-a doua ceremonie a avut loc a doua zi, la Catedrala Sfântul Nicolae. În timp ce 30 de milioane de oameni priveau, Kelly și-a făcut într-o rochie potrivită pentru o Prințesă, compusă din 300 de metri de dantelă antică belgiană și 150 de metri de mătase, tafta și tul.
Prințesa nu a purtat diademă, iar voalul, care era făcut făcut din 90 de metri de tul, îi lăsa fața la vedere. Bentița care îi ținea părul era decorată cu perle, care se regăseau și pe pantofi.
Kelly a ales să poarte tocuri destul mici, asta ca să nu fie mai înaltă decât cel care urma să îi devină soț, deoarece aveau o înălțime similară. Chiar și pantofii pe care îi purta, și care fuseseră proiectați de David Evins, erau personalizați, deoarece prezentau numele ei în interior, dar și pe cel al Prințului.
Rochia lui Grace aduce mult cu cea purtată de Kate Middleton
Rochia de mireasă purtată de Grace Kelly, care este expusă acum la Muzeul de Artă din Philadelphia, rămâne, zeci de ani mai târziu, o sursă de inspirație pentru Prințesele de astăzi. Rochia lui Kate Middleton, care a fost concepută de Sarah Burton pentru Alexander McQueen, seamănă foarte mult cu cea purtată de Grace Kelly, conform Daily Mail.
Prințul Rainier a fost atât de emoționat la eveniment încât a avut nevoie de ajutorul soției sale pentru a-și strecura inelul pe deget. Cele 600 de persoane prezente s-au ospătat cu caviar, homar, șampanie și multe altele.
Grace Kelly și Rainier, o dragoste care nu s-a stins nici după moarte
Tortul de nuntă a costat aproximativ 10.000 de lire sterline și nu a fost ca oricare altul. Atunci când a fost tăiat de Prințul Rainier cu sabia, porumbei albi au fost eliberați.
Prințul și prințesa s-au îmbarcat apoi pe iahtul Deo Juvante II, pentru o lună de miere de șapte săptămâni.
Cei doi s-au bucurat de o dragoste mare până la moartea tragică a Prințesei, care s-a produs la 52 de ani, pe 14 septembrie 1982, în urma unui accident de mașină. Prințul Rainier nu s-a recăsătorit niciodată și s-a cufundat în muncă. A murit în 2005.