Doctorul Costin Dămășaru a explicat, în exclusivitate la Fresh by Unica, de ce nu funcționează rezoluțiile de Anul Nou și ce putem face pentru a schimba acest lucru. Totodată, psihologul ne-a spus de ce cărțile de dezvoltare personală pot fi problematice și ce se întâmplă cu gândurile și emoțiile negative pe care le reprimăm.
După ce a fost diagnosticat cu afecțiunea Tinitus, o senzație permanentă de zumzet, de țiuit sau de zgomot în urechi, dr. Costin Dămășaru și-a propus întâi să se vindece, iar mai apoi să ajute oamenii care se luptă cu această afecțiune sau cu altele să se folosească de creierul lor pentru a-și schimba viața în bine.
Dr. Costin Dămășaru a explicat de ce nu se îndeplinesc rezoluțiile de Anul Nou
Dr. Costin Dămășaru ne-a explicat din ce motiv eșuăm în îndeplinirea rezoluțiilor noastre de Anul Nou. Psihologul ne-a dat exemplu una dintre cele mai frecvente rezoluții, adoptarea unui stil de viață sănătos.
„Ca să te duci la sală îți trebuie energie. Obiectivul creierului este să te țină în viață, dar și să mențină același nivel de energie. Creierul nu vrea să-ți dea energie, te pune la test”, a explicat dr. Costin Dămășaru, în exclusivitate pentru UNICA.ro.
De aceea, este important să punem în practică o rezoluție timp de cel puțin 21 de zile consecutive. „Creierul își dă seama că tu cu adevărat vrei să te duci (n.red.: la sală) și îți elimină energia respectivă. Se creează un șablon”, a mai spus dr. Costin Dămășaru, la Fresh by Unica.
Citește și: Cine este „copilul interior”, de ce este necesar să-l vindecăm și cum putem face acest lucru
Vezi în videoclipul de mai jos și care sunt beneficiile postului pentru creier!
Problemele cărților de dezvoltare personală
Costin Dămășaru consideră cărțile de dezvoltare personală utile până la un punct. „Sunt puțini autori care cu adevărat știu ceea ce spun. Restul merg pe trend”, ne-a spus.
Înainte de a adăuga încă o carte de dezvoltare personală în biblioteca personală, dr. Costin Dămășaru ne sfătuiește să ne dezvoltăm gândirea critică. „Este important să putem să transformăm modul de gândire din pâlnie în sită. Nu băgăm tot felul de informații acolo fără să discernem”, a mai spus psihologul.
O altă chestiune care merită menționată este tendința creierului de a căuta scurtături. „Întotdeauna va găsi într-o carte de dezvoltare personală scurtăturile ca să nu fie nevoie de muncă”, a mai notat dr. Costin Dămășaru, la Fresh by Unica.
Citește și: De ce nu sunt iubirea și iertarea o alegere? Dr. Menis Yousry: „Trebuie să suferi” / Video
Ce se întâmplă cu gândurile și emoțiile negative pe care le ignorăm
Alt aspect problematic al cărților de dezvoltare personală este optimismul toxic. „E o aberație să spui că gata, merg pe stradă și-mi spun: «sunt bine, sunt bine, sunt bine». Nu, va bubui la un moment dat ceva în tine. E important să înveți că poți să fii și trist câteodată. Poți să fii și depresiv. Poți să fii și anxios câteodată, lasă-te să simți”, a mai spus dr. Costin Dămășaru, în exclusivitate pentru UNICA.ro.
Majoritatea cărților de dezvoltare personală pun accentul pe optimism, să vezi DOAR partea plină a paharului și să ignori gândurile și emoțiile negative. Chiar dacă le ignorăm, aceste stări întunecate nu dispar, ci intră în subconștient și încep să „facă prăpăd acolo”, potrivit psihologului.
„Problema e când acele energii foarte puternice se adună și creează anumite seisme în comportament și fac mai multe daune decât lucruri pozitive”, a mai declarat dr. Costin Dămășaru, în exclusivitate pentru UNICA.ro.
Am mai vorbit cu dr. Costin Dămășaru despre depresie, efectele social media asupra bunăstării noastre psihice, dar și despre tehnicile prin care combatem stresul, printre multe, multe altele.
Nu rata interviul integral mâine, de la ora 19:00, pe UNICA.ro și pe canalul nostru de YouTube.
Citește și: 5 idei simple care îți pot schimba viața, de la autorul bestsellerului „Arta subtilă a nepăsării”
Cine este Costin Dămășaru
Costin Dămășaru a studiat la MIT (Massachusetts Institute of Technology) din Boston, SUA, în cadrul programului de Executive Education – Neuroscience for Leadership. Acolo a lucrat cu cercetători de renume la nivel global în domeniul îmbunătățirii performanței creierului uman, folosind tehnologia Brain Mapping și Brain Computer Interface.
Costin Dămășaru este Doctor în Management, licențiat în Psihologie și a obținut un Masterat în Administrarea Afacerilor. În prezent este Doctorand în Fizică, în cadrul Facultății de Științe Aplicate, din cadrul Universității Politehnica București. Totodată, este Masterand în Neuroștiințe Aplicate în cadrul Universidad Isabel I din Burgos, Spania.
În urma luptei cu afecțiunea Tinitus, Costin Dămășaru a fondat Centrul de Cercetare în Augmentarea Performanțelor Neuronale Veruvis, un proiect de o viață pentru el. Misiunea sa este de a ajuta oamenii să-și acceseze imensa putere de vindecare a creierului și să își atingă potențialul maxim.
Foto: UNICA.ro
Ultima modificare ianuarie 25, 2024 11:25 am