Psihologul Costin Dămășaru ne-a recomandat, în exclusivitate la Fresh by Unica, mai multe tehnici pentru a combate stresul. Totodată, doctorul ne-a explicat de ce social media are efecte negative asupra bunăstării noastre psihice.
Stresul este, din păcate, o prezență din ce în ce mai frecventă în viețile noastre. Provocat de mediul profesional sau de contextul familial, stresul reprezintă un inamic al sănătății, având consecințe grave pe termen lung.
Tehnici recomandate de psiholog pentru a combate stresul
Din acest motiv, venim în sprijinul vostru cu o serie de tehnici recomandate de psiholog pentru a combate stresul. Metodele sugerate de doctorul Costin Dămășaru sunt gratuite și pot fi implementate cu ușurință în viața de zi cu zi.
Prima și cea mai importantă tehnică o reprezintă inspirația în doi timpi pe nas, urmată de expirația în patru timpi pe gură. „Inspirăm 1, 2, expirăm 1, 2, 3, 4. Asta provoacă vasoconstricția la nivel neuronal și te relaxezi. E uluitor. (…) În respirație stă totul, nici să respirăm corect nu știm”, a declarat dr. Costin Dămășaru, în exclusivitate pentru UNICA.ro.
Celelalte tehnici de combatere a stresului sunt meditația și/sau rugăciunea, alimentația echilibrată, mișcarea în aer liber și mersul meditativ și ținerea unui jurnal. Din punctul de vedere al doctorului Costin Dămășaru, meditația și rugăciunea sunt două concepte strâns legate.
„Meditația este prima treaptă, îți golești mintea, și te pregătește pentru rugăciune care, de fapt, înseamnă să comunici cu tine, cu Dumnezeu, care e în tine. Asta te duce la proto-self, la ce ai fi fost dacă nu ți s-ar fi întâmplat toate mizeriile care te-au condiționat”, a explicat doctorul Costin Dămășaru, la Fresh by Unica.
Ce este mersul meditativ
Prin ținerea unui jurnal te conectezi mult mai bine la propriile gânduri și emoții. Astfel, treptat, scoți din subconștient informații adânc înrădăcinate care îți influențează comportamentul fără ca tu să realizezi. Totodată, ținerea unui jurnal este un exercițiu ideal pentru a face „curățenie” în viața ta. Astfel vei avea claritate asupra experiențelor și oamenilor pe care nu ți-i dorești în viața ta.
Mișcarea în aer liber vine la pachet cu o varietate de alte beneficii pentru sănătate. Aerul curat, vitamina D, îmbunătățirea tonusului muscular și menținerea sănătății articulațiilor. „Mergi pe jos în parc, cu picioarele goale pe pământ. Se numește grounding, meditative walking sau mers meditativ, e uluitor de puternic”, a punctat dr. Costin Dămășaru, la Fresh by Unica.
„Într-un an de zile transformarea este uluitoare”, ne-a mai declarat psihologul.
Citește și: Cine este „copilul interior”, de ce este necesar să-l vindecăm și cum putem face acest lucru
„Creierul nu face diferența între imaginar și realitate. Social media ne păcălește”
Alimentația dezordonată, statul pe scaun opt ore pe zi și stresul sunt doar câteva dintre obiceiurile nesănătoase de care cu toții suntem puțin vinovați. În ultimul deceniu și jumătate, pe această listă a apărut și social media.
Potrivit psihologului Costin Dămășaru, părțile mai puțin pozitive ale rețelelor sociale sunt, de cele mai multe ori, legate de invalidare.
„Uităm că și noi avem o viață frumoasă. Uităm să-i mulțumim lui Dumnezeu, să fim recunoscători, și mergem după himere. De ce se întâmplă asta? Vă explic din punct de vedere neuronal. Vă spun un mic secret, creierul nu face diferența între imaginar și realitate”, a mai declarat dr. Costin Dămășaru, la Fresh by Unica.
Atunci când apreciem diverse postări, creierul ne păcălește că suntem și noi în respectiva ipostază. Apoi, când ne întoarcem la realitate avem așteptări irealizabile.
Citește și: De ce nu sunt iubirea și iertarea o alegere? Dr. Menis Yousry: „Trebuie să suferi” / Video
Vezi în fragmentul de mai jos care este secretul prosperității, potrivit doctorului Costin Dămășaru!
Am mai vorbit cu psihologul Costin Dămășaru despre creierul copilului în dezvoltare, conexiunea dintre membrii familiei, depresie și infidelitate. Nu rata interviul integral astăzi, de la ora 19:00, pe canalul nostru de YouTube!
Foto: UNICA.ro
Ultima modificare ianuarie 25, 2024 11:17 am